– Jeg spiser ikke mat jeg ikke vet hva inneholder

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ida Halvorsen Kemp publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

En cowboybuffet er blant Jo Bøe Klakeggs beste oppskrifter på slankemat.

Ris og ros. Kjøp god ris av høy kvalitet, ikke fra dagligvarebutikk, mener kjøkkensjef Jo Bøe Klakegg. Det gjør denne cowboybuffeten ekstra god.

– Jeg er ikke glad i regler, sier Jo Bøe Klakegg (33).

– Og jeg vil ikke ha på meg at jeg slanker meg. Jeg liker å spise sunt, i den forstand at jeg vil spise god mat, laget av gode ingredienser jeg vet hva er. Jeg spiser ikke mat jeg ikke vet hva inneholder, men det er nok også min eneste regel.

Kokken, som tidligere har jobbet ved blant annet Noma, åpnet i høst egen restaurant, Hot Shop, sammen med samboeren som er daglig leder. De dagene restauranten er åpen blir det personalmat og deretter kveldsmat når han omsider er hjemme etter stengetid. Har han fri, derimot, lager han middag hjemme til familien. «Ordentlig» mat, men ikke nødvendigvis så fancy.

– Det skal være mat en toåring spiser, og han er glad i fiskekaker, lasagne og pasta. Vi spiser generelt mye pasta, gjerne en variant med spinatsaus. Det liker alle.

Fakta:

Jo Bøe Klakegg

Kjøkkensjef ved Hot Shop i Oslo.

Frokost og ferdigpizza

En god minestronesuppe med makaroni, ferske tomater, selleri og parmesan er en gjenganger. Men det hender ikke så altfor sjelden at Klakegg plukker med seg en pizza fra spisestedet Tranen på vei hjem. Eller en frysepizza på vei hjem etter stengetid.

Favoritten er Ristorante med mozzarella, som han så legger en pakke spinat og masse parmesan oppå.

– Det synes jeg ikke er så gærent. Jeg blir mer stresset av regler om hva man ikke bør spise enn av å spise det.

Til tross for at han stort sett spiser hva han vil, merker kokken at han bryr seg mer om hva han får i seg nå enn da han var yngre. Han trenger frokost for å komme i gang om morgenen, gjerne brød eller havregrøt. Personalmaten i restauranten før åpningstid er gjerne det største og viktigste måltidet i løpet av dagen, og dessuten også for de andre ansatte.

­– Da må man jo også ta hensyn til at de andre får i seg bra ting. Vi blir som regel enige om hva vi lager sammen, og så går det på omgang.

Hverdagsparty. Torsk er sunn og rimelig hverdagsmat. Litt mer fest blir det i en gryte og med stekte poteter til.

Barnemat. Den grønne pastaen med saus av blant annet spinat er en av rettene som sørger for at Klakeggs sønn på to år får i seg nok grønnsaker.

Fakta:

Jo Bøe Klakeggs tips til et sunt kosthold:

  • Det er lurt å ikke nekte seg ting – vil man ha litt fett og søtsaker, må man tillate seg det.
  • Lag ordentlig mat, med ferske grønnsaker og urter.
  • Ha sunne ingredienser i kjøleskapet.

Søtt nok

Han er opptatt av å kjøpe ferske grønnsaker og urter. Spiser en del fisk. Men – som han sier:

– Er du så opptatt av å unngå smør at du ikke spiser grønnsakene om de er stekt i smør, da tror jeg egentlig ikke det er den rette avgjørelsen.

I kjøleskapet hjemme er det til en hver tid avokado og parmesan. Stort sett avslutter kokken heller et måltid med ost enn noe søtt.

– Men jeg spiser mange sandwich-is hele året rundt, og jeg har en svakhet for bakverk. Jeg er absolutt ikke fanatisk når det gjelder kosten, men jeg liker å ha mye grønnsaker til maten både fordi det er godt, og fordi det varer litt lenger.

