Champagne og Burgund inn på UNESCOs verdensarvliste

Tekst
Champagne. Landsbyen Cramant i Côte de Blancs er et chardonnay-mekka i Champagne. <font color="#b9b1b1">Foto: Hampus Lundgren</font>

Champagne. Landsbyen Cramant i Côte de Blancs er et chardonnay-mekka i Champagne. Foto: Hampus Lundgren

Listen omfatter steder som har enestående betydning for menneskeheten og bør bevares.

Champagnes historiske vingårder og vinkjellere, der verdens mest kjente musserende viner produseres og lagres, ble lørdag innlemmet i UNESCOs verdensarvliste.

Det ble dobbeltseier for fransk vin ettersom også distriktet Burgund ble kronet med den prestisjetunge utmerkelsen. UNESCOs verdensarvliste omfatter steder som har enestående betydning for menneskeheten og bør bevares.

For Champagnes del gjelder statusen stedene der musserende vin ble utviklet ved hjelp av en ny gjæringsmetode i flasken fra begynnelsen av det 17. århundre fram til den tidlige industrialiseringen i det 19. århundre, uttaler UNESCO.

Burgund fikk særlig ros for de unike vingårdene i Côte de Nuits og Côte de Beaune, som produserer noen av de beste rødvinene som er laget av druene Pinot Noir og Chardonnay.

– Champagne og Burgund er to fantastiske franske regioner som viser hva Frankrike gjør best, sa landets UNESCO-ambassadør Philippe Lalliot.

Aubert de Villaine, mannen bak Domaine de la Romanée-Cont, har stått hardt på for Burgunds Unesco-status. Les mer om verdens mest beryktede vinprodusent her.

UNESCOs rådgivende organ ICOMOS var lørdag samlet i den tyske byen Bonn for å vurdere kandidater til listen. Champagne og Burgund var blant elleve steder som ble tildelt verdensarvstatus. Totalt finnes det nå 41 franske steder på listen.

Fra Norge har Norsk Hydros anlegg for kunstgjødselproduksjon på Notodden og Rjukan søkt om å komme på listen.

 

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

 

Les også: Ti boliger til over ti millioner

Nordmenn vil heller til Norden på ferie enn til Spania

Gjør kule på oljenedtur – for tredje gang

 

Se også:

Det finnes (dessverre) ikke ett rasjonalt argument for å kjøpe denne bilen:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner