Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Lunsjguiden: Fiskeriet

Tekst
Fisk og skalldyr smaker godt i baren på Fiskeriet. Foto: Øivind Haug

Fisk og skalldyr smaker godt i baren på Fiskeriet. Foto: Øivind Haug

Lunsjguiden: Fiskeriet er mer enn en fiskebutikk - det er også en praktisk og god lunsjrestaurant for den som ikke har for høye krav til komfort.

Fiskeriet på Youngstorget er noe så sjeldent som en fiskebutikk med et ordentlig  lunsjtilbud. På menytavlen er alltid mer enn blåskjell, fiskekaker og fish & chips, enten det er en risotto, suppe, ferske østers eller sashimi. Men naturlig nok er menyen begrenset til mat fra havet.

Fish and chips er alltid på menyen på Fiskeriet. Foto: Øivind Haug

Fish and chips er alltid på menyen på Fiskeriet. Foto: Øivind Haug

Fish and chips er alltid på menyen på Fiskeriet. Foto: Øivind Haug

 

Fakta: Fiskeriet

Youngstorget 2b

Oslo
Telefon: 22 42 45 40
Fiskeriet.com

Meny ★★★★
Mat ★★★★★
Miljø ★★★★
Service/Effektivitet ★★★★
Pris ★★★★★
Totalt 22

God fisk på høye krakker

Menyen varierer etter fangst, sesong og antagelig kokkens inspirasjon på det knøttlille kottet av et kjøkken som skimtes bak baren der de ansatte tar bestillinger, skjærer brød og skjenker drikke.

 

Trangt om plassen

Og deri ligger noe av sjarmen ved Fiskeriet - og også den ene ulempen. Det er trangt om plassen, og alle gjestene, enten de får plass langs baren eller på de høye småbordene rundt, sitter vaglet på barkrakker med begrenset bordplass. Det er lurt å komme tidlig for å få plass, noe særlig etter klokken 12 kan det bli vanskelig å få et sted å sitte selv om antallet sitteplasser med årene har blitt utvidet.

Salt syntes det var vanskelig å styre unna de kremede blåskjellene som alltid står på menyen, mens Pepper valgte skalldyrgryte.

Skalldyrsgryte med sjøkreps og vongole. Foto: Øivind Haug

Skalldyrsgryte med sjøkreps og vongole. Foto: Øivind Haug

Begge deler kom raskt frem til oss, med saftig brød og aïoli til skalldyrsgryten og sprø, gyldne pommes frