Katla-sjefens oppskrifter på slankemat

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ida Halvorsen Kemp publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Frisk ceviche, deilig brokkolisuppe og blåskjell i curry.

Kort og godt. Atli Yngvason medgir at han ikke alltid har lyst eller energi til å bruke tid på matlaging når han kommer hjem fra en lang dag på kjøkkenet. Denne sunne retten er imidlertid ferdig på noen minutter.

– Det beste jeg vet, er pizza. En skikkelig spicy en, med tynn italiensk bunn og god saus. Favoritten min er fra Lofthus på Tranen, sier Atli Mar Yngvason (36).

Fakta: Atli Mar Yngvason

Kjøkkensjef ved Katla i Oslo

­– Hvor ofte unner du deg det?

– Jeg spiser vel pizza noen ganger i måneden. Jeg er opptatt av å være sunn, men det er ikke alltid så lett. Når jeg først skeier ut, så er det vanskelig å hente seg inn igjen. I noen perioder blir det litt for mye fast food. Det er også et resultat av at jeg jobber med mat hele dagen, og ikke alltid har lyst eller energi til å bruke tid på matlaging når jeg kommer hjem.

Kjøkkensjefen ved restauranten Katla i Oslo har det imidlertid best når han spiser sunt, og prøver derfor å la de sunne periodene vare lengst.

– Jeg merker det på energinivået og humøret mitt når jeg er i en periode hvor jeg har hatt et høyt inntak av sukker og fett. Da pleier jeg å gjøre en helomvending hvor jeg bytter ut det usunne med grønnsaksrike måltider – og fest mot trening. Så har jeg en periode hvor jeg ikke unner meg noen ting som er usunt. Der ligger egentlig svakheten min. At det ofte er alt eller ingenting, istedenfor å finne en balanse i hverdagen.

Kinderegg

Den største fienden, ifølge kjøkkensjefen, er søtsuget. Men også det kan døyves på en bedre måte enn å spise godteri.

– Jeg anbefaler frukt, ingenting slår en god og moden mango. Eller så kan man velge å stå i det og la det gå over av seg selv, for det gjør det alltid.

­­– Hva er den beste sunne maten?

Variasjon. Suppen smaker også godt med krutonger eller stekt bacon. Bacon er ikke sunn mat, men rundt 20 gram finhakket bacon i en rett gjør den litt bedre, samtidig som det gir følelsen av å spise kjøtt for den som savner det i vegetarretter.

Tre i én. Blåskjell er supersunt – og også billig og godt.

– Jeg er veldig glad i en god salat. Med quinoa, avokado og masse crispy grønnsaker. En god grønnsakssuppe, eller fisk. Og så kan man lage retter av blåskjell, det koster ingenting. Tilbereder man dem for eksempel med grønn curry og kokos, er det ingenting som er usunt. Det er dritdigg, går fort og koster lite.

–­ Hva er det største hinderet for å spise sunt?

– Jeg tror de fleste nordmenn har råd til å spise sunt, men det krever mer tid og energi å lage seg noe sunt og godt fra scratch.

Fakta: Atli Mar Yngvasons slanketips:

  • Spis masse grønnsaker
  • Begrens kjøttinntaket, bruk heller bacon som garnityr på retten
  • Kvitt deg med søtsuget ved hjelp av god frukt – eller la det bare gå over

På galeien

Mange bor alene og ser ikke behovet for å legge innsats i et hjemmelaget måltid når man kan kjøpe med en pizza eller slenge noe i mikroen og ha middagen klar på ti minutter.

Det er omtrent like vanskelig å være sunn om man er kokk som om man er hva som helst annet, tror Yngvason.

­– Det er mange fristelser på kjøkkenet, man smaker på og baker brød, tester nye ting. Men man er også i nærheten av masse sunn og god mat der, så jeg tror det egentlig gjør det lettere å spise sunt, om man går inn for det.

Ideelt sett vil kokken gjerne komme seg til et sted hvor han finner balanse. At han kan unne seg noe som ikke er sunt i løpet av en uke, uten å la det skli ut.

­– Hvis det blir usunn mat i dag, er sjansen større for at det blir usunn mat i morgen også. For da har jeg allerede «sprukket» og rir den bølgen til jeg føler jeg må ta et skikkelig tak. Jeg vet hva jeg bør gjøre, men det er så enkelt å falle for fristelser. Det er jo egentlig superenkelt å spise sunt. Man vet hva man bør gjøre, men plutselig gir man bare faen.

-
+

Ceviche av kveite med maischips og avokado

  • 200 gkveite
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 stkgrønn chili
  • 10 stkblader thaibasilikum og koriander
  • 3 ssfiskesaus
  • 2.5 stklime (saften)

Slik gjør du:

  • Kutt kveite eller annen hvit fisk i små terninger. Kutt hvitløk, grønn chili og urter ganske smått og bland alt sammen i en morter.
  • Tilsett fiskesaus og limejuice så det blir en grønn paste. Bland med fisken og la det stå i fem minutter før du serverer med avokado og maischips.

-
+

Blåskjell i grønn curry

  • 1 kgblåskjell
  • 200 mlkokosmelk
  • 80 mlsoyasaus
  • 2 fedd hvitløk
  • 6 cm ingefær
  • 1 stkrød chili
  • 100 mlhvitvin
  • 2 stkvårløk
  • 3 stkkaffir limeblader
  • finhakket koriander
  • smak til med lime- eller sitronjuice

Slik gjør du:

  • Vask blåskjellene godt.
  • Bland kokosmelk, hvitløk, chili, ingefær og soya i en håndblender eller kjøkkenmaskin.
  • Varm opp en kjele skikkelig godt, ha i blåskjell og vinen og la koke i cirka ett minutt med lokk. Tilsett kokosmelkblandingen og limebladene og kok til alle blåskjellene har åpnet seg.
  • Smak til med sitron eller limejuice og bland inn finhakket koriander og vårløk.

-
+

Brokkolisuppe med posjert egg og svart hvitløk

  • 2 stkbrokkoli
  • 500 mlgrønnsakskraft
  • 15 gsmør
  • salt
  • sitron
  • egg
  • svart hvitløk (kjøpes ferdig eller se oppskrift under)

Slik gjør du:

  • Kutt brokkolien i små buketter. Kok opp halvparten av grønnsakskraften og ha brokkolien oppi. Kok i ett til to minutter til brokkolien er mør, men fortsatt beholder sin grønne farge.
  • Kjør det sammen i en kjøkkenmaskin til det blir en grønn puré eller suppe, tilsett mer grønnsakskraft til du får den tykkelsen du ønsker. Ha i litt smør til slutt.
  • Smak til med salt og sitron.
  • Serveres med posjert egg og små biter av svart hvitløk. Også veldig godt med krutonger og stekt bacon.
  • Bacon er ikke sunn mat, men rundt 20 gram finhakket bacon i en rett gjør den litt bedre, samtidig som du får følelsen av å spise kjøtt om du savner det i vegetarretter.

Svart hvitløk:

  • Svart hvitløk kan lages hjemme ved å koke opp saltlake og helle det over hvitløk i en lukket beholder. La det stå én til to uker i romtemperatur og pass på at hvitløksknollene er dekket hele tiden.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk