Briljerende og irriterende

Tekst
Sentralen serverer velsmakende lunsj i et industripreget lokale med inspirasjon fra verdens urbane hjørner. Foto Camilla Jensen

Sentralen serverer velsmakende lunsj i et industripreget lokale med inspirasjon fra verdens urbane hjørner. Foto Camilla Jensen

Kjøkkenet briljerer, men noe skurrer. Kvadraturens nye storstue serverer deilig lunsj på et litt irriterende vis.

Å gå inn døren til Sentralen er som å tre inn i Oslo-filialen til en verdensomspennende konseptbølge med industriell «wrapping», stort utvalg av naturvin og kortreiste råvarer servert på keramikktallerkener og harde bordplater.

Fakta: Sentralen - lunsj

Tollbugata 27, Oslo
Telefon: 22 33 33 22
sentralen.no

Meny ★★★★★★
Mat ★★★★★
Miljø ★★★★
Service/Effektivitet ★★★
Pris ★★★★★
Totalt 23

Strålende mat, svak logistikk

Det var hverdag og tidlig i lunsjserveringen da vi okkuperte en av båsene foran det åpne og hektiske kjøkkenet. På en av de nakne mursteinsveggene dunket harde neonlys med nesten uleselige bokstaver. «Kalvedans»?

Les også:Slik er et trestjerners måltid på Maaemo.

- Dette kunne like gjerne vært i New York eller Barcelona, sa Pepper og bestilte en flaske frisk eplejuice fra gården Ringi i Asker, som snart ble skjenket i små vinglass.

- Men hvorfor er båsene designet slik at man må sitte fremoverlent på benken for å komme i kontakt med bordet? undret Salt.

FORLOKKENDE MENY

Lunsjmenyen på Sentralen er en serie av 20 pent prisede småretter beskrevet med metningsgrad.

Hovedstadens beste lunsjrett? Tartar av rødbeter med eggeplomme, pinjekjerner og pepperrot. Foto: Camilla Jensen

Hovedstadens beste lunsjrett? Tartar av rødbeter med eggeplomme, pinjekjerner og pepperrot. Foto: Camilla Jensen

- Her ser alt utrolig fristende ut, utbrøt Salt. Tidligere kjøkkensjef på Ylajali, Even Ramsvik, vet hvordan han skal sette sammen en fristende og tidsriktig pakke: Margbein, svinekjake, svele. Noen av rettene, som den bakte purren med rørosrømme og løjrom, har vi allerede sett Ramsvik sende ut fra sitt tidligere Michelin-stjernede kjøkken på St. Olavs plass. Andre er nye og forlokkende.

- Vi tar tre retter hver, så får vi prøve litt av hvert, sa Pepper.

Pepper brukte lang tid på å bestemme seg men ramlet ned på rødbetetartar, nykål, og skate. Salt ville prøve avokado, grillet surdeigsbrød med kyllingleverpaté, og glasert gris.

GLIMRENDE OG KALDT

En asiatisk ung mann med guidebok satte seg ved et av de få gjenværende bordene. Tre av de blide og årvakne servitørene stimlet rundt båsen til Salt og Pepper med tallerkener i nevene.

- Skal vi få alt på en gang? undret Salt.

Alle de seks bestilte rettene ble samtidig plassert mellom oss. Fra kalde til varme retter.

- Dette må være en av de beste lunsjrettene som serveres i Oslo, utbrøt Pepper begeistret.

Rødbetetartaren var nærmest perfekt. Myke rødbeter, kremet eggeplomme, sprø pinjekjerner. Og et sting av estragon og revet pepperrot.

- Sukk! Hadde det ikke vært for at den var iskald i midten, så hadde den vært 100 prosent pur lykke. Salt var like fornøyd med sine tynne skiver av grillet brød med myk kyllingleverpaté, selv om også denne tenderte til det kjøleskapskalde ved ankomst. Avocadosalaten med mandler og tørket tomat smakte av nettopp det.

- Det blir litt monotont og anonymt, sa Salt.

- Det samme gjør denne, sa Pepper og lot Salt få en smak av grillet nykål med pistasjnøtter og morkelkrem.

Avokado med mandler, smaker avokado med mandler - også på Sentralen. Foto Camilla Jensen

Avokado med mandler, smaker avokado med mandler - også på Sentralen. Foto Camilla Jensen

Men smårettene på Sentralen er egentlig ikke så små. De tar tid å komme seg gjennom, spesielt når noen av dem er så gode at de gir sanseapparatene en følelse av eufori man gjerne vil holde litt på.

- Skatevingen er perfekt tilberedt, det er bare så synd at den nå har blitt kald, jeg skjønner ikke hvorfor de ikke serverer de kalde rettene først, så de varme. Det blir litt som å skyte seg selv i foten. Fantastiske varmretter - som er kalde når du spiser dem, sa Pepper.

DESSERTLYKKE

Skuffelsen over å innta en kjølig utgave av en av hovedstadens aller beste fiskeretter, ble allikevel fort glemt når desserten «Sitron» kom på bordet. En frisk og blendende skål med yougurtis, knust marengs, sitronkrem og grønn laubærsaft.

- Jeg kommer gjerne tilbake for denne desserten alene, sa Pepper til Salt, som ble dvelende med sin langt tyngre, men velsmakende toffeekake.

Etter åtte småretter og to kopper kaffe var en time gått. Vi gikk ut i Kvadraturens støvete gater med en blandet følelse. Sentralen serverer kanskje Oslos beste lunsjretter, 900 kroner for hele lunsjkalaset er også et godt kjøp. Men restauranten trenger en annen servicelogistikk. Med et så høyt nivå på kjøkkenet, fortjener også maten riktig temperatur.

Les mer om mat og vin på smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner