Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Denne toasten kan fort bli en udødelig klassiker

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvind Hjelle publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Røkt fisk, egg, dill og gressløk er en killerkombo. På en høstlig toast med smørstekte kantareller blir dette fort en udødelig klassiker.

At toastloff, egg, noen never kantarell og en bit røkt makrell kan bli så god sammen er nesten mystisk. Ferdig skivet billig toastloff som er sprøstekt i klaret smør gir en perfekt bunn. Klaret smør betyr å smelte smøret i en liten kjele eller kopp i microen slik at når smøret smelter legger urenhetene seg i bunnen mens fettet ligger på toppen. Det er dette klare fettet som heter «klaret smør» da slipper du de brune prikkene på maten. Toasten holder seg helt gyllengulbrun. Så til eggerøren: ved å bruke en kombinasjon av eggeplommer og hele egg få du en mykere og gulere eggerøre. Miks det sammen med fløte, smør og rømme blir det ikke den aller sunneste, men helt klart blant de aller beste variantene av eggerøre.

Eggerøre og røkt fisk er en klassisk kombinasjon. Men makrellen får liksom ikke den kreden den fortjener. Den er en fet fisk, ergo perfekt for salting og varmrøyking. Med nok pepper blir den saftig, mør og nydelig til både smørstekte kantareller og en fløyelsmyk eggerøre. Har du et ambivalent forhold til makrell, kan einerrøkt ørret eller laks fint erstatte makrellen.

-
+

Slik lager du luksustoast med kantarell

  • 4 stkloffskiver
  • 50 gklaret smør
  • 4 stkegg
  • 4 stkeggeplommer
  • 1 dlfløte
  • 75 gsmør
  • 2 ssrømme
  • 1 sssitronsaft
  • litt salt
  • 1 stkpeppermakrellfilet/einerrøkt ørret
  • 1 kvast dill/krondill
  • 4 ssgressløk
  • 300 gkantareller
  • 4 sssmør
  • salt

Nok til fire personer.

Slik gjør du:


TOAST

  • Ha 3-4 ss klaret smør i pannen og steke 2 og 2 skiver gylne på begge sider. Toasten skal helst ha en fin sprø skorpe men litt myk kjerne.

LUKSUS EGGERØRE

  • Smelte smøret i en kjele, hell på fløten, eggeplommer og hele egg. Sett kjelen på varmen og røre i dette med en visp til det er kokt opp og koagulert/tykt.
  • Nå ser det helt krise ut med klumper osv. Trekk kjelen til side og ha i rømmen. Kjøre dette godt sammen med en stavmikser. Gjerne 2-3 minutter slik at all eggerøren er helt slett. Om den ser litt tynn ut gjør ikke det noe, den setter seg litt mer etterhvert.
  • Smak til med salt og litt sitronsaft. Dropp pepper.

KANTARELLER

  • Varme en stor panne og ha i solsikkeoljen og soppen. La soppen ligge i panna til den begynner å få en stekeskorpe, cirka 1 minutt. Rist litt på pannen og steke litt til, 1 minutt. Trekk pannen litt til side og dryss på salt og til slutt smøret. Steke kantarellene 1 minutt uten av smøret svir seg. Når du er fornøyd med utseende er kantarellene happy.

MAKRELLEN

  • Skjær vekk de små beina i midten på filetten. Dra av skinnet og knip fisken i midre biter. Legg disse på eggekremen og dryss

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.