Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
I hjertet av Kjuttaviga ligger Piratproviant.

I hjertet av Kjuttaviga ligger Piratproviant.

Stor test av maten i Dyreparken i Kristiansand

Tekst
Foto

Fra sjørøverfrokosten som har alt og er verdt hver krone, til et reinspikka ransforsøk på Sjørøvergrillen.

Det vrimler at mattilbud til store og små i Dyreparken i Kristiansand. Men langt i fra alle er verdt pengene. Vi har testet de som serverer mer enn pølser og is, og gitt de poeng fra 1 til 10, hvor 1 er dårligst og 10 er best.

Kriteriene som er lagt til grunn er smak og kvalitet, orginalitet og valuta for pengene. Service er det lagt mindre vekt på da alt betales og bestilles over disk. I tillegg rydder man selv etter seg. Barnevennlighet er også lagt mindre vekt på da alle stedene henvender seg til barn, og er veldig tilrettelagte.

Sjørøverskuta Den sorte dame.

Sjørøverskuta Den sorte dame.

Et generelt inntrykk er at man får mye mer for pengene ved å holde seg unna buffetene i parken. De fleste er dyre og har mat som både ser trist ut og smaker likeså. I tillegg er det et veldig stort tilbud av is, brus og fastfood i Dyreparken, men veldig lite frukt og grønt. Hva med jordbær nå i sesongen, og andre norske råvarer som kommer i sesong utover sommeren? De glimter med sitt fravær.

Abra Havn.

Abra Havn.

Sjørøverfrokosten var klart den største matopplevelsen både for voksne og barn. Den må bestilles på forhånd, og man blir hentet av Den sorte dame i Abra havn, for så å ta turen sammen med sjørøverne til Kjuttaviga og Bella og Gustos vertshus for en glimrende frokost som har alt.

Sjørøverfrokosten starter med en tur på Den sorte dame.

Sjørøverfrokosten starter med en tur på Den sorte dame.

Setra imponerer også med tradisjonsrike norske retter til en forbausende lav pris. Grrrillen i tigernes rike byr på god asiatisk mat, mens den økologiske kafeen i Hakkebakkeskogen er et kjærkomment nytt tilbud, som med fordel kunne hatt mer på menyen.

8 poeng - Bella og Gustos vertshus - sjørøverfrokost

Denne er forbeholdt boende gjester i Abra Havn, og må bestilles på forhånd. Men dette er en opplevelse for store og små. Frokost med sjørøvere, som har alt du kan tenke deg og mer til.

Sjørøvervaffel på sjørøverfrokosten.

Sjørøvervaffel på sjørøverfrokosten.

Egg og bacon, musli, gode oster, assortert kjøttpålegg, frukt og grønnsaker. Og Skalkens rottesuppe, som smaker bedre enn navnet skulle tilsi, i tillegg til sjørrøvervafler som blir stekt på stedet. Underveis underholder sjørøverne, før de tar alle med på skattejakt etterpå med Den sorte dame. Det koster 259 kroner for en voksen. 159 kroner for barn over tre år, og 39 kroner for barn under tre. Og det er verdt hver krone.

Rottesuppe pirrer nysgjerrigheten til både barn og voksne.

Rottesuppe pirrer nysgjerrigheten til både barn og voksne.

8 poeng - Setra kortreist mat
Meny: Rømmegrøt, spekemat, kjøttkaker, lapskaus, vilthamburger, grillpølser, mineralvann, økologisk is og kaffe. Her får man også gratis barnemat.

Viltbuger på Setra.

Viltbuger på Setra.

Store solide bord og benker står ute. Maten bestiller man i vinduet på en laftet seter som ligger på kutoppen. Mens man venter på maten kan barne tråkke rundt på hver sin traktor.

En av den rimligste og beste maten får du på setra.

En av den rimligste og beste maten får du på setra.

Tradisjonsrike retter står på menyen, og gir absolutt mest valuta for pengene i hele Dyreparken. Rømmegrøt med fenalår, mårpølse og Rørosflatbrød til 69 kroner er raust.

Det samme er den barnevennlige lapskausen med milde smaker og godt kjøtt, som ikke er for salt.

Setra byr på god tradisjonsmat.

Setra byr på god tradisjonsmat.

Viltburgeren er litt kompakt, men har en fin og mild viltsmak. Både soppstuingen og brødet er godt. Sammen med frisk salat er dette den beste burgeren i parken. Mye mat for pengene, og barna elsket å være der.

I tigerens rike.

I tigerens rike.

7 poeng - Grrrillen - Tigergrillen
Meny: Sushi, asiatiske retter, mineralvann, kaffe og is.

