<p>Rundt juletider er det vanskelig å ikke la seg sjarmere av Engebret Cafés gammelmodige nostalgi.</p>

Rundt juletider er det vanskelig å ikke la seg sjarmere av Engebret Cafés gammelmodige nostalgi.

Forsøkte de å ta Salt av dage med mat?

Tekst

Vil du få varsel hver gang Salt & Pepper publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Livsfarlig rause porsjoner og ekte julestemning på Engebret Café.

Tunge, røde vegg-til-vegg-tepper, knirk i døren og solide trebord med hvit duk. Engebret Café er et besøk til besteforeldre en ikke har. For innerst inne så synes man jo at det er trivelig her. Og burde man ikke ha vært her oftere?

Det var ikke bare oss som hadde dårlig samvittighet. Heldigvis hadde vi booket, og servitøren kunne vise oss til vindusbordet med en staselig liten plakett med inskripsjonen «Bjørnstjerne Bjørnson».

Fakta: Engebret Café

Bankplassen 1, Oslo

Oslo

Telefon: 22 82 25 25

engebret-cafe.no

Meny:★★★★
Mat: ★★★★★
Service/Effektivitet: ★★★★★
Miljø: ★★★★
Pris:★★★

21 poeng

– Å, smørbrødene var da flotte og høye, utbrøt kvinnen med minst like høyt hår på nabobordet og fortsatte på anekdotene fra Tostrupkjelleren til sine medspiserske.

Hun hadde rett. Et fristende smørbrødutvalg sto linet opp på et bord langs veggen. Gravlaks, reker, roastbiff. Det er vanskelig å si nei til gode smørbrød, men det er enda vanskeligere å si nei til en julemeny i desember. Da vi spiste der var det siste dag med à la carte-lunsj med pinnekjøtt, lutefisk og ribbe, eller såkalt juletallerken, på menyen. Frem til jul er hele menyen byttet ut med deres tradisjonsrike julebuffe med samme mat.

Rikeslig

Et lite vestlandsfjell av røykt pinnekjøtt deiset ned på bordet, mens små skåler med kokte poteter, kålrabistappe og sjy ble dandert rundt tallerkenen.

– Jeg tror allerede at nå jeg avlyser både middag og kvelds, sa Salt og lurte på om kjøkkenet forsøkte å ta ham av dage med mat.

– Og de har for sikkerhets skyld lagt ved en vossakorv for å være helt sikker på at du blir mett, påpekte Pepper.

Pinnekjøttet var saftig. Et knepp for knapt kokte poteter ble hentet inn av en kålrabistappe julaften verdig. Fyldig, ikke for søt og passe grov. Akevittbehovet ble nærmest akutt, men Salt grep i stedet til nærmeste vannflaske.

– Nesten like bra som på julaften, sa Salt, og er vel det lengste en kan strekke seg uten å fornærme noen der hjemme.

Lutefisken lå litt vel ensom på Peppers tallerken. En kurv med potetlefser og flatbrød ble satt frem. Og enda flere skåler. Strimler av brunost, sennep, bacon, smeltet smør og ertestuing. Klassisk og smakfullt.

Plass i dessermagen

Julaften kom litt tidlig for Salt, som hadde forspist seg på pinnekjøtt, men så fremdeles optimistisk frem til desserten. Multekremen hadde de ikke da vi var der, men en suksessterte, eller «den med gul krem» som den bare går under i mange hjem, ble en god erstatning på deling.

Passe seig nøttebunn, klissete eggegul krem på toppen. Perfekt avrunding til kaffen.

Tradisjonell julemat ute er sjelden billig. Heller ikke på Engebret Café. To retter, eplesaft, en dessert og to kaffe bikket tusenlappen. Selv om både prisen og mengden var litt overdådig, får du valuta, kvalitet og stemning for pengene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk