Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Satser på kortreist mat

Tekst
Christine Hammer og Kaja Rambæk Holmboe Bang åpner økologisk kolonialbutikk på Tøyen i Oslo. Foto. Kjersti Binh Hegna

Christine Hammer og Kaja Rambæk Holmboe Bang åpner økologisk kolonialbutikk på Tøyen i Oslo. Foto. Kjersti Binh Hegna

- Vi ønsker å være et utsalgssted for de produktene vi selv savner når vi er i butikken, sier Christine Hammer. Nå åpner Lille Tøyen Kolonial, med kortreiste, økologiske varer.

- Vi har lenge hatt en drøm om å gjøre dette, sier Christine Hammer.

Sammen med makker Kaja Rambæk Holmboe Bang åpner hun imorgen sin første butikk i Lille Tøyen Hageby i Oslo.

Flere satser på økologisk:Nylig åpnet Mølleren Sylvia i Oslo

Hammer har bakgrunn fra design, markedsføring og prosjektledelse innen bærekraftig mat, mens Holmboe Bang er utdannet kokk. Sistnevnte er også gift med Maeemo- kokken Esben Holmboe-Bang, og bor selv i Lille Tøyen hageby.

Utgangspunktet er godt for en kolonial som ønsker å gi folk tilbud om kortreist, økologisk og sesongbasert mat uten noe tull.

 - Vi ønsker å være et utsalgssted for de produktene vi selv savner når vi er i butikken. Et sted å representere småskalaprodusentene, som ikke får plass i de vanlige kjedene. Jeg tror folk er opptatt av å vite hva de spiser og hvor maten kommer fra, og at de gjerne kan betale mer for maten hvis den har høyere kvalitet. Særlig med alle medieoppslagene den siste tiden om alle farene med prosessert mat, sier Hammer.

Kutter du ned på kjøtt? Prøv oppskift på kjøttfrie pålegg.

Småskalaprodusenter

Hammer forteller at mange små leverandører kvier seg for å inngå avtaler med de store kjedene, som ofte skal ha enerett på salg av produktet. Lille Tøyen Kolonial skal tilby kaffe fra Tim Wendelboe, men også varer fra Epleslang, Alm Østre, ByBi og Indre Oslo Matforedling. Og de gir gjerne veiledning i tilberedning av varene.

- Økologisk er eneste måten å lage vin på, mener brødrene Sunier som lager vin i Beujolais

- I tillegg ønsket vi å bringe noe tilbake til nærmiljøet som en gang var. Nå var det blitt litt sjelløst her, vi syntes området trengte et samlingssted, noe som også tilfører nærmijøet noe sosialt. Derfor har vi også en liten krok med sitteplasser der folk kan få seg en kaffe med noe å spise til. 

Hun forteller at naboene er veldig positive til tiltaket. De får stadig tilbakemeldinger om at folk gleder seg til åpningen. 

-Vi føler at vi er kommet til riktig tid. I tillegg til at vi selger disse småskalaproduktene, som folk setter pris på, er vi også rett og slett et sted hvor folk kan stikke innom hvis de bare trenger melk og brød.

Prøv Sverre Sætres eltefritt grytebrød

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.