Test av vann med kullsyre

Tekst
Foto

«Frisk duft av urter og kjølig skog.» Naturlige bobler vant Smaks boblevanntest.

Bobler tilfører vann en helt ny dimensjon. Mens noe vann er naturlig sprudlende, kommer boblene i mineralvann nesten alltid fra tilsatt karbonering – trykksatt CO2 som løst i vann gir karbonsyre og gjør vannet svakt surt.

Mengden karbonering og boblenes størrelse får plutselig like mye å si for smaksopplevelsen som mineralene og pH-en. Blir de for store og harde, kan det virke forstyrrende.

Best i test ble franske Badoit, som er naturlig sprudlende og har små, harmoniske bobler i kombinasjon med et høyt mineralnivå. Her kunne vi ane både urter og skog i tillegg.

I det hele tatt holdt vann med kullsyre en høyere kvalitet enn stille vann. Både svenske Stenkulla, italienske San Pellegrino og Surgiva kom godt ut av testen. Beste norske vann var Voss med bobler, som dro inn 7 poeng for sin rene og klare smak.

Resten av de norske vannene la seg rundt midten av karakterskalaen, slik som det klassiske norske mineralvannet Farris. Det er forøvrig ikke hentet fra Farrisvannet som er drikkevannskilden for Vestfold, men fra en kilde i Bøkeskogen i Larvik.

Danske Iskilde strøk, med sine anstrøk av sopp og papp.

– Hadde dette vært en vin, hadde det vært noe galt med den. Nei takk, sier Bendik Dannevig Kristiansen.

Les testresultatene under annonsen

Badoit på glassflaske (Frankrike) Frisk duft av urter og kjølig skog. Friskt, bløtt og mineralsk vann med veldig godt integrerte små bobler, preg av friske urter og en fin, tørr lengde. 9

Stenkulla (Sverige) Friskt myrpreg og en litt søtlig tone på duft. Fine bobler og fylde på smak med en tydelig, mineralsk og tørr ettersmak. Et vann med lengde. 8

Surgiva (Italia) Litt papiraktig og søtt på duft. Bløtt og fint vann med runde, behagelige bobler og fin friskhet. Godt med tørrstoffer i finish. 8

San Pellegrino (Italia) Frisk duft med innslag av mineraler og kalk. Fine, runde bobler og balanse på smak. Bløtt og friskt med innslag av mineraler. Et nærmest leskende vann. 8

Perrier (Frankrike) Dufter litt søtlig tannlegekontor. Integrert og litt aromatisk sødme også på smak. Veldig tilstedeværende bobler. Metallisk, nesten salt finish. 7

Voss Sparkling (Norge) Ren og ærlig duft av vann. Voldsomme bobler i starten. Er et ganske kjedelig vann, friskt og rent, men har også langt mindre ved seg enn de som scorer høyere. 7

Bolle (Italia) Metallisk duft med innslag av svovel og jern. Veldig god fylde og friskhet på smak. Tydelige og behagelige bobler. Ren og god smak.7

Solé (Italia) Et veldig nøytralt vann på duft. Stikker seg ikke ut på noe vis, boblene er kanskje litt voldsomme i starten. Nøytralt og friskt vann. 6

Isklar (Norge) Ren duft av søtt vann. Klumsete bobler. Rent og ærlig vann med en ørliten søtsmak og som kunne ha godt av litt mer integrerte bobler. 6

Chateldon (Frankrike) Melkete duft med innslag av våt myr, jern og rust. Fyldig og bløtt vann med fint integrerte bobler, bløtt vann. Mangler friskheten til for eksempel Badoit. 5

Eira (Norsk) Duft av regnversdag på fjellet. Harde bobler. Forholdsvis nøytralt, bløtt og rent vann. Ubalanserte bobler trekker ned. 5

Farris Bris (Norge) Søt duft av regnvann på grønn gressplen. Klumsete bobler på smak. Sjarmerende på sitt vis, men mangler harmoni og balanse. Litt emmen og feit utgang. 4

Farris (Norge) En ren og noe søtlig duft med innslag av salt. Mye bobler og et tydelig saltpreg på smak. Rent og pent med en ørliten karakter av sødme. Voldsomme bobler trekker ned. 4

Taffel vann med kullsyre (Norge) Fersk og ren duft av vann og plast. Veldig voldsomme bobler med en ellers salt og emmen karakter. 3

Selters (Tyskland) Mineralsk duft med innslag av søt papp. Ufriskt på smak. Ikke noe man har lyst til å drikke, kvalmende. 2

Iskilde (Danmark) Lukter sopp og papp, og smaker slik også. Hadde dette vært en flaske vin, hadde det vært noe galt med den. Nei takk. 1

Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk