Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Mikromat. I 2018 var det stort sett mikrobølge-smørbrød det gikk i når Bjørn Svensson en sjelden gang var hjemme og laget mat til seg selv.

Mikromat. I 2018 var det stort sett mikrobølge-smørbrød det gikk i når Bjørn Svensson en sjelden gang var hjemme og laget mat til seg selv.

– Pinnekjøtt, fårikål, rakfisk. Det kan jeg forspise meg på

Tekst

Vil du få varsel hver gang Eirik B. Traavik publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Kokk Bjørn Svensson fikk Michelin-stjerne i 2018, men det beste han spiste privat var norsk pinnekjøtt.

– Jeg rakk ikke å spise pinnekjøtt i 2017, så vi spiste det i januar 2018 i stedet. Som svenske var det et høydepunkt, sier Bjørn Svensson, kjøkkensjef på Galt i Oslo.

Pinnekjøttet ble tilberedt på tradisjonelt vis av kollegene Pascal og Daniel, og servert som personalmat en ettermiddag på nyåret. I februar ble Svensson og Galt belønnet med en Michelin-stjerne etter bare fem måneders drift. Svensson forklarer at han som svenske er spesielt opptatt av norsk tradisjonsmat.

– Pinnekjøtt, fårikål, rakfisk. Jeg spiser det så sjeldent, så det kan jeg forspise meg på, sier Svensson.

– Ja, og så er det ikke jeg som lager det. Så det er enda bedre.

Hjemmerøkt

Minutter etter at vi først har snakket sammen, ringer Svensson opp igjen for å fortelle om det beste pinnekjøttet han har spist i sitt liv. Også dette fikk han servert i løpet av året som gikk. Maten ble imidlertid ikke servert i lokalene til Galt på Frogner, men på en hytte i Isfjorden i Møre og Romsdal.

– Kokken var en venninne av meg, og de hadde slaktet, saltet og røkt kjøttet selv, sier Svensson.

Kjøkkensjefen forteller at han hadde et minneverdig besøk på Noma-tilknyttede Barr i København, men presiserer at han i sammenhenger som dette egentlig ikke er så opptatt av det som serveres på restauranter. Sånt holder han jo på med som kokk.

– Jeg er jo svensk. Vi har våre klassikere, men de tingene jeg elsker med Norge er det som setter seg litt ekstra. Jeg vil fremheve den kulturen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Årskavalkade

 • Beste nykommer (kokk eller restaurant)
  Hot Shop, den nye restauranten til Jo Bøe Klakegg.
 • Årets tendens
  Veldig mange nyåpnede restauranter.
 • Favorittrett på hjemmebane
  Sandwich-loff med Norvegia, varmet ett og et halvt minutt i mikroen.
 • Spådom for 2019
  Hardere konkurranse. Men det er bare å gå inn og krige.