Verdens beste på kokekaffe: – Husk å ta høyde for høyden

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øystein Lie publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Einun Skorem (36) er verdens beste til å lage kokekaffe.

I begynnelsen av mars ble VM i kaffekoking holdt i Trondheim hvor Einun Skorem vant. Han driver Øver-Bakken Økologiske Kaffebrenneri på Inderøy i Trøndelag sammen med Hedda Skorem.

– Hemmeligheten bak en god kokekaffe er gode bønner, rent utstyr og det å ta seg god tid. Da blir resultatet nesten alltid bra uansett hvordan en brygger, sier Skorem.

Skorem er rask ute med å tilegne samboeren Hedda, mormor, farmor og far for seieren.

– Far lærte meg å koke kaffe, og far lærte kunsten av sin mor igjen. Jeg har tatt med meg det de kan, og tilpasset det. For eksempel bruker far å gjøre et ekstra oppkok av kaffen, noe jeg ikke gjør fordi jeg ikke vil at den skal bli brent, sier Skorem.

Høydemeter

Men alt har sin naturlige forklaring, for en far gjør da aldri noe uten grunn. Siden Skorems slekt kommer fra en gård i Oppdal 700 meter over havet, vil vannet bare ha en temperatur på 95–96 grader ved koking. Og da er det jo ingen fare for at kaffen blir brent. Men på Inderøy, like ved havflaten, gjelder andre regler.

– En bør altså ta høyden for høyden, sier verdensmesteren.

I 2017 vant han samme konkurranse, men da ble mesterskapet holdt i Stjørdal. Paret som siden skulle skipe Øver-Bakken Økologiske Kaffebrenneri, flyttet fra Tøyen i Oslo til Inderøy for fire år siden av den enkle grunn at de ventet barn og ville ut av byen. Etter tre måneder på småbruket Sandvollan, etablerte de Øver-Bakken Andelslandbruk. Men så var det kaffen, da.

– Vi har alltid likt kaffe, og vi kjøpte en liten bordbrenner og fant ut at kaffen ble veldig god, sier Skorem.

Så ballet det på seg. De begynte å selge kaffe, fikk skryt og kjøpte større og større kaffebrenner.

– Vi har ingen nøye uttenkt profil, men vi liker god kaffe, sier Skorem.

Slik ja!

Sånn koker en dobbelt verdensmester:

  • 73,5 gram kaffe, som kvernes mellom filter- og kokemalt.
  • Én liter vann
  • Kok opp vannet, ta kjelen av platen og vent ett minutt til du har riktig temperatur på vannet, 96 grader.
  • Ha i kaffen, og rør rundt med skje i hensikt å få all kaffen i kontakt med vannet. Unngå klumper.
  • Vent fem minutter.
  • Hell av to kopper som helles tilbake i kannen, for å rense tuten og få kaffen til å begynne å bunnfalle.
  • Rør rundt, og skum av skummet. Skummet fjernes fordi det smaker bittert.
  • Vent i ett til to minutter, og hell forsiktig opp i koppene. Da kan du nemlig helle kaffen uten å få grut i koppen, selv uten sil.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk