Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
En tom restaurant ga følelsen av et feriested som er i ferd med å stenge ned for sesongen.

En tom restaurant ga følelsen av et feriested som er i ferd med å stenge ned for sesongen.

Turistfellen ingen går i

Tekst

Vil du få varsel hver gang Salt & Pepper publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

På Lofoten på Aker Brygge skygger til og med turistene banen.

Nedover Aker Brygge strakte køene seg ut fra hvert bidige spisested. Ville vi få bord på Lofoten Fiskerestaurant uten reservasjon? Pepper hadde dratt ti minutter i forveien og hang utenfor inngangen.

– Fullt?

Fakta: Lofoten Fiskerestaurant

Stranden 75, Oslo
Telefon: 22 83 08 08
lofoten-fiskerestaurant.no

Meny ★★★★
Mat ★★★
Miljø ★★★★
Service / effektivitet ★★★
Pris ★★★
Totalt 17

– Tomt.

Døren var åpen, bordene var dekket, men det var ikke en sjel å se. Hadde de glemt å låse døren, tatt ferie og bare dratt til havs?

Minuttene gikk. Til slutt kom en servitør ut fra bakrommet som svarte litt småbryskt at jo, de hadde åpent, hun hadde bare vært på bakrommet. Ja, da så.

Servitøren viste oss til bordet og gikk raskt gjennom menyen. Vi ba om hvert vårt glass vin og fikk valget å velge mellom en Riesling og en Chablis. Ingen presentasjon, men flaskene ble i det minste brakt til bordet og smaksprøver ble gitt for å hjelpe oss i valget.

Fiskesuppe med basilikum, laks, sei og reker til forrett.

Fiskesuppe med basilikum, laks, sei og reker til forrett.

Dvaske reker. Husets treretters lunsjmeny startet med en fiskesuppe med basilikum, sei, laks, reker og strimlede rotgrønnsaker i bunn.

– Suppen smaker ok, men fiskesmak kjenner jeg ikke noe til. Og jeg mistenker dette sterkt for å være lakereker, sa Pepper.

Salt hadde gått for «liten skalldyrtallerken» og sett frem til et lite tårn av havets gleder, slik de fleste sjømatrestauranter tilbyr en variant av.

Da fatet med en liten skål dampede blåskjell, en håndfull kokte reker og en halv amerikansk hummer, kom følelsen av at den var litt vel liten. Spesielt til 435 kroner.

Tilbehøret besto av en halv baguette, majones, smør og noen sitronbåter. Salt tok kniven og banket på baguetten. Hardt som et skipsskrog.

– Frem med motorsagen, oppmuntret Pepper.

Liten skalldyrtallerken kom med reker, dampede blåskjell og en halv hummer.

Liten skalldyrtallerken kom med reker, dampede blåskjell og en halv hummer.

Rekene var vandige og slappe. Enten hadde de vært frosne eller ligget for lenge på is. Eller begge deler. Det på en fiskerestaurant noen seilskutelengder fra hvor fiskebåter kommer inn med ferske reker hver dag.

En halv hummer «naturell» bedret ikke inntrykket, men de friske, dampede blåskjellene med tydelig smak av sjø og hvitvin, var med på å redde skalldyrtallerkenen fra mageplask.

Tomme bord

To turister ved nabobordet brøt stillheten i restauranten. Det føltes som å sitte i en tom hotellrestaurant på et feriested som var i ferd med å lukke for sesongen, bortsett fra at utenfor de store glassvinduene var det fullt av liv.

Dagens hovedrett var stekt sei. Lofoten skal ha for forsøket på å servere hverdagsfisk, men i en treretters til 500 kroner, bør den imponere. Det gjorde den ikke. Asparges, reddik, kokte nypoteter og sandefjordssmør i bunn, til tross; retten manglet syre og spenst og smakte fisk, smør og altfor mye dill. Og hva hadde egentlig seks-syv reker på tallerkenen å gjøre?

Hovedretten med sei med poteter, sukkererter og asparges imponerte ikke.

Hovedretten med sei med poteter, sukkererter og asparges imponerte ikke.

Desserten på jordbær tilsatt saft fra hylleblomst, sorbet og hvit sjokolade ble i meste laget. Den manglet noe friskt til å veie opp for alt det søte. Da regningen kom på bordet like etterpå, kom den sure svie. Over 1300 kroner for tre retter under pari, en skuffende skalldyrtallerken og to glass vin er den reneste kaperfart og sjørøveri.

* (Vilkår)