Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Is med andre boller

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Sett smak på vaniljeisen med tørre boller, og topp med jordbær, basilikum og kjekssmuler.

Sett smak på vaniljeisen med tørre boller, og topp med jordbær, basilikum og kjekssmuler.

Nå kommer sommervarmen. Kari Innerå viser hvordan du kan trylle tørre bollerester om til deilig iskrem i helgen.

Kanelboller, kringle, vafler og brioche – søt gjærbakst er herlig, men akk så forgjengelig. Kari Innerå, restauratør ved BA 53 i Oslo. gir godsakene forlenget liv ved å bruke dem som smakstilsetning i iskrem. Slik får iskremen en ekstra smak av smør, bakst og krydder.

– Jeg pleier å lunke melken til ca 50 grader, helle den over bakverk i mindre biter og la det stå og trekke i minst fire timer, gjerne natten over, forklarer Innerå.

Tørst bakverk

Når gjærbaksten har fått sette sin smak på melken som skal i isen, er det bare å sile godt av og merke seg at det er klokt å beregne mer melk enn vanlig til isen, og å måle opp melken etter at bollene har trukket fordi de suger til seg en del væske uansett hvor godt du klemmer melken ut av dem i etterkant.

Deretter er det bare å følge Innerås standard oppskrift på luksuriøs vaniljeis med hele 18 eggeplommer i basen.

Bak eller kjøp topping

Innerå fortsetter sitt søte bakverkstema også i toppingen: Hun baker shortbread og smuldrer dem opp, men forsikrer om at det er uproblematisk å kjøpe ferdige shortbread eller digestive-kjeks og gjøre det samme hvis ikke tiden eller lysten strekker til.

I tillegg gir hun kake-isen farge og friskhet med jordbær og basilikum.

– Det er en morsom kombinasjon, og det er ikke alle som vet at det er godt sammen. Dette bygger jo på klassikeren jordbær og vaniljeis, men det får litt mer edge, sier hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

-
+

Kanelbolleiskrem

  • 1 lH-melk
  • 8 dlFløte
  • 1 tsKardemomme
  • Tørre skalker/rester av søtt bakverk (boller, brioche, kanelboller, vaffel)
  • 2 stkVaniljestang
  • 300 gSukker
  • 18 stkEggeplommer

Shortbread

  • 250 gSmør
  • 175 gSukker
  • 300 gHvetemel
  • 20 gRugmel
  • 3 gSalt
  • 20 gEggeplomme

Slik gjør du

  • Lunk melken til ca 50 grader og hell den over søtt bakverk som er revet i mindre biter. La det stå og trekke i minst fire timer, gjerne natten over, før du klemmer melken ut av bakverket og siler det av.
  • Husk at bakverket suger til seg væske. Bruk mer melk enn det står i oppskriften til å infusere bakverket, og mål opp en liter etter at du har presset og silt av bollerestene.
  • Del vaniljestangen i to på langs, og skrap ut frøene.  Ha melk,  fløte, vanilje og sukker i en kjele. Varm opp fløtemelken under omrøring. Pass på så melken ikke svir seg i bunnen.
  • Ha eggeplommene i en en bolle og hell over melken når den koker under hurtig omvisping.
  • Eggene skal tykne så det minner om vaniljesaus i konsistens,  ca. 73 grader.  Sil og avkjøl før den fryses i ismaskin, eller i fryseboks.

Shortbread

  • Pisk smør og sukker hvitt.
  • Ha i mel, salt og eggeplommen til slutt. Klem deigen ut på et stekebrett med bakepapir til den er rundt 1 cm tykk.
  • Stek kjeksen gyllen på 185 °C.
  • Avkjøl og knus/kutt til smuler før servering.