Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Vårens vakreste pavlova

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Vårens vakreste pavlova – med solbær, sjokolade og kandiserte blomster.

Vårens vakreste pavlova – med solbær, sjokolade og kandiserte blomster.

Gjør pavlovaen fargerik med solbær, sjokolade og blomster.

Pavlova er Norges nye nasjonalkake, ifølge konditor Sverre Sætre. Kaken, som består av marengsbunn, pisket krem og frisk frukt eller bær og angivelig først ble komponert i anledning ballerinaen Anna Pavlovas besøk til New Zealand i 1926, er enkel å lykkes med og krever ikke avansert utstyr. I tillegg gir den seg til utallige variasjoner. Vanligvis er både marengsen og kremen som nøytrale, bleke lerreter for syrlig og smaksrik frukt, som i dette tilfellet er full av sunne antocyaniner.

Solbær og sjokolade

Men hvorfor ikke eksperimentere med den fantastiske kombinasjonen av solbær og sjokolade? Her fargelegger og smaksetter vi både marengsen og kremen. Marengsen får farge som gammeldags silkeundertøy og dypere smak av å bytte ut en del av det hvite sukkeret med brunt sukker, og kremen får både farge, smak og syrlighet av å blande inn både gresk yoghurt og solbærpuré. Da trenger ikke toppingen være av frukt, men kan være en dekadent blanding av karamellisert hvit sjokolade og en mørk sjokoladesaus tilsmakt med solbærlikør. Pynt med spiselige, gjerne kandiserte, blomster.

 

 

Dette er en kake med mange komponenter. Men både marengs og sjokolade kan forberedes i god tid før servering. Om du ikke klarer å få tak i solbærpuré, kan du lage det selv ved å kjøre 250 gram solbær sammen med 25 gram sukker i en kjøkkenmaskin og så presse pureen gjennom en finmasket sil for å få jevn konsistens.

-
+

Marengsbunn

  • 8 stkEggehviter
  • 400 gSukker
  • 100 gLyst brunt sukker
  • 4 tsMaisennamel
  • 2 tsHvitvinseddik
  • Noen dråper rosenvann, hvis du har
  • Spiselige blomster, gjerne kandiserte, til pynt

Karamellisert hvit sjokolade

  • 200 gHvit sjokolade

Sjokoladesaus

  • 100 gMørk sjokolade
  • 0.5 dlKremfløte
  • 2 ssCassis (solbærlikør) hvis du har

Solbærkrem

  • 4 dlKremfløte
  • 4 tsSukker
  • 2 dlGresk yoghurt (ikke fettredusert)
  • 2 dlSolbærpuré

Montering

  • Spiselige blomster, gjerne kandiserte, til pynt

Slik gjør du

  • Varm ovnen til 180 grader.
  • Skill eggehvitene fra plommene og pisk dem til de former myke, hvite topper.
  • Bland sukkeret godt og ha i litt etter litt.
  • Pisk godt og lenge til blandingen er blank og jevn; det er et mål at sukkeret er godt inkorporert.
  • Dryss over maisenamel og eddik, og vend forsiktig inn.
  • Legg et bakepapir på et ovnsbrett og bruk en ca 20 cm stor tallerken til å tegne en sirkel på papiret.
  • Spre marengsen innenfor sirkelen og glatt ut toppen så godt du kan.
  • Sett inn midt i ovnen og skru umiddelbart temperaturen ned til 150 grader. Stek til marengsen er ferdig og sprekker litt opp, ca 1 time.
  •  Åpne ovnsdøren og la marengsen stå til den er fullstendig nedkjølt. Den kan gjerne lages noen dager før også, og pakkes inn i plastfolie og stå kjølig. Eventuelt fryses ned. Da kan du være heldig og oppdage at den blir enda deiligere og seigere inni.

Karamellisert hvit sjokolade

  • Karamellisert sjokolade kan du lage dagesvis i forveien. Det er enkelt, men krever litt tilstedeværelse.
  • Bryt sjokoladen i biter og legg den i en nonstickform. Sett den inn i ovnen på 130 grader. Hvert tiende minutt tar du sjokoladen ut og rører i den. Den vil bli kornete og rar, men sakte, men sikkert, vil den få en gylden karamellfarge ettersom den karamelliserer seg. Avhengig av ovnen, kan det ta alt fra 30 til 90 minutter.
  • Kjøl litt ned og legg/smør sjokoladen utover et bakepapir. Avkjøl og sett i en boks i kjøleskapet til du trenger den.

Sjokoladesaus

  • Knekk sjokoladen i småbiter og ha i en gryte sammen med fløte på middels til lav varme til sjokoladen har smeltet. Rør inn litt solbærlikør hvis du har.
  • Avkjøl.
  • Dersom du lager denne dagen i forveien og opevarer den kaldt, kan den stivne såpass at den ikke er lett å ringle utover pavlovaen. Varm den forsiktig opp til den er flytende, men ikke varm.

Solbærkrem

  • Pisk fløte og sukker til det er myk krem.
  • Ha i yoghurten og pisk videre under oppsikt til den er stiv.
  • Vend sobærpureen inn i kremen.

Montering

  • Legg marengsbunnen på et fat.
  • Bre solbærkremen jevnt utover marengsen like før servering.
  • Dryss over karamellisert hvit sjokolade og hell sjokoladesausen i et uregelmessig mønster over det hele.
  • Pynt med spiselige blomster og kronblader. Roser og nelliker er fint.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.