Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Restaurant Nordvegan i Oslo omtaler seg selv som en «deli-restaurant».

Restaurant Nordvegan i Oslo omtaler seg selv som en «deli-restaurant».

Rask og forseggjort veganerkost

Tekst

Vil du få varsel hver gang Salt & Pepper publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Oslos fremste veganerkantine Nordvegan holder høyt nivå og er et solid alternativ for folk som gjerne vil kutte kjøttforbruket litt.

– Unnskyld meg, sa Salt i det han manøvrerte seg inn døren på restauranten Nordvegan i Oslo. Det var midt i beste lunsjtid, køen strakte seg helt bort til inngangsdøren. Salt måtte snike seg forbi en mann som sto med ryggen til og nileste menyen som hang over disken noen meter lenger fremme.

– Det kom akkurat et helt kontor inn her, sa Pepper oppgitt og kastet et blikk bort mot disken, der en kokk var i ferd med å bytte ut noen av de tomme beholderne i salatdisken.

Fakta: Nordvegan

Kristian IVs gate 15B, 0164 Oslo
Tlf: +47 969 11 167
www.nordvegan.com

Meny: ★★★★

Mat: ★★★★

Miljø: ★★★

Service/Effektivitet: ★★★★

Pris: ★★★★

Total: 19

– Håper ikke de har spist opp alt digge i salatbaren.

Køen går heldigvis fort unna. Nordvegan omtaler seg selv som en «deli-restaurant». I praksis betyr det lynrask servering, fra én disk med varme hoved- og småretter og én stor og variert salatdisk. Menyen, satt sammen av en ung vegansk kokk, fokuserer på næringsrik og rask fusjonsmat. Det er ikke mange steder i Oslo du tilbys alt fra empanadas til thai-curry og moussaka.

Buddha bowls

Ute skinte vårsolen, men det var likevel en relativt kjølig dag, så Salt bestemte seg for å gi curryen et forsøk. Den blide servitøren kunne fortelle at den var laget på en base av rød curry-pasta, og at den i tillegg til kokosmelk besto av kål, sopp, paprika. Som base gikk han for brun ris, men han kunne også valgt lubne japanske udon-nudler. I tillegg, riktignok før han så den rause bollen curryen serveres i, gikk han også for en arrancini, eller fritert risottoball, med sopp.

«Buddha bowl».

«Buddha bowl».

– Vil du ha tofu som topping?

Salt nikket. When in Rome, og så videre.

Snart bar han den thai-italienske lunsjen sin (og en boks økologisk kokosvann) tilbake til plassen under oliventreet, der Pepper satt bøyd over en fargerik «Buddha Bowl» – en blandet salat med rødbeter, brokkoli, brun ris, fritert østerssopp og tofu, toppet med spirer, nøtter og en hoisin-basert dressing.

– Alt er veldig bra marinert, sa Pepper.

– Dette er mye mer smaksrikt enn «buddha bowls» jeg har spist andre steder. De kan ofte være litt intetsigende, fortsatte Pepper og la til at hun var spesielt begeistret for den friterte østerssoppen, som løftet salaten med fin krønsj, fett og salt. Curryen til Salt var god, med fint sting av chili, sprø grønnsaker og saftige biter med krydret tofu. Det øvrige klientellet denne ettermiddagen var like variert som stedets meny – fra pensjonister til jobbkolleger og venninnepar i tyveårene.

– Et bevis på hvor «vanlig» veganmat er i 2019, sa Salt.

«Summer roll» med hoisinsaus.

«Summer roll» med hoisinsaus.

Mismatch

Etter hver sin hovedrett vendte de begge oppmerksomheten sin mot den enslige arrancinien. Da han bestilte ble Salt tilbudt to forskjellige tilbehør til risottoballen – hummus eller tzatziki. Stilt overfor to odde kombinasjoner landet han til slutt på tzatziki. Sausen skulle vise seg å være eneste feilskjæret i bestillingen. For første gang i måltidet var fraværet av animalske produkter påfallende. Tzatzikien var tynn og smakte svært lite. I tillegg var agurkbitene altfor store. Arrancinien, derimot, på størrelse med en mandarin, med dyp soppsmak og perfekt fritert skorpe, var det ingenting å si på.

– Nesten utrolig at de klarer å lage denne så god uten parmesan, smattet Pepper fornøyd.

Snart gikk de stappmette ut i vårkulden igjen. Med rask servering og forseggjort veganerkost, som hverken er trist og asketisk, eller skrudd sammen kun for å se bra ut på Instagram, er Nordvegan et solid alternativ, ikke bare for veganere, men også for «vanlige» folk som gjerne vil kutte kjøttforbruket litt, uten at det dermed går på bekostning av smak. Prisnivået er også sympatisk – 413 kroner for to.

Så får det heller være at menyen er i overkant eklektisk, og at lysekroner, ubehandlede trevegger og et lett kantinepreg ikke akkurat inviterer til å sitte der i timevis.

– Men som lunsjsted funker det kjempefint, sa Pepper. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Lett kantinepreg inviterer ikke akkurat til å sitte her i timevis.

Lett kantinepreg inviterer ikke akkurat til å sitte her i timevis.