-
+

Grønn pasta

  • 500 gpasta (etter eget ønske)
  • 3 never vasket spinat
  • 1 liten neve bladpersille
  • 2 fedd finhakket hvitløk
  • 2 ssolivenolje
  • salt
  • 2.5 dlvann

Brokkolisalat

  • 1 stkbrokkoli
  • parmesan
  • olivenolje
  • salt

Slik gjør du

  • Kok opp vann med olje og hvitløk. Ha i persille og kok under lokk i syv minutter.
  • Tilsett spinaten og kok videre i 30 sekunder.
  • Kjør det hele sammen fint med en mikser, og smak til med salt. Kok pastaen og vend inn sausen.

Brokkolisalat

  • Kutt brokkolien i biter, kok i ett til to minutter.
  • Smak til med salt, olje og parmesan og server som tilbehør til pastaen.
-
+

Torskegryte

  • 800 gtorsk eller klippfisk
  • 200 gtomat på boks
  • 5 stktomater
  • 1 stkrød paprika
  • 5 stkfinhakkede hvitløksfedd
  • 2 stkfinkuttede fennikel
  • 2 stkfinkuttede sjalottløk
  • basilikum
  • 0.5 dlhvitvin
  • 500 gmandelpoteter

Slik gjør du

  • Skrell potetene og kutt dem opp i biter. Småkok i lettsaltet vann til rett før de er ferdige.
  • Sil av vannet og la det stå og dampe bort i noen minutter. Forvarm et stekebrett i ovn på 200 grader. Ha potetene i den varme ovnspannen, ha på stekeolje og kast potetene litt rundt i pannen. Stek så i ovnen på 200 grader til de er passe gylne, cirka 20–30 minutter.
  • Stek fennikel, hvitløk og sjalottløk i olje uten farge, ha på hvitvin og kok opp. Paprika og bokstomaten kjøres fin med håndblender og has i gryten. Kutt tomatene i terninger og ha i gryten.
  • Småkok i 20 minutter, smak til med salt og sort pepper. Legg i terninger med torsk og la det trekke i fem til ti minutter. Rett før servering tilsettes oppkuttet basilikum og god olivenolje.
-
+

Stekt kyllingbryst

  • 1 stkkyllingbryst
  • brødsmuler
  • 1 stkegg
  • mel

Ris

  • 200 gris
  • 200 gvann

Saus

  • 1 dlsoyasaus
  • zest av 1/2 lime
  • en bit ingefær, finkuttet

Avokado

  • 1 stkavokado

Syltet agurk

  • 1 stkagurk
  • 1 stkchili
  • 1 dlsukker
  • 2 dlriseddik
  • 3 dlvann
  • salt

Aspargesbønner

  • 100 gaspargesbønner
  • 2 finhakkede hvitløksfedd
  • salt
  • olje

Stekt kyllingbryst

  • Bank kyllingbrystet litt ned på det høyeste punktet, vend det så i mel, deretter i pisket egg, og pakk deretter brødsmulene godt inn i eggeblandingen på kyllingen.
  • Stekes i panne med mye olje.

Ris

  • Kok opp vann og ris og rør rundt, legg på tett lokk og skru ned varmen til nest laveste nivå.
  • La det stå i cirka 30 minutter avhengig av risen.

Saus

  • Bland alle ingrediensene sammen

Avokado

  • Kutt avokado i biter i en skål og strø over stekte sesamfrø og litt salt.

Syltet agurk

  • Skrell og kutt agurken i skiver.
  • Finhakk chilien.
  • Bland sukker, eddik, vann og litt salt sammen til sukkeret og saltet er oppløst i vannet.
  • Hell over agurken og chilien og la det stå litt, helst et døgn.

Aspargesbønner

  • Kok bønnene så de fortsatt har litt bit.
  • Ha litt olje i en kjele og ha i hvitløk. Stek det uten at den får farge.
  • Tilsett de kokte bønnene, bland sammen og smak til med salt.
  • Server rettene med kuttet hjertesalat og vasket koriander.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk