Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Roastbiff med piff

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Stek roastbiffen over natten og imponer alle med en vakker salat neste dag.

Stek roastbiffen over natten og imponer alle med en vakker salat neste dag.

Den er snar den som er føre var. Hvis du steker roastbiff mens du sover, kan du imponere alle på sommerfesten rett etter jobb.

Festen begynner så tidlig at du knapt har tid til å snu i døren; langt mindre lage til en lekker rett til det felles koldtbordet hvis du også har tenkt å gre håret eller skifte til dress. Med en langstekt mørbrad i bakhånd trenger du ikke velge mellom sminke eller catering — du kan få både fasaden på plass og god mat med deg.

Hemmeligheten er å langsteke en oksefilet på lav temperatur over natten. Mens du spiser frokost får du den perfekt rosastekte og møre biffen ned til romtemperatur og legger den inn i kjøleskapet før du går. Når arbeidsdagen er over, er den lett å skjære i så tynne skiver du måtte ønske og pyntes med salatblader, beter, reddiker og en enkel dressing som også kan lages kvelden før hvis det virkelig er knepent med tid.

Oppskriften er en forenklet vri på Diana Henrys fabelaktige carpaccio, som er en vidunderlig forrett til enhver festmiddag, men alt til sin tid. Sommerbuffeten er ikke anledningen du skal benytte til å flashe dine ferdigheter med kjøttklubben og servere kunstferdig carpaccio med tidkrevende tibehør til gjestene, enten de er dine egne eller andres. Enten du lager hele koldtbordet selv eller bare bidrar til det, er en skikkelig god roastbiffsalat en enklere og nesten like råflott løsning.

Indrefilet som luksusalternativ

Har du god tid eller skal holde festen hjemme hos deg selv, kan du slå på stortromma og servere helstekt indrefilet på samme måte. Men om fatet skal fraktes, og du ikke har anledning til å stå ved ovnen i tre-fire timer før servering, er altså mørbrad en bedre løsning — den tåler en hel natt i ovnen uten å gå i oppløsning. Be gjerne de i kjøttdisken surre den opp for deg. Brun den i en varm panne før du setter den i ovnen på 55 grader. Alternativt kan det langstekes mens du er på jobb, men da må du altså bruke tid på å brune det mens du trakter kaffe om morgenen, og dessuten vente på at det når romtemperatur før du skjærer opp og anretter ( i såfall kan det være greit å la kjøttet hvile under transport hvis den er noenlunde kort), og anrette rett før servering. Husk forkle. Flekker på dress og festkjole er dumt.)

Det kan være vanskelig å få tak i de utrolig dekorative polkabetene nå på forsommeren, men de er først og fremst til pynt, og kan fint kombineres med eller erstattes av reddiker.

Vær nøysom med mengden dressing du heller over på kjøttet; det ser penere ut om mesteparten blir stående i en mugge eller skål ved siden av så gjestene kan helle mer over selv.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

-
+

Langstekt mørbrad

 • 1.5 kgStorfe mørbrad, bundet opp
 • Salt
 • Pepper

Dressing og salat

 • 2.5 dlKulturmelk
 • 1 stkFedd hvitløk, knust
 • Salt
 • Pepper
 • 2 ssGod olivenolje
 • 150 gBabyleafsalat, helst med red rhubarbblader
 • ssDill
 • 2 stkPolkabeter
 • 6 stkReddiker
 • 6 ssPepperrot, revet

Slik gjør du

 • Få slakteren til å surre opp steken for deg eller gjør det selv med hyssing. 
 • Brun steken raskt på alle sider før du setter den i ovnen: Smelt smør i en solid stekepanne på høy varme og la steken svi seg 1-2 minutter på hver side.
 • Sett ovnen på 55 grader (her er det viktig at du har en presis ovn; legg gjerne et steketermometer i ovnen for å sjekke at den ikke er altfor varm eller altfor kald.)
 • Ha salt og pepper på steken og legg den i en liten langpanne. La den stå over natten, 8-9 timer, eller like lenge om dagen. Ta steken ut neste morgen (eller om ettermiddagen) og la den kjøle seg ned til romtemperatur før du enten setter den i kjøleskapet frem til servering, eller skjærer den opp og anretter den for servering umiddelbart.

Dressing og salat

 • Bland sammen kulturmelk, hvitløk og olje til dressing. Smak til med salt, pepper og litt av pepperroten. Skrubb polkabetene og reddikene godt og skjær dem i løftynne skiver med en mandolin eller skarp kniv.
 • Dressingen kan du godt blande kvelden i forveien. Reddikskiver kan ligge i isvann en liten stund, men fargen i polkabeter er såpass vannløselig at det kan gå utover de fine stripene at de må skjæres helt til sist.
 • Legg mesteparten av salaten på et stort fat. Skjær roastbiffen i tynne skiver og legg oppå salaten. Pynt med resten av salatbladene, beter og reddiker før du ringler litt av dressingen forsiktig over. Topp med dill og et dryss av nyrevet pepperrot og server resten av pepperroten og dressingen i hver sin skål ved siden av.