Seks kokkers beste julemat

Tekst
Rotfestet. Noen smaker hører til julen på Vestlandet, som kålrot og nepe. Sødmen balanserer det salte og røkte kjøttet av pinnekjøtt og smalahove. Jo Bøe Klakeggs juleminner knytter seg særlig til besøkene hos besteforeldrene.

Rotfestet. Noen smaker hører til julen på Vestlandet, som kålrot og nepe. Sødmen balanserer det salte og røkte kjøttet av pinnekjøtt og smalahove. Jo Bøe Klakeggs juleminner knytter seg særlig til besøkene hos besteforeldrene.

Her er oppskriftene som bringer toppkokkene tilbake til barndommen.

-
+

Nøttebunn

  • 4 eggehviter
  • 225 gmelis
  • 225 gmalte mandler
  • 2 sshvetemel
  • 1 tsbakepulver

Bærfyll

  • 600 gfryste kirsebær
  • 600 gfryste jordbær
  • 135 gsukker
  • 4 plater gelatin

Riskremfyll

  • 2 dlgrøtris
  • 4 dlvann
  • 1 lmelk
  • 1 vaniljestang
  • 1 kanelstang
  • 0.5 tssalt
  • 250 gsukker
  • 4 dlfløte
  • 7 plater gelatin

Glasur

  • 3 dlfløte
  • 500 ghvit sjokolade

Nøttebunn

Pisk eggehvitene stive. Bland alt det tørre og vend det forsiktig inn med slikkepott. Fordel blandingen i en kakeform (springform 24 cm) og stek på 180 grader i cirka 15 minutter. Avkjøl.

Bærfyll

Ha bær i en bolle over vannbad på komfyren. La stå til all saft har trukket ut. Sil og tilsett sukker. Legg gelatinplatene i kaldt vann i fem minutter. Mål opp fem dl bærsaft. Vri alt vann ut av gelatinplatene og rør inn i bærsaften mens den er varm. Fyll avkjølt bærgelé på nøttebunnen i formen. Frys kaken.

Riskremfyll

Kok risgrøt som på pakken, men med sukker, salt, vaniljestang og kanelstang. Avkjøl. Pisk fløten til løs krem. Vend forsiktig inn. Legg gelatinplatene i bløt. Kok opp én dl fløte og rør ut gelatinplatene i fløten. Tilsett fløten i riskremen. Fyll riskremen over bærgeleen i kakeformen. Frys kaken.

Glasur

Kok opp fløte. Smelt sjokoladen over vannbad. Hell fløten over sjokoladen og bland sammen. Løsne kaken fra formen og sett på rist. Bruk øse og fordel glasuren glatt og jevnt over kaken. Pynt med hakk av brente mandler.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner