Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Det er fortsatt ikke likestilling i barverdenen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Liz Buer publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Bargründer. Hun er opptatt av gode arbeidsforhold i bransjen, løfte andre kvinner – og lage gode cocktails. Monica Berg satser på å drive egen bar i bydelen Shoreditch i Øst-London, der utelivet blomstrer.

Bargründer. Hun er opptatt av gode arbeidsforhold i bransjen, løfte andre kvinner – og lage gode cocktails. Monica Berg satser på å drive egen bar i bydelen Shoreditch i Øst-London, der utelivet blomstrer.

Bartender Monica Berg er plukket ut som en kommende stjerne av magasinet Wallpaper. Nå åpner hun egen bar i London.

Hun var bartender. Han var bartender. Så sa det «klunk». Monica Berg og den tsjekkiske kjæresten Alex Kratena er inne i en intens periode med å etablere sin egen bar i den østlige bydelen Shoreditch i London. De har funnet lokaler, men de nødvendige lisenser er ennå ikke på plass, og de vil heller ikke røpe konseptet. Annet enn at det skal være en «sosialt bevisst bar».

– Det skal bli en bra cocktailbar, men uten rovdrift. Vi skal betale bra lønn. Jeg er blitt mer og mer fokusert på at folk skal ha et ordentlig liv ved siden av jobben, sier bartenderen på telefon fra London. Hun har bodd der i fem år nå, og har jobbet på stjernerestauranten Pollen Street Social i fasjonable Mayfair. Kjæresten Alex drev tidligere Artesian, som i fire år på rad ble kåret til verdens beste bar av magasinet Drink International.

Den nye vinen

Av Wallpaper ble Monica Berg plukket ut i en «Next generation»-oversikt som livsstilsmagasinet kjører hvert år. Mange er naturlig nok spente på hva de to kan komme opp med når de nå skal starte opp sitt eget.

– Vi vil videreføre en viss type service, men i en folkelig setting og laidback atmosfære. Med min bakgrunn fra fine dining er det naturlig å tenke mat og drikke sammen, men drikke skal komme først. Det skal være bra råvarer, smake bra, mer enn overdådig show – som det var på Artesian. Det var det som funket der og da. Vi skal implementere alt vi har lært underveis, sier hun.

Mens baren finner sin form, jobber de to som frilansere og konsulenter innen drikkebransjen. For eksempel skal Monica Berg til Trinidad der hun skal være dommer i en bartenderkonkurranse i en uke.

Bartenderparet bruker også mye tid på non-profit organisasjonen de har startet, P(our) som blant annet støtter prosjekter i den peruanske delen av Amazonas. P(our) er for ulike yrker innen drikkebransjen, som sommelierer, bartendere, baristaer og destillatører. De deler kunnskap, ideer og inspirasjon og holder et symposium hvert år. Men allerede i mars skal Monica Berg til Malmö og holde foredrag og workshop på kongressen Parabere Forum, som retter oppmerksomheten mot kvinner i gastronomi.

– Det er utrolig fint å se kvinner komme sammen, fra forskjellige kulturer. Jeg skal snakke om hva som er bra business, og hvordan få mer ut av driften – hvorfor det lønner seg å satse på bar og drinker i restaurantverdenen.

– Hvorfor trengs en egen kongress for kvinner i bransjen?

-Fordi det fortsatt ikke er likestilling i barverdenen. Det er et viktig for kvinner å se andre kvinner som gjør det bra. Hvis man ikke har mentorer å se opp til, er det vanskelig å forestille seg det nivået. Vi ser at kjøkken og bar er en mannsdominert verden, men det betyr ikke at menn er bedre. Det er stort sett kvinner som lager mat hjemme.

Berg forteller at Metoo-kampanjen har vært svært synlig innenfor restaurantverdenen i USA med mange store profiler, mens den bransjen ikke har fått like mye oppmerksomhet i Norge.

– For mitt vedkommende har jeg hatt veldig bra mannlige og kvinnelige sjefer, det handler mer om hvordan du blir behandlet av gjester enn av kolleger. I min perfekte verden skulle alle vært innom restaurantbransjen en dag eller to, for å kjenne hvordan det er, sier Berg.

Oslo for seg

Tidligere jobbet hun blant annet på Icebar i Oslo og Himkok. Bartenderen forteller at det å flytte til London for å være med kjæresten ikke bare var enkelt. At London er en av verdens beste barbyer, var ikke det som lokket.

– Jeg hadde aldri noen drøm om London. Jeg måtte tilpasse meg og finne meg til rette. Arbeidsmengden lå på 100 timer i uken. Det var en stor forskjell fra Skandinavia med arbeidsmiljølov og sikkerhet. Jeg hadde ikke det samme nettverket. Du kan ikke ringe på døren til noen og ta en kaffe. Hvis du skal ta en drink med noen, må det avtales to-tre uker i forveien.

– Hvordan er det å se på Oslos bar- og restaurantverden etter fem år i London?

– Det er gøy å se på Oslo. Det har vært en ekstremt stor forandring som mat- og drikkeby. Oslos barer er ikke så kraftig påvirket utenfra som Stockholm og København. Stockholm har for eksempel veldig tette bånd til New York. I Oslo satses det mer på lokale smaker og tradisjoner. Der har man mer kunnet surre og gå for seg selv. Det er unikt for Oslo, sier Monica Berg.(Vilkår)