Her får man en av de beste matdealene i hele Dyreparken. Og det mens man ser på en håndfull tigere bevege seg grasiøst noen meter unna.

Astiatisk familiekurv er en av de beste matdealene i hele Dyreparken.

Astiatisk familiekurv er en av de beste matdealene i hele Dyreparken.

En Asiatisk familiekurv til 279 kroner inneholder to store beger med greencurry, fylt kylling og sprø grønnsaker. I tillegg til en pose cassava chips, ris og et utvalg av sprø vårruller med grønnsaker, kjøtt og reker.

Grrrillen i tigerens rike.

Grrrillen i tigerens rike.

Alt var lett spicy, og friskt, og svært populært hos barna. I tillegg var det mye mat i kurven, og nok til å gjøre to voksne og to barn mette.

Man bestiller og betaler i kassen, og maten kom svært raskt. Stedet er ikke beskrevet på Dyreparkens hjemmesider, og ligger i Tigerens rike.

Åpent fra 10.30 til 17.00

Sjørøverkroa - Den sorte mann har den beste buffeten.

Sjørøverkroa - Den sorte mann har den beste buffeten.

7 poeng - Sjørøverkroa - Den sorte mann

Sjørøverkroa Den Sorte Mann ligger i Abra Havn. Her finner du den beste buffeten i dyreparken.

Bestående av entrecôte, svinenakke, klippfiskgrateng, laks, salater, rødvinsaus, krydderpølser, focacchia, tomatsalat, pastasalat, bønnesalat, oster som brie, norzola og chevre fra Haukeli. I tillegg til desserter som jordbærgele, vaniljepudding, frukt, sjokoladekake og sjokoladepudding.

Sjørøverkroa - Den sorte mann.

Sjørøverkroa - Den sorte mann.

I tillegg kan man bestille pizza, risengrynsgrøt, liten og stor planke med småretter og lapskaus.

Sjørøverkroa - Den sorte mann har den beste buffeten.

Sjørøverkroa - Den sorte mann har den beste buffeten.

Barnebuffeten er en egen og koster 95 kroner for barn over tre år. Den består av den berømte rottesuppen, pasta, fiskekaker, pannekaker, brødmat, pasta og pølser samt is.

Her får man kjøpt øl fra Quart ølkompani, og et glass vin. Det finnes også gratis babymat.

Klatremus i Hakkebakkeskogen.

Klatremus i Hakkebakkeskogen.

6 poeng - Ekorn Jensens Kafé: økologiske godsaker

Ekorn-Jensens Kafé finnes i Hakkebakkeskogen og er en fulløkologisk kafe. Her kan du få servert økologiske smørbrød, økologiske vafler og økologisk drikke, samt økologisk softis. I tillegg kan du få "hvetebrød med fuglefrø", som det synges om i sangen fra Hakkebakkeskogen. I tillegg til vaffelhjerter på pinne, revevafler, dobbeltpeprede pepperkaker, skillingsboller, tomatsuppe og salater. På drikkefronten er det kun økologisk juice, ingen brus.

Økologiske godbiter.

Økologiske godbiter.

Her finnes morsomme småretter, og virkelig god juice. I tillegg til en frisk og stor salat med brie og spekeskinke til 89 kroner. Den kommer sammen med godt grovbrød og en en god og sunn rett der du får mye for pengene. Pepperkakene og vaffel på pinne slo godt an hos barna.

Økologisk salat med Brie.

Økologisk salat med Brie.

4 poeng - Gorines Pizza
Meny: Pizza, is, mineralvann, kaffe.

Serverer stor pizza med en fin og halvtykk crunchy bunn. Åtte forskjellige varianter til rundt 250 kroner for én pizza som rekker til to voksne og to små barn. Man kan i tillegg få kjøpt nachos. Har man lyst på pizza er dette stedet en mye bedre deal enn buffet.

Pizza på Gorines er bedre enn buffetpizzaen.

Pizza på Gorines er bedre enn buffetpizzaen.

4 poeng - Bakeren i Kardemommeby
Meny: Bakverk, is, mineralvann og kaffe.

Her får du gratis barnemat og glutenfrie alternativer.

Det dufter nybakte boller over hele Kardemommeby på grunn av bakeren, og det er nærmest umulig å ikke stikke innom. Her får man kjøpt nybakte små, gode boller i forskjellige varianter sammen med kaffe og mineralvann. Samtidig som man kan sitte ute under tårnet til Tobias og nyte at trikken glir sakte fordi. Er man heldig kan det hende at karakterene i Kardemommeby gjør en popup-opptreden.

Økologisk vaffelhjerte på pinne.

