Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

1,1 milloner liter vin bytter hånd

Tekst
RIESLINGKEISEREN. Ernst Loosen har en av Tysklands beste vineiendommer, i bratte heng i Moseldalen. Foto: Aleksander Nordahl

RIESLINGKEISEREN. Ernst Loosen har en av Tysklands beste vineiendommer, i bratte heng i Moseldalen. Foto: Aleksander Nordahl

Norges mest solgte hvitvin skifter importør.

I løpet av noen uker går den tyske vinprodusenten Dr. Loosen til vinimportøren Vinarius. Etter 20 år i vinagenten Hans A. Flaatens portefølje har det kjente moselbaserte vinhuset bestemt seg å bytte importør.

I en årrekke har Loosens viner vært bestselgere i Norge, med 1,1 millioner liter vin solgt i 2014 er det et gigantisk importørskifte som skjer. De to mest solgte vinene hans omsatte i overkant av 93 millioner kroner inkludert avgifter i 2014.

Selv om Norge er Loosens nest største marked rett etter USA, ønsker produsenten å satse mer på deres mer kostbare viner ettersom rieslingdruens popularitet i Norge er sterkt voksende.

I pressemeldingen står det at Dr.Loosen og Vinarius skal utvikle porteføljen videre med fokus på alle produktlinjer. Særlig gjelder dette for vinene i høyere prisklasser enn det Dr. Loosen er kjent for i dag.

Bannerfører. På 80-tallet ble riesling assosiert med billige, søte, kjedelige og kommersielle viner. Loosen innså at han hadde en jobb å gjøre. Han presenterte sine viner i London, California og Frankrike. Utenlandske journalister fikk igjen øynene opp for tysk riesling. Snart var Ernst Loosen Tysklands mest kjente vinmaker. Han eksporterte til 43 land, mens naboene solgte vinene i nabobutikken. Han ble mange ganger kåret til årets vinmaker, og eiendommen er i dag regnet som en av de beste i Tyskland.

Med Loosen i 26,5 år. - Dette har vært en ryddig prosess, og jeg har kommet godt ut avdet, forsikrer Nils Flaaten til Smak.no. - Vi diskuterer med våre leverandører hvert eneste år om hvilken retning vi skal gå videre, og det var planlagt at dette skulle ende nå. Jeg har arbeidet 26.5 år med Dr. Loosen i Norge, og det har vært en fantastisk reise foross begge. Vi har værtmed på en riesling-renessanse, fortsetter Flaaten som legger til at han er glad for at det er Vinarius som nå overtar stafettpinnen.

Norge er Loosens nest største market, kun overgått av USA. All produksjon er økologisk, selv om vinene ikke er sertifisert. På nittitallet overtok Loosen eiendommen til J.L. Wolf i Pfalz, disse vinene begynte Vinarius å importere tidligere i år.

Vinarius ble startet i 1997 og omsatte for 134 milloner kroner i 2013 med et resulatet før skatt på 6,6 milloner kroner.

Markedssjef Thomas Grette i Vinarius ønsker ikke å kommentere overtagelsen og henviser til pressemeldingen. Der det står at Hans A. Flaaten, Dr. Loosen og Vinarius er enige om å holde elementene i avtalen om overtagelsen hemmelig.

Det har foreløpig ikke lykkes Smak.no å komme i kontakt med Ernst Loosen.

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.