Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
DNs anmelder velger sine syv alkoholfrie favoritter til jul.

DNs anmelder velger sine syv alkoholfrie favoritter til jul.

7 grunner til å velge alkoholfritt til julematen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Trine Wiik-Lehmann publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

DNs anmelder har funnet sine favoritter til jul.

Det er mange grunner til å velge alkoholfritt i julen, og det er mange gode produkter å finne i det stadig voksende utvalget hos Vinmonpolet.

– Folk er blitt flinkere på å huske og kjøpe alkoholfrie varer når de handler inn til store selskap, sier Hege-Lill Hagen Asp, senior kommunikasjonsrådgiver hos Vinmonopolet, som ser en betydelig økning i salget av alkoholfritt de senere årene. Bare det første halvåret i 2021 hadde Vinmonopolet en salgsøkning på 25 prosent av alkoholfritt sammenlignet med samme periode i 2020.

Strålende fruktdrikker

Den norske julematen er ofte både fet og salt og krever en del av drikkevarene som serveres ved siden av. Syrefriske og konsentrerte fruktdrikker hamler opp med fettet, og litt fruktsødme harmonerer fint mot det salte.

Norge leverer fruktdrikker i verdensklasse og både syrefriske eplejuicer og andre bærdrikker fungerer godt til den norske julematen.

Utvalget av alkoholfritt juleøl er derimot ganske begrenset. Alkohol gir fylde til ølet og er med på å fremheve smakene. Når alkoholen tas vekk oppleves de fleste alkoholfrie øl som veldig tynne og vandige.

Et unntak er Nøgne Øs Julefri. Til alkoholfritt øl å være har den en fin fylde og smak av masse deilige julekryddere og er et øl som fungerer til hovedretten på julaften eller kan nytes for seg selv senere på kvelden.

Julebrus-vinner for voksne

Mange velger julebrus som det alkoholfrie alternativet i julen. Dessverre er den store andelen julebrus på markedet i overkant søte med mye kunstig frukt og kort smak. Men det finnes unntak.

Grimstad Brusfabrikk Julebrus er en frisk og fruktig, krydret brus som kan komplimentere både ribbe og juletorsk, i tillegg til å være en herlig drikk gjennom julen. Brusen finnes ikke på Vinmonopolet, men er å få tak i hos de største dagligvarebutikkene.

Her er 7 alkoholfrie julefavoritter:

En boblende start:

87

Navn: Sparkling Tea Blå

Produsent: Copenhagen Sparkling Tea Compa , Øvrige , Danmark

Pris: 137,80 Varenummer: 10074201 Utenfor sortiment, Importør: Spivi AS

Floral og fruktig duft med hint av roser og sjasmin. Bløt og delikat frukt på smak med en frisk og lett syre og en balansert sødme. Lette bobler. Tørr avslutning. Nyt som aperitif i julen eller til julelunsjen. TW

Julens festmåltid:

88

Navn: Ringi Summerred Gårdspresset Eple

Produsent: Ringi Gård , Øvrige , Norge

Pris: 59,80 Varenummer: 1079101 Utenfor sortiment, Importør: Ringi AS

Dufter av friske røde hageepler. Fruktig, frisk og elegant med flott eplesmak. Deilig friskhet som varer lenge. Til juletorsk og andre lettere juleretter. TW

86

Navn: Julefri

Produsent: Nøgne Ø , Norge

Pris: 22,40 Varenummer: 11185602 Utenfor sortiment, Importør: Nøgne Ø - Det Kompromissløse Bryggeri AS

Alkoholfri juleøl. Dufter av mørk sjokolade og tørkede frukter med et fint preg av julens kryddere. Fyldig munnfølelse med masse julekryddere på smak. Lett bitterhet i avslutningen og middels lengde. Til tradisjonell julemat eller kun for kos. TW

85

Navn: Edel Eplemost med Solbær

Produsent: Åkre Gard , Vestland , Norge

Pris: 64,70 Varenummer: 10486401 Midlertidig utsolgt, 2, Importør: Åkre AS

Dufter av røde epler og solmodne solbær. Fruktig og bærpreget smak med fin syrlighet. God lengde. Til ribbe og pinnekjøtt. TW

Den søte avslutning:

87

Navn: Dessert de Luxe

Produsent: Öspab Fruktodling , Sverige

Pris: 81,90 Varenummer: 11287202 Utenfor sortiment, 6, Importør: Macks Ølbryggeri AS

Aromatisk duft av ferske og noe bakte epler. Hint av tørket frukt og honning. Fruktig smak med masse deilig eple. God sødme med en fin friskhet i ettersmaken. Nytes til multekrem, tilslørte bondepiker og julekaker. TW

86

Navn: Liefmans Fruitesse On the Rocks 0,0

Produsent: Liefmans (Duvel-Moortgat) , Øvrige , Belgia

Pris: 24,90 Varenummer: 13232304 Utenfor sortiment, Importør: Strag AS

Fruktig og bærpreget søtlig duft med kirsebær og bringebær, vanilje og sitrus. Fruktig og frisk smak med fin balanse. Søtlige bærtoner med noe lett maltpreg i ettersmaken. Fin syrlighet. Til riskrem. TW

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.