Økologisk vaffelhjerte på pinne.

3 poeng - Pizza- og kanelbakeriet
Meny: Pizzabuffè, boller, kaffe, mineralvann.

Her får du gratis barnemat.

Her finner du en tørr og litt sliten pizzabuffet bestående av pizza laget på ferdigbunner under stekende varmelamper. Stedet ligger i Kjuttaviga og koster 119 kroner for voksne og 79 kroner for barn. Det er en bedre deal å gå for en hel pizza på Gorines pizza eller Sjørøverkroa - Den sorte mann.

Gorines pizza og bestefars bakeri.

Gorines pizza og bestefars bakeri.

3 poeng - Piratproviant
Meny: Hamburgere, pølser, is, økologisk softis, kaffe og mineralvann.

Ligger midt i Kjuttaviga og serverer økologisk softis og hamburgere med pommes frites. Den er et bedre alternativ enn buffeten, da hamburgeren fremstår som fin og saftig. Og potetene er sprø. Men det er dobbelt så mye brød som burger, og det trekker ned.

Burger hos Piratproviant.

Burger hos Piratproviant.

2 poeng - Soko mat
Meny: Familiebuffet med afrikanske retter, salatbuffet og egen barnebuffet.

Her får du gratis barnemat.

Buffeten består av smakløs og vassen lasagne, tørr laks, tørr pizza, brune og triste ferdigsalater, lapskaus, muchere, en afrikansk kjøttgryte og pasta.

En trist og kjedelig buffet, men med et hakket friskere utseende enn de to buffetene i Kjuttaviga. Selv om prisen er inkludert brus - er 249 kroner for voksen og 99 kroner for barn over tre år - dyrt og dårlig.

Kjuttaviga Vertshus.

Kjuttaviga Vertshus.

2 poeng - Kjuttaviga vertshus
Meny: Meksikansk og middelhavsbuffet, is, kaffe og mineralvann.

Buffet som består av en vassen lasagne, tørr pizza, taco med tilbehør og en sliten, tørr laks og brunlig posesalat. Dette er en av de største restaurantene i parken. Man betaler og bestiller i to skranker og finner maten selv.

Dette er en av de dårligste matdealene i Dyreparken, og koster 249 kroner for voksen og 79 kroner for barn over tre år. Brus fra dispenser er inkludert.

Trist buffettallerken hos Kjuttaviga Vertshus.

Trist buffettallerken hos Kjuttaviga Vertshus.

Brun pastasalat.

Brun pastasalat.

1 poeng - Sjørøvergrillen
Meny: Grillbuffet for barn og voksne.

Sjørøvergrillen har best beliggenhet og verst mat.

Sjørøvergrillen har best beliggenhet og verst mat.

Sjørøvergrillen har kanskje den beste beliggenheten av alle spisestedene i Dyreparken. Midt i Kjuttaviga med utsikt over vannet og Den sorte dame. Et slikt sted burde levere, men den gang ei. Dessverre er dette Dyreparkens dårligste sted. En grillbuffet med en glødende kullgrill som burde vært fylt med godsaker er nærmest tom. Kun et par pølsesnabber og et par forstekte karbonader ligger der.

Sjørøvergrillen.

Sjørøvergrillen.

Resten av buffeten består av slitne posesalater som er begynt å bli brune i kanten sammen med en inntørket chili con carne, maisstuing, pasta, lomper, wienerpølser, hamburgerbrød med tilbehør. Ingen desserter følger med, selv om det står to softis-maskiner og piper i hjørnet gjennom hele måltidet. For 279 kroner per voksen og 99 kroner for barn over tre år føltes dette måltiden som et ran.

Trist buffettallerken på Sjørøvergrillen.

Trist buffettallerken på Sjørøvergrillen.

Smak har ikke testet:

Bestefars bakeri
Meny: bakevarer, sushi, grøt, mineralvann, kaffe.

Lars på brygga
Meny: Hamburgere, pølser, nuggets, familiekurv, mineralvann, kaffe.

Vaffelstua
Meny: Nystekte vafler, pølser, softis, grøt, kaffe, is, mineralvann.
Her får du gratis barnemat og glutenfrie alternativ.

Disse serveringsstedene var stengt da Smak var i Dyreparken:

Baraza
Meny: Bakevarer, kaffe, is, mineralvann.

Pølsemakeren i Kardemommeby
Meny: Pølser, kaffe, is, mineralvann.

Saras kiosk
Meny: Baristakaffe, is, slush, vafler.

Bella og Gustos vertshus
Meny: Retter fra India (levert av Mother India), kaffe, is, mineralvann.

Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden

Meld deg på nyhetsbrev for Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.