Helbakt blomkål, yoghurtsdressing m/kapers, sylteagurk, løk, zest, karse og gresskarkjerner.

Helbakt blomkål, yoghurtsdressing m/kapers, sylteagurk, løk, zest, karse og gresskarkjerner.

– Grønnsaker trenger ikke være møre

Tekst

Vil du få varsel hver gang Randi Fuglehaug publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Ikke kok bort kålen!

For Karl Torbjørn Andersen er helbakt blomkål et av de sterkeste sommerminnene fra barndommen i Ålesund. Den gang ble blomkålen servert med morens hjemmelagde bechamelsaus, kokte nypoteter og … en boks bogskinke.

– Det siste ville kanskje ikke jeg brukt nå lenger, sier Smalhans-kjøkkensjefen og smiler.

– Men man kan jo skjære opp en vanlig skinke å ha til.

Blomkål kan syltes, kjøres i en blender og spises rå, som en couscous-salat, eller den kan stekes. Den kan bakes i ovnen eller legges på grillen. Det viktigste er uansett at blomkålen er fersk og bladene fine. Andersens egen versjon av helbakt blomkål egner seg spesielt godt til fisk, men passer til all annen grillmat også.

– Det er nok fortsatt mange som ikke tenker på at man kan steke blomkålen, men den begynner å bli mer og mer brukt. Og mitt motto er at alt som kommer opp av bakken, kan hives på grillen.

Andersens beste tips er å være forsiktig når du varmebehandler blomkålen.

– Grønnsaker trenger ikke være møre! Det er mange som tror det. Blomkål kan jo spises rå, og jo mindre du varmebehandler den, jo bedre blir smaken, jo mer crunch får du, og jo bedre består næringsstoffene.

(Vilkår)

-
+

Helbakt blomkål med yoghurtdressing og solsikkekjerner

  • 1 stkblomkål
  • 0.25 sitron, juicen (skal helles over blomkålen før servering)

Puffede solsikkekjerner

  • 100 gsolsikkekjerner
  • 1 dlsolsikkeolje
  • 1 dlvann
  • 0.5 tssalt

Dressing

  • 2 ssyoghurt
  • 2 ssrømme
  • 2 sskapers, grovhakket
  • 2 sssylteagurk/cornichons
  • 1 sitron, zest
  • sitronjuice
  • salt

Smørdampet blomkålstilk

  • 1 stkblomkålstilk
  • 1 sssmør

Slik gjør du

  • Ta blomkålen ut av «stilk-kransen» og ta vare på kransen.
  • Legg blomkålen i en ildfast form og ha på olivenolje, salt og pepper.
  • Bak på 240 grader i 10-20 minutter, avhengig av ovn. Her vil man oppnå en rask karamellisering og samtidig bevare noe av strukturen i blomkålen. Hell gjerne på mer olivenolje underveis i stekeprosessen for å hindre uttørking.

Puffede solsikkekjerner

  • De puffede solsikkekjernene bør lages på forhånd for å slippe stress.
  • Ha kjerner, olje, salt og vann i en kjele og kok til vannet fordamper og kjernene begynner å steke.
  • Når de har fått fin farge og har poppet, sil av oljen og avkjøl kjernene på et brett med papir.
  • Smak eventuelt til med mer salt.

Smørdampet blomkålstilk

  • Kok blomkålstilken i 1 minutt i kokende, saltet vann.
  • Ta stilken ut, smak til med flaksalt og en spiseskje smeltet smør.
  • Ved anretning, dryss over karse.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner