Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Dropp kjøttpålegget - legg dette på brødskiven isteden

Tekst
Gulrotkrem med bønner. Foto: Nina Dreyer Hensley og Jim Hensley

Gulrotkrem med bønner. Foto: Nina Dreyer Hensley og Jim Hensley

Hvorfor ha skinke og salami på hver eneste brødskive når det finnes så mye annet godt? Her får du oppskrifter på kjøttfritt pålegg.

Denne uken slo WHO fast at det er en tydelig sammenheng mellom inntak av bearbeidet kjøtt og kreft.

De som spiser mer enn 50 gram daglig av kjøtt som er saltet, speket eller på annen måte behandlet for å forlenge holdbarheten, har 18 prosent økt risiko for å utvikle kreft, spesielt i tarmene.

Det internasjonale byrået for kreftforskning IARC melder også at det er en sannsynlig sammenheng mellom inntak av rødt kjøtt generelt og kreft.

Begrens inntaket

Funnene gir ikke grunnlag for å endre de norske kostrådene, som basert på tilgjengelig forskning i flere år har anbefalt befolkningen å holde seg til å spise mindre enn 500 gram rødt kjøtt totalt per uke og begrense inntaket av bearbeidet kjøtt.

Mye av det bearbeidede kjøttet vi brødglade nordmenn spiser, er kjøttpålegg. Og heldigvis finnes det andre ting å legge på brødet, som kan være både en erstatning for og et supplement til både skinke og salami.

Alternativer

For ingen har ennå sagt at den eneste veien utenom kjøttforårsaket kreft er å slutte helt med å spise kjøtt - inntaket må bare begrenses.

Om det fremstår som ekstremt å droppe spekeskinken eller leverposteien til fordel for gulrotmos eller linser, blir kanskje matpakken mer spennende av å halvere mengden kjøttpålegg og kombinere det lille som er igjen med en av de smakfulle, sunne og smørbare mosene vi deler oppskrifter på her

-
+

Gulrotkrem med bønner

  • 3 stkGulrøtter, kokt og avkjølt
  • 1 stkBoks ferdigkokte kidneybønner (ca. 3,5 dl)
  • 1 stkNeve frisk persille, grovhakket
  • 2 ssSoyasaus
  • 2 ssTahini
  • 2 ssVann om nødvendig

Ha alle ingredienser unntatt vann og salt, i en food processor og kjør til en ganske jevn mos.

Smak til om det trengs salt i tillegg til soyasausen.

Om pålegget virker for tykt, juster eventuelt med litt vann.

Foto i toppen av artikkelen.

 

Edame og mint-postei. Foto: Heidi Swanson
-
+

Edamame- og myntepostei

  • 255 gEdamame uten skall
  • 55 gHele, røkte mandler
  • 30 gMynteblader
  • 1 stkStor hvitløkskløft
  • 160 mlExtra-virgin olivenolje
  • 1 ssSitronsaft

Kok edamame i 30 sekunder i saltet vann og hell vannet av.

Mos edamame sammen med resten av ingrediensene i en matprosessor. Bruk puls-funksjonen seks-syv ganger så mosen får biter omtrent på størrelse med blyantspiss-skrell. Legg halvparten av mosen i en bolle før du moser resten ytterligere og blander alt. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Mos av belgfrukter. Foto: Thor Brødreskift
-
+

Mos med belgfrukter

  • 300 gKokte belgfrukter
  • 1 stkHvitløkskløft
  • 0.5 dlKaldpresset olivenolje av god kvalitet. Bruk opptil 1 dl om nødvendig
  • 1 tsSesamolje
  • 0.5 stkSaften av en halv sitron eller lime
  • 0.5 tsMalt spisskummin
  • 0.5 tsMalt koriander
  • 0.5 stkChili (evt.)
  • 2 ssFinhakket frisk koriander
  • 1 ssYoghurt (evt.)

Skyll belgfruktene.

Mos alle ingredienser i en matprosessor eller bruk stavmikser

Smak til med salt og pepper.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.