- Legg nykål på grillen nå!

Tekst

Vil du få varsel hver gang Randi Fuglehaug publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

– Jeg kunne laget 100 retter med nykål alene, sier Smalhans-kjøkkensjef Karl Torbjørn Andersen.

– Vi går gjennom en tung, mørk, dyster vinter. Vi venter og venter. Og så! Så kommer aspargesen, reddikene og, ikke minst, nykålen.

Karl Torbjørn Andersen, kjøkkensjef på restauranten Smalhans på St. Hanshaugen i Oslo, gestikulerer med hender og armer.

– Det beste er å se bonden komme gående med nykålen i hendene. Altså, jeg blir rett og slett fylt av en grønn glede, sier han.

– Og jeg kunne laget 100 retter av nykål alene.

Andersen sier han alltid har vært «grønnsakskokk foran proteinkokk». Han ville aldri valgt bort kjøtt, men han jobber for å gi grønnsakene hovedrollen. Det gjelder i høyeste grad også når Smalhans-sjefen skal lage tilbehør til grillmaten. Han vil at det grønne tilbehøret skal være det mest smakfulle, slik at man kan servere et enkelt fiskestykke eller en kylling til.

– Nykålen er så utrolig fin på grunn av ferskheten, smaken og crunchen. Den passer til alt. Om sommeren er det jo nesten aller best å spise nykål med smør alene, men det er utallige andre måter å servere den på også.

Ikke for mye

En av dem er å helle over den vietnamesiske nouc cham-dressingen Karl Torbjørn Andersen lærte å lage av sin tidligere kjøkkensjef på Tango i Stavanger. Der ble den servert med fritert rosenkål, men om sommeren liker Andersen å bruke den med grillet nykål i stedet. Hvis du vil ha en mer italiensk enn asiatisk vri, kan du lage en salsa verde med gressøk, basilikum, persille, hvitløk og kapers.

Den eneste feilen man kan gjøre med nykål, er å varmebehandle den for mye, mener Andersen.

– Ikke jobb med den for lenge. Alle griller er forskjellige, og man kan eventuelt dampe kålen, ved å ha litt vann i den før man legger den på. Men da får man ikke den stekeskorpen man gjerne er ute etter.

Forøvrig kan man ikke gjøre så mye feil, utover å glemme å bruke nykålen mens den er i sesong.

– Hvor lenge nykålsesongen varer? Jeg kan ringe bonden og spørre, sier Karl Torbjørn Andersen og svarer når han har lagt på noen minutter senere.

– Den varer til august, litt avhengig av været.

Med andre ord: Kast deg over kålen med en gang.

(Vilkår)

-
+

Grillet nykål med salsa verde og pepperrot

  • 1 stknykål
  • 3 ssolje
  • 1 stksitron
  • flaksalt

Salsa verde

  • 0.3 bt gressløk
  • 0.3 bt basilikum
  • 0.3 bt persille
  • 0.5 fedd finhakket hvitløk
  • 1 sskapers
  • 1 ssansjos (kan sløyfes)
  • 1 stksitron (kan sløyfes)
  • 5 ssolivenolje
  • salt
  • pepperrot

Slik gjør du

  • Kutt nykålen i biter og pensle med olivenolje.
  • Ha på litt salt.
  • Grill nykål hardt, så den fortsatt er crunchy.

Salsa verde

  • Kjør ingrediensene til salsa verde sammen i en mikser og smak til med salt, eventuelt kan du finkutte alt og blande sammen.
  • Jeg velger å ikke tilsette sitron, siden den misfarger dressingen fort. I stedet heller jeg sitronjuice over den grillede nykålen når den er ferdig.
  • Riv over pepperrot til slutt.
 

 

-
+

Grillet nykål med nouc cham-dressing

  • 1 stknykål
  • 2 ssolje
  • flaksalt

Nouc cham-dressing

  • 3 sslimejuice
  • 2 sssukker
  • 2.5 ssasiatisk fish sauce
  • 0.5 kopp vann
  • 1 stkfedd hvitløk - finkuttet
  • 1 stkchili - finkuttet
  • 2 tsingefær - revet

Slik gjør du

  • Kutt nykålen i båter og pensle med olje. Ha på litt salt.
  • Grill nykålen hard, så den fortsatt er crunchy.
  • Anrett i dypt fat og hell dressingen over.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner