Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Fete marginer på gourmetkjøtt

Tekst
Alf Strøm-Laren AS har over 100 års historie bak seg som pølsemakeri. Her i spesialforretningen på Torshov er det far Alf og sønnen Jan som styrer. Foto: Hampus Lundgren

Alf Strøm-Laren AS har over 100 års historie bak seg som pølsemakeri. Her i spesialforretningen på Torshov er det far Alf og sønnen Jan som styrer. Foto: Hampus Lundgren

– Vi er ingen oppkjøpskandidat, sier Jan Strøm-Larsen. Den folkekjære kjøtthandleren Strøm-Larsen på Torshov i Oslo skal fortsatt bli i familien.

Alf Strøm-Larsens pølser er etterhvert blitt kjent langt utenfor Torshov.

I løpet av de siste 100 årene har familiebedriften opplevd både opp- og nedturer. Supermarkedenes inntog gjorde situasjon presset for noen tiår siden.

Motsvar til kjedene

I dag er det bare et fåtall slakterbutikker igjen i Oslo, men for Strøm-Larsen har inntektene bare økt de siste årene. Lønnsomheten er også på et stabilt høyt nivå.

– Vi måtte gjøre noe for å overleve. I de senere årene har situasjonen vært annerledes. Jeg tipper at vi blir et motsvar til de sentraliserte kjedene, sier Jan Strøm-Larsen (46).

DN skrev nylig at flere av de mest suksessrike nisjeprodusentene - som Grøstadgrisen, Stanges gårdsprodukter (Stange-kylling) og Alf Strøm-Larsen - har langt høyere årlig avkastning enn kjøttgiganten Nortura. Paradokset er at de fleste produsentene kjøper tjenester av Nortura. Strøm-Larsen kjøper også kjøtt fra kjøttsamvirket.

Les også: De små er mest lønnsomme

Sammen med faren Alf (76) styrer Jan Strøm-Larsen butikken på Torshov, mens broren Erik (44) styrer catering og pølsemakeri som har ekspandert til den såkalte kjøttbyen på Torshov.

Holder seg unna dagligvarekjeder

Firmaet har bevisst valgt å holde seg unna dagligvarebutikkene, og er mer rettet mot hotell, restaurant og catering.

– Vi har pratet litt med kjeder, men slik det er nå ønsker vi ikke det. Vi vet ikke om vi har kapasitet til slike

Alf Strøm-Larsen AS20132014
Driftsinntekter85,698,5
Driftsresultat8,05,9
Resultat før skatt8,46,2

volumer.

Avviser oppkjøp

Både Grøstadgris og Stange gårdsprodukter er kjøpt opp av de store dagligvarekjedene. Grøstadgris eies i dag 49 prosent av Norgesgruppen, mens Stanges gårdsprodukter er kjøpt av Rema Industrier. Dermed må begge levere til eierens egne kjeder.

Og til dem som skulle være bekymret; Strøm-Larsen skal forbli en familiebedrift.

– Vi er ingen oppkjøpskandidat, fastslår Jan Strøm-Larsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.