Slik lager du deilige, iskalde sommerdrikker

Foto
Drikk nok i sommervarmen. Slik lager du limonade, iste og et spennende alternativ til saft

Drikk nok i sommervarmen. Slik lager du limonade, iste og et spennende alternativ til saft

Oppskrift på limonade og andre sommerdrikker.

Når temperaturen stiger, trengs kalde sommerdrikker i kjøleskapet. Og de er lette å lage selv, fra kaldbrygget iste via duggfrisk limonade til det amerikanerne kaller «shrubs» - en frukt- og eddiksirup som kan blandes både med vann og alkohol.

Når livet gir deg sitroner

Limonade er i sin reneste tilstand en kald drikk basert på pressede sitroner, blandet med vann og sukker for å bli riktig leskende. Hvor mye sukker en bruker kommer an på individuelle preferanser.

Sukker, sitron og vann blir en leskende løsning i sommervarmen

Sukker, sitron og vann blir en leskende løsning i sommervarmen

-
+

Limonade

  • 250 gSukker
  • 12.5 dlVann
  • 5 dlPresset sitronsaft (ca. 8 sitroner)

Kok opp sukkeret sammen med 2,5 dl av vannet til alt sukkeret har løst seg. Avkjøl.

Press sitronene og bland dem med sukkerlaken.

Spe med kaldt vann og smak eventuelt til med mer sitron hvis du synes den er for søt.

Server med rikelig med is i høye glass.

En klassisk limonade er utgangspunktet for mange andre varianter, hvorav den enkleste er å støte fersk mynte i en morter og blande den inn i sitronsaften. Det kan også gjøres mer sofistikert, som i denne jordbær- og timianlimonaden, hvor du trekker timian i sukkerlaken og serverer limonaden med så store mengder skivede jordbær at saften får både smak og farge av bærene.

Gi limonaden ny smak av timian og jordbær

Gi limonaden ny smak av timian og jordbær

-
+

Limonade med jordbær og timian

  • 2.5 dlSukker
  • 1.5 lVann
  • 12 stkStilker fersk timian
  • 500 gJordbær
  • 4 dlPresset sitronsaft

Kok opp 2,5 dl av vannet sammen med sukkeret og åtte av timianstilkene til alt sukkeret er oppløst. Avkjøl og sil deretter av timianen.

Press sitronsaften og bland med sukkerlaken.

Vask og rens jordbærene og skjær dem i tynne skiver.

Ha alt sammen i en stor mugge og spe med resten av vannet. Avkjøl videre i kjøleskap, gjerne i flere timer så smakene får satt seg.

Server med isbiter og ferske timianstilker i høye glass.

Slik lager du sitronlikør

Brygg isteen selv

Kaldbrygget iste er enda enklere. Legg 15-20 gram løse teblader etter ønske i kaldt vann, la stå i 6-12 timer i kjøleskapet og sil av før servering. Teen kan også tilsmakes med blomster. Søt med sukkerlake eller kunstig søtningsmiddel etter ønske (kunstig søtningsmiddel løser seg lettere i kaldt vann enn sukker).

Isteen blir bedre, og du kan bestemme søtningsgraden selv om du brygger den hjemme

Isteen blir bedre, og du kan bestemme søtningsgraden selv om du brygger den hjemme

-
+

Kaldbrygget iste

  • 20 gLøse teblader etter ønske
  • 1 lVann

Legg tebladene og eventuelle smakstilsetninger i kaldt vann i en mugge, tekanne eller presskanne. Sett i kjøleskapet i minst fire timer, sil tebladene av og server med isbiter. Om du ønsker søt te, er det enklere å søte den med sukkerlake eller kunstig søtningsmiddel fordi sukker ikke løser seg så godt i kaldt vann.

I USA serverer noen en drikk ved navn Arnold Palmer, etter golfens første superstjerne på 1950- og 1960-tallet. Har du både iste og limonade, er oppskriften enkel: Bland like deler iste og limonade og server med rikelig med isbiter.

Man kan drikke eddik

De siste årene har også «shrubs» fått en renessanse i USA. «Shrubs» er en gammeldags konserveringsmetode for frukt, og har ingen norsk oversettelse nærmere enn eddiksaft eller drikke-eddik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For å få en shrub, koker du to deler frukt etter ønske inn med en del sukker og en del vann, for så å tilsette en del eddik og sile av. Bare fantasien setter grenser for frukt- og eddik-komposisjonene.

"Shrub" - eller eddiksaft - er et voksent og smakfullt alternativ til gammeldags fruktsaft

"Shrub" - eller eddiksaft - er et voksent og smakfullt alternativ til gammeldags fruktsaft

-
+

Eddiksaft med jordbær, fersken og balsamico

  • 2.5 dlRensede, skivede jordbær
  • 2.5 dlFersken eller nektarin i skiver
  • 2.5 dlSukker
  • 2.5 dlVann
  • 2.2 dlEplesidereddik
  • 2 ssGod balsamicoeddik

Rens og del frukten i biter.

Legg den i en gryte sammen med sukkeret og vannet og kok opp på middels varme. Rør gjerne innimellom så ikke noe svir seg i bunnen. La koke noen minutter til væsken har fått farge og frukten begynner å bli myk og grøtete.

Skum gjerne av om nødvendig.

Ha i eddiken og kok opp igjen. Skum av om nødvendig.

Avkjøl, sil av frukten og hell væsken over på et glass eller en flaske.

Bland med vann med eller uten kullsyre eller bruk som ingrediens i cocktails.

Resultatet blir en syrlig, forfriskende sirup som med hell kan blandes med vann - gjerne med kullsyre - som et alternativ til alkholholdig drikke, eller tilsettes cocktails for ekstra syrlighet og smak. Rabarbra er også en frukt som passer til både limonade og til eddikbehandling.

For mye rabarbra? Lag sirup med eddik av den

For mye rabarbra? Lag sirup med eddik av den

-
+

"Shrub" med rabarbra

  • 5 dlRabarbra
  • 2.5 dlSukker
  • 2.5 dlVann
  • 2.5 dlEplesidereddik

Vask rababraen og kutt den i biter.

Legg den i en gryte sammen med sukkeret og vannet og kok opp på middels varme. Rør gjerne innimellom så ikke noe svir seg i bunnen. La koke noen minutter til væsken har fått farge og rabarbraen begynner å bli myk og grøtete.

Skum gjerne av om nødvendig.

Ha i eddiken og kok opp igjen. Skum av om nødvendig.

Avkjøl, sil av rabarbraen og hell væsken over på et glass eller en flaske.

Bland med vann med eller uten kullsyre eller bruk som ingrediens i cocktails.

«

Shrubs kan også kaldbrygges, men det tar lengre tid og fordrer enda bedre kjøkkenhygiene enn de enkle, kokte vi presenterer her.

Bruk blomster i sommerens mat og drikke

Meld deg på nyhetsbrev for Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk