Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Hagens spisskammer

Tekst
Foto

Har du plenty med plen, gjør den om til kjøkkenhage, foreslår gartner Morten Bragdø.

– Mange har en plen de ikke bruker til noe. Hva er vitsen, spør gartner Morten Bragdø retorisk mens han stikker spaden hardt ned i det grønne gresset.

Fakta: Gartner Morten Bragdø

I D2s spalte deler han lure og enkle grep til sunnere og vakrere vekster i hagen.

Morten Bragdø er fjerdegenerasjons gartner på Randesund Hagesenter i Kristiansand. Skribent og foregangsmann for naturlig jord og planter uten gift, gjødsel og annen humbug.

Han snur to kvadratmeter plen stykkevis opp ned for å lage en kjøkkenhage.

– D2-flekken skal den hete.

Rette linjer strider egentlig imot gartnerens viltre natur, forklarer han, men velger å grave rader for å gi kjøkkenhagen en følelse av profesjonalitet. Han drar ut purre, rødbeter, persille, reddiker og agurkurt fra små potter og stapper dem i jorden.

– Jeg har plantet mange grønnsaker, men aldri så unøyaktig som nå. Plantene bryr seg ikke om de står på linje eller hulter til bulter. De elsker å vokse i hverandre og det holder ugresset unna.

Kronen på verket er en rosebusk med spiselige roseblader. Bragdø liker å bryte med vaner og tradisjoner i hagen.

– Noen tenker kanskje at en kjøkkenhage er mye arbeid, men her slutter det! Fra nå av er det kun vanning. Så lettvint! sier Bragdø.

– Tenk at det var en plen her for fem minutter siden og nå har vi D2-flekken som kommer til å gi oss verdens beste og sunneste mat.

Mortens hagetips: Slik får du enkel kjøkkenhage

1. Finn en plenflekk på ca to kvadratmeter som du ikke bruker til noe. Den må ha sol og være drenert. Grav opp plenen stykkevis og snu gresset ned. Bare gjør dette én gang på samme sted.

2. Fyll på med god jord og kompostjord Grav en rad i jorden med rake, trykk planter ned i den, før du graver neste rad og tetter igjen forrige rad med overflødig jord. Rotfrukter trenger 15–20 cm avstand, bladgrønnsaker og løk 10-15, mens urter og spiselige blomster kan plantes tett i tett.

3. Vann så mye at flekken ligner en rismark. Deretter skal det vannes sjeldnere og sjeldnere. Jo lengre røttene blir, jo mindre er sjansen for uttørking. Sjekk fuktigheten ved å stikke en finger helt ned i jorden. Kald jord er fuktig nok.

4. Luk ugresset som kommer.

Se alle sakene i D2s planteserie her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.