Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

- Et av Oslos mest prisvennlige lunsjtilbud?

Tekst

Vil du få varsel hver gang Salt & Pepper publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Palmyra Café serverer en av byens største og rimeligste smaksopplevelser, provisoriske omgivelser til tross.

– Her var det stille gitt, melder Salt.

På Palmyra Café midt på Grønland er det ganske tomt, noe som kommer ekstra godt frem av det noe provisoriske interiøret. Samtidig er det noe ved det sparsommelige dekorerte rommet som minner om små restauranter i veikanten i Vietnam. De som ser ut som ingenting, men serverer noen av de beste rettene man noensinne har spist.

Fakta: Palmyra Café

Nordbygata 15, Oslo

Telefon: 22 17 35 35

palmyra.no

Meny: ★★★★

Mat: ★★★★★

Miljø: ★★

Service/Effektivitet: ★★★★

Pris: ★★★★★

Totalt: 20

Srilankisk tradisjonskost fra mors kjøkken

Maten på Palmyra stammer fra varmere strøk, mer spesifikt det srilankiske kjøkkenet. Eierne åpnet stedet fordi de selv savnet rettene de vokste opp med og maten moren deres serverte dem. Sånn sett er restauranten en hommage til det familiære.

Spesialiteten på huset er dosa eller dosai som det også heter; en pannekake laget på en fermentert røre på ris og mungbønner. Dosaen kommer opprinnelig fra India, men er i dag en gjennomgående signaturrett i blant annet Sri Lanka, Malaysia og Singapore. Den serveres tradisjonelt fylt med en gryterett på linser, poteter og masala.

Effektivt inntak

Salt og Pepper bestiller to forskjellige typer dosa, en jaffna dosa med ulike variasjoner på dhal, en regionstypisk velling på belgfrukter og en mer klassisk masala dosa. På anbefaling legger de også inn en bestilling på vadai, fritert fingermat som i dag kommer i form av en smultringliknende sak laget på linser og dampede dumplings som dyppes i ulike krydrede sauser.

Dosaen kommer først på bordet, kun ti minutter etter bestilling.

– Det minner jo egentlig veldig om etiopisk injera det her, skyter Pepper inn og kaster seg over det litt institusjonsliknende metallfatet som er fullt av dhal og curry.

– Dette gir meg virkelig en «cantina»-følelse, som om man er i et enkelt spisehus sørpå hvor de lokale daglig spiser seg mette, fortsetter Salt.

Mennesker begynner å falle inn døren; de bestiller effektivt og hiver raskt innpå maten. Det vitner om at stedet kanskje er en velholdt hemmelighet blant dets patroner.

De ulike variasjonene på dhal er smakskomplekse og veltilberedte – det er enkel mat, men den er aldri tam. Salts masala fortæres ved hjelp av den sprø pannekaken, og er herlig sølete og intuitivt. Peppers jaffna dosa kommer med en annen type pannekake som liksom er mykere og mer sødmefylt.

Klassisk masala dosa på Palmyra Café midt på Grønland.  

Klassisk masala dosa på Palmyra Café midt på Grønland.  

Dumplings på bestilling

Det nesten gjennomgående fraværet av kjøtt gjør Palmyra til en yndet destinasjon for vegetarianere og veganere.

Vadai kommer først på bordet en halvtime senere, da kjøkkenet først «måtte lage dumplingsene for hånden». Det gjør ikke så mye, siden de er syndig fluffy og fungerer som en svamp til å dyppe i den sterke røde curryen som kommer ved siden av. Linsesmultringene er kanskje den ultimate «comfort food» og kan nytes helt på egenhånd.

En kopp hjemmelaget masalate senere er Salt og Pepper mer enn mette.

Regningen for en jaffna dosa, en masala dosa, to runder vadai og to masalate lander på utrolige 340 kroner.

– Dette er veldig mye «comfort» til en latterlig lav pris. Det må vel kunne regnes som et av Oslos mest prisvennlige lunsjtilbud?

Om omgivelsene ikke spiller så stor rolle og det er smaken som er drivkraften, er Palmyra Café i Nordbygata 15 definitivt verdt å avlegge et besøk.

(Vilkår)