Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Franske og spanske eplesidere nå tilgjengelig på polet.

Franske og spanske eplesidere nå tilgjengelig på polet.

Disse eplesiderne er et kupp

Tekst

Vil du få varsel hver gang Trine Wiik-Lehmann publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Nå har deilige franske eplesidere funnet veien inn i polhyllene.

Nå er tiden perfekt for å teste franske eplesidere. Normandie, lokalisert sørvest i landet, er Frankrikes Hardanger: Bugnende eplehager og flere hundre ulike epletyper. Klimaet i Normandie gjør at regionen ikke egner seg like godt for druedyrking som andre regioner i Frankrike, men for epletrærne er klimaet perfekt. Helt siden vikingene opererte i området på 900-tallet har det vært eplehager her og Normandie er spesielt kjent for to epleprodukter; sider og calvados.

To deilige calvados er tilgjengelig i basisutvalget.

To deilige calvados er tilgjengelig i basisutvalget.

Økologiske prinsipper. Som ved vinproduksjon er det mange elementer som spiller inn for å lage en god sider: eplesorter, terroir, arbeidet i eplehagen, kjellerteknikker og lagring. Hos Domaine des Cinq Autels har de produsert eplesider siden 1984. Jean René Pitrou driver gården etter de samme økologiske prinsippene faren la om til på gården. Siderene Cinq Autels Cidre de Normandie Brut og Cinq Autels Cidre de Normandie Demi Sec ble lansert på Vinmonopolet i september. Den tørre varianten - brut - er en klassisk matsider med god dybde, friskhet og frukt og en tørr avslutning. Det er en allround-sider som passer til ulike retter av svin, kylling og kalv i tillegg til retter med mye grønnsaker. Demi Sec, som er en noe søtere variant, er fin å prøve til ulike oster.

Calvados

Også Cidrerie de la Brique driver økologisk. Francis Dupont driver familiegården langt ute på Normandie-halvøya, omgitt av hav og natur. Omlag 150 sorter epler brukes i deres siderproduksjon og målet er å lage sidere som er jevne i smak og kvalitet år etter år.

Calvados er regionens andre store produkt. Calvados kan kun lages i Normandie: Eplesideren blir destillert og fremgangsmåte og destilleringsapparat er likt som i produksjonen av cognac. En Calvados som bærer navnet Pays d’Auge må være destillert to ganger. Destillatet lagres på eikefat i minimum to år og det ferdige produktet er ofte en blend av flere årganger.
Familien Drouin begynte med calvadosproduksjon i 1960 og har eiendommen Coeur de Lion i Pays d' Auge. Drouin benytter eplesorter dyrket rundt byen Pont-l'Évêque og de lar calvadosen lagre på brukte sherry – og portvinsfat noe som gir en ekstra sødmetone til brennevinet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.