Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

- Jeg er veldig glad for at Gunhild Stordalen er tilbake

Tekst
Statsminister Erna Solberg og Gunhild Stordalen under åpningen av Eat-konferansen i Stockholm. Foto: Vidar Rudd/

Statsminister Erna Solberg og Gunhild Stordalen under åpningen av Eat-konferansen i Stockholm. Foto: Vidar Rudd/

Erna Solberg mener norsk laks skal spille en viktig rolle for å sikre verden sunn mat. I dag talte hun på Eat-konferansen.

- Jeg er veldig glad for at Gunhild Stordalen er tilbake, sa statsminister Erna Solberg under pressemøtet etter at hun hadde holdt  innledningen på Eat Stockholm Food Forum.

Gunhild Stordalen og Eat har skapt en arena der forskere, politikere og næringsliv møtes for å diskutere kombinasjonen klima, sunn mat og matproduksjon.  I dag startet den andre av den årlige konferansen i Stockholm. I fjor høst ble Stordalen alvorlig syk. I dag kunne hun fortelle konferansedeltakerne at hun betrakter seg nå som frisk.

Fiskeoppdrett

Tony Blairs honorarkrav på nær fire millioner kroner, som DN omtalte i mandagsutgaven, ble i det meste laget for Eat. Dermed fikk Norges statsminister Erna Solberg, den viktige rollen om å holde et av hovedinnleggene.

Statsminister Solberg mener at Norge vil kunne bidra med både økt produksjon av oppdrettsfisk i Norge og påvirke resten av verden til en mer bærekraftig fiskeriforvaltning.

- Norges hovedbidrag til verdens matmarked er produksjon og eksport av sjømat. Vi tror at sjømat spiller en vesentlig, men ikke nok anerkjent rolle i verdens matsikkerhet og ernæring, sa Erna Solberg til forsamlingen.

Økt oppdrett

Dagens Næringsliv spurte statsminister Solberg etter talen om økt omfang av oppdrettslaks nå skal redde verden.

- For å få nok proteiner som gir mindre miljøavtrykk, så er økt oppdrett et av svarene på det. Det er også det å sørge for at vi ikke fisker opp de store fiskestammene i verden. Vi må ha bærekraftighet på fiskerisiden. Vi jobber internasjonalt med at land blir bedre til å kontrollere egne ressurser - slik vi har fått til i våre områder.

- Du varsler en storstilt økning i norsk oppdrett?

- Vi har en fiskeriminister som legger opp til økt oppdrett, men det er forutsatt at man klarer å løse miljøutfordringene med oppdrett. Det må være en forutsetning. Vi må få ned innslaget av lakselus og få redusert problemet med bunnfall under anleggene, sier Erna Solberg.

Politisk støtte

Gunhild Stordalen utfordret Erna Solberg på økt skattlegging av usunn mat og bedre tilrettelegging for sunn matproduksjon. Erna Solberg vil ikke love noen økte skatter, men slo fast overfor DN:

- Vi skattlegger sukker usunn mat allerede, sier Solberg.

Gunhild Stordalen forteller at hun er svært fornøyd med tilstrømmingen av foredragsholdere og fagfolk til konferansen i Stockholm.

- Vi har fått et mye høyrere nivå av politisk støtte og vi er på vei til å kunne bidra til mer målbare resultater. Vi må komme frem til bedre målindikatorer for hva som er sunne og bærekraftige dietter og kunne gi mat til ni milliarder mennesker i løpet av ti år. Vi trenger guidelines for forbrukere og næringsliv for hva som er sunt og hva som er bærekraftig matproduksjon, sier Gunhild Stordalen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.