Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Vips, så har du en perfekt vårlunsj

Tekst
Bjørn Svenssons carpaccio-salat består av tynne skiver oksekjøtt og vårens friske grønnsaker. Foto: Camilla Jensen

Bjørn Svenssons carpaccio-salat består av tynne skiver oksekjøtt og vårens friske grønnsaker. Foto: Camilla Jensen

Tynne skiver rått oksekjøtt og årets første grønnsaker er det perfekte utgangspunktet for en mettende vårsalat.

Mat må ikke være så komplisert, sier Bjørn Svensson. Han vil vise at du kan lage god mat av enkle råvarer, og du kan gjøre det fort. Foto: Luca Kleve-Ruud

Mat må ikke være så komplisert, sier Bjørn Svensson. Han vil vise at du kan lage god mat av enkle råvarer, og du kan gjøre det fort. Foto: Luca Kleve-Ruud

– Bruk det du finner av vårens primører, sier Svensson og henter frem små gulrøtter, reddik og småpoteter.

Kjøkkensjefen på Michelin-restauranten Fauna ser ingen grunn til at den klassiske kombinasjonen av rått oksekjøtt, parmesan og syrlig sitronsaft må holdes i stramme italienske tøyler.

– Det er viktig med friske elementer i en slik vårsalat.

Svensson visper sammen en vinaigrette som han marinerer grønnsakene og blader av hjertesalat i. Deretter finkutter han fersk estragon.

Les også:Middagen blir ikke stort enklere enn dette.

– Smak, sier Svensson og legger en av de tynnskårne kjøttskivene i munnen. – Man må smake på ting hele tiden når man lager mat, og man skal ikke vær redd for å smakssette maten. Trenger man mer salt, mer syre? Bruk det.

For at det skal være lett å skjære kjøttet i tynne skiver, er det en lurt å fryse det ned først. Til denne carpaccio-salaten har Svensson brukt et stykke indrefilet, men man kan også bruke flatbiff. Finn frem en skarp kniv, det du har av vårgrønnsaker, smak til underveis – og vips, så har du en perfekt vårlunsj like rundt hjørnet.

-
+

Carpaccio-salat

  • 300 gTynne skiver av rått oksekjøtt. Indrefilet eller flatbiff
  • 12 stkBlader av hjertesalat
  • 12 stkSmå gulrøter
  • 8 stkReddiker delt i to
  • 8 stkKokte nypoteter delt i to
  • 1 stkSitron

Vinaigrette

  • 1.5 ssRødvinseddik
  • 2 ssOliven eller rapsolje
  • 3 stkKvister med ferskt estragon

Ta ut oksekjøttet fra fryseren og skjær i tynne skiver. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Legg de marinerte grønnsakene på tallerkener, topp med skiver av oksekjøtt, og riv over parmesan.

Bland olje og eddik, finkutt estragonbladene, smak til med salt og pepper.

Les mer om mat og vin på smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.