Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Luksussnus fra Fäviken

Tekst
Kokk Magnus Nilsson har i flere år laget egen snus på sin restaurant Fäviken magasinet. Nå har han utviklet luksussnus sammen med General Snus. Foto: Swedish Match

Kokk Magnus Nilsson har i flere år laget egen snus på sin restaurant Fäviken magasinet. Nå har han utviklet luksussnus sammen med General Snus. Foto: Swedish Match

Årets mest eksklusive snus er utviklet av Magnus Nilsson på topprestauranten Fäviken Magasinet. Bare 200 bokser kommer til Norge.

Hver høst lanserer den svenske snusfabrikken General Snus en eksklusiv årgangssnus i begrenset opplag under navnet General Kardus. I år inneholder den blant annet tobakk fra den avsidesliggende luksusrestauranten Fäviken Magasinet og er utviklet i samarbeid med Fävikens kjøkkensjef Magnus Nilsson.

Svensk tobakk

Fävikens konsept er å lage og servere mat nesten utelukkende av superlokale råvarer fra Nord-Sverige. Da gartneren der for fire år siden kom med en håndfull historiske tobakksfrø til Nilsson, ble interessen hans vekket.

- De var frø fra den siste svenske tobakksavlingen. Jeg hadde ingen aning om at Sverige hadde vært et stort tobakksproduserende land, forteller kokken på telefon til smak.no

Men jo - tobakksplanten er ikke en tropisk plante, og i sin tid var tobakk en viktig avling i Sør-Sverige. Plantene viste seg å vokste godt også lenger nord i Fävikens kjøkkenhage.

- Planen var å bruke tobakken i mat som en grønnsak, men det viser seg at tobakk ikke er særlig godt. Det  gikk ikke i det hele tatt, sier Nilsson.

Lagde egen snus

Men Nilsson, som aldri selv har vært en snuser, oppdaget at det gikk an å lage sin egen snus og fermentere den på eikefat. Snart fikk snusen fast plass på menyen og ble tilbudt de tilreisende gjestene sammen med kaffen ved måltidets slutt.

- Det jeg synes er kult med snus er at det er et såpasst unikt kulturelt uttrykk i Norge og Sverige. Det finnes bare i våre land, andre land er superfascinert av det, sier Nilsson.

Invitert til fabrikken

Fascinert ble også gjestene fra Swedish Match som produserer General Snus. Nilsson ble invitert til fabrikken i Göteborg for å diskutere muligheten for et samarbeid. En skeptisk Nilsson reiste ned og fikk møte Lars Öberg, mannen som har utviklet snus for fabrikken i 30 år. Han spurte Nilsson om han ville utvikle en snus i begrenset opplag.

- Da kjente jeg at dette er ganske kult, sier han.

- Det var en stor anledning til å lære meg mye om hvordan man lager snus, og det har jeg virkelig gjort. Vi smakte på min snus, og han syntes den var helt ok, men ikke perfekt.

Årgangssnus

General Kardus Fäviken kommer i eksklusiv forpakning. Foto: Swedish Match

General Kardus Fäviken kommer i eksklusiv forpakning. Foto: Swedish Match

Det var likevel begynnelsen på årets General Kardus snus, Swedish' Match årlige senhøstfenomen der en eksklusiv snus produseres i et lite opplag og selges i utvalgte butikker i Sverige og Norge til en betydelig høyere pris enn de vanlige, runde plastboksene. General Kardus Fäviken er gjort ytterligere et hakk mer eksklusiv i forbindelse med Generals 150-årsjubileum i 2016.

Kokk Magnus Nilsson sammen med Lars Öberg, Swedish Match's sjefsblender. Foto: Swedish Match

Kokk Magnus Nilsson sammen med Lars Öberg, Swedish Match's sjefsblender. Foto: Swedish Match

I Kardus-snusen er stilker og bladnerver er fjernet fra tobakksbladene før de er skåret i såkalt "single cut" - 0,72mm  smale strimler - istedenfor å males til pulver som i hverdagssnusen. Fordi Fävikens egen tobakksavling er for liten for årets 3000 bokser, er den blandet med tobakk fra Argentina, India og Guatemala.

Til eget bruk

Magnus Nilsson har selv kjøpt 50 bokser til bruk på Fäviken.

- Før jeg lagde min egen snus, hadde jeg aldri snuset. Men jeg har jo prøvd gjennom hele utviklingsprosessen, og det utmerkede ved denne snusen er at den har en veldig tydelig tobakkssmak og karakter av eikefatene. Det kan jeg kjenne selv om jeg ikke er en snuser.

Han sier at han kommer til å ta med seg en del av kunnskapene om industriell tilvirkning han har tilegnet seg tilbake til egen snusproduksjon.

- Jeg har aldri jobbet i industriell virksomhet og sett prosessene på nært hold. Det var veldig interessant å se hvor mange lag det finnes for at det skal bli eksakt det man har tenkt. Jeg tror vår egen snus på Fäviken blir litt bedre av dette, sier han.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.