Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Dette løser to ting på én gang

Tekst
Foto
Alt er lov. Oppskrifter på grøt trenger ikke følges nøye, mener Jon-Frede Engdahl. Hvis du ikke liker rug, bruk bare havre, og vice versa. Tør å variere og eksperimentere!

Alt er lov. Oppskrifter på grøt trenger ikke følges nøye, mener Jon-Frede Engdahl. Hvis du ikke liker rug, bruk bare havre, og vice versa. Tør å variere og eksperimentere!

Hvis du lager grøten dagen før, blir den ifølge Jon-Frede Engdahl bedre og du sparer tid.

Fakta: Jon-Frede Engdahl

Gründer av Kolonihagen, som har økologiske matkasser, restaurant, bakeri og bryggeri

Daglig leder på Kolonihagen Frogner og en av gründerne bak restauranten Maaemo

Forfatter av boken «Frokost med Kolonihagen» (2013)

I denne serien lager han ulike frokostfavoritter.

Jon-Frede Engdahl traff en gang en kvinne som fortalte at hun hadde høyt blodtrykk og prøvde å selvmedisinere seg med havregrøt. Hun hadde ikke lyst til å bruke medisiner og leste at det finnes noen viktige næringsstoffer i havre, så hun kontaktet et universitet i England og spurte om det stemte. Svaret hun påstår hun fikk var ja, men at næringsstoffene ikke ville bli frigjort hvis hun spiste grøten umiddelbart etter at hun hadde lagd den.

– Dette løser jo to ting på en gang, sier Engdahl.

– Hvis du lager grøten dagen før, blir den ernæringsmessig bedre og du sparer tid om morgenen. En vinn-vinn-situasjon!

Grøt har for lengst blitt trendy, med spisestedene Grøt i København og Oat Meals, som spesialiserer seg på havregrøt i utallige variasjoner, i New York. Og det er ikke bare en rett å varme seg med på kalde vintermorgener. Om sommeren kan man spise grøten kald, og tilsette alle mulige slags bær fra hagen.

– Bringebær, jordbær, markjordbær, rabarbra – det finnes ingen grenser for hvordan du kan bruke sommeren i grøten, sier Engdahl.

– Har du ferske bær, bruk dem, men selv foretrekker jeg å bruke frosne, for da har jeg dem alltid for hånden. Jeg trenger heller ikke tenke på tining, for bærene tiner umiddelbart i den varme grøten.

Lages dagen før

Grøten blir alltid laget dagen før den skal spises hjemme hos familien Engdahl, slik at ingen har unnskyldninger for at de ikke har tid til å spise frokost, og alle får i seg viktige næringsstoffer. Hvordan gikk det så med dama som ville selvmedisinere seg? Hun gikk til legen og fortalte at hun trodde hun var blitt bedre etter at hun hadde spist havregrøt. Legen fnøs av henne, men da han tok testene, ble han visstnok overrasket.

Blodtrykket var normalt igjen, ifølge Jon-Frede Engdahls historie.

Her er Engdahls oppskrift på ruggrøt med solbær:

-
+

Ruggrøt med solbær

  • 1 dlrugflak
  • 2 dlsmå havregryn
  • 3 sssolsikkekjerner
  • 2 sskokos
  • 5 dlmelk
  • 1 dltjukkmjølk – gjerne med blåbærsmak (du kan også bare bruke mer melk)
  • 0.5 tskanel
  • 0.5 tsvaniljesukker
  • 0.5 ssknuste linfrø
  • 1 dlfrosne solbær eller andre frosne bær (helst økologiske

Tips: La ditt eget hjemmelagde vaniljesukker: Legg en brukt vaniljestang i en skål med sukker til den er helt tørr. Bruk en blender eller en kjøkkenmaskin og kjør til fint pulver.

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.