Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
«Sprit». Seedlip finnes i tre smaker: Spice, Grove og Garden.

«Sprit». Seedlip finnes i tre smaker: Spice, Grove og Garden.

Verdens første alkoholfrie «sprit» tar av i Norge. Vi har testet den

Tekst

Vil du få varsel hver gang Gøril Sæther publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Ben Branson gjør suksess med alkoholfri «sprit».

Engelskmannen Ben Branson begynte å bli lei av å føle seg dum fordi han ikke drikker alkohol. Personen som må ta til takke med mocktail eller brus med sitronbåt på byen.

– Jeg ville løse dilemmaet om hva du skal drikke når du ikke drikker. Jeg begynte å spørre meg selv om hvorfor utesteder ikke hadde noe voksent å tilby et publikum som ikke drikker alkohol, sier Branson.

Løsningen fant han i sin egen urtehage, på familiegården fra 1400-tallet i Amersham i Buckinghamshire. Inspirasjonskilden er ‘The Art of Distillation’ av John French, en lege som laget urtemedisiner på 1600-tallet. Da Seedlip ble lansert på Selfrigdes i London i 2015, forsvant 1000 flasker på tre uker. Nesten fire år senere er Seedlip tilgjengelig i 25 byer over hele verden, og Branson samarbeider med 6000 cocktailbarer, restauranter og hoteller, inkludert 250 Michelin-restauranter.

– Alkohol har vært innvevd i samfunnet i hundrevis av år. Men jeg mener vi i Vesten har sett en endring de siste årene, sier Branson.

– Det drikkes mindre alkohol, bedre alkohol, folk er mer bevisst på helse, velvære og hva vi putter i kroppen. Samtidig begynner alle irriterende spørsmål om hvorfor en ikke drikker, å avta. Akkurat som en tar hensyn til vegetarianere eller spesielle diettbehov, bør det å tilby en ordentlig alkoholfri drikk være standard.

Destillerer selv. Ben Branson dyrker sine egne vekster og produserer alkoholfri «sprit». – No more mocktails, sier han.

Destillerer selv. Ben Branson dyrker sine egne vekster og produserer alkoholfri «sprit». – No more mocktails, sier han.

Vil ikke etterligne smaker

Ifølge Branson tar det seks uker å lage en flaske Seedlip, fra innhøsting til tapping, og det tilsettes ikke sukker eller kunstige stoffer. Urter og planter hentes enten fra egen hage eller utvalgte bønder. Massen destilleres og alkoholen fjernes før spriten blir fylt på flaske.

– Jeg har jobbet med ingredienser som betyr noe for meg, og har ikke forsøkt å «kopiere» tradisjonelle spritkategorier eller smaker som publikum forventer.

Leske er distributør for Seedlip i Norge og har inngått avtale med blant annet Andre Til Høyre, Himkok, Topphem, Bar Boca, The Thief Bar, Sabi Omakase og mange flere. Seedlip er også tilgjengelig på nettbutikken leske.no.

86

Navn: Seedlip Grove 42

Produsent: Seedlip , Storbritannia

Pris: 299,00 Utenfor sortiment,

Dufter av sitron og sitrusfrukter. Fyldig og tørr på smak med et tydelig sitruspreg. Enda bedre med tonic. Frisk syre og lengde. M

85

Navn: Seedlip Spice 94

Produsent: Seedlip , Storbritannia

Pris: 299,00 Utenfor sortiment,

Veldig aromatisk med hint av granbar og nellik. Krydret på smak med en lett og kort finish. Noe vandig og lett uten tonic. Bedre med. M

83

Navn: Seedlip Garden 108

Produsent: Seedlip , Storbritannia

Pris: 299,00 Utenfor sortiment,

Grønn med hint av nesle og solbær samt gress og høy. Gresspreget og lett bitter på smak. Bedre med tonic. M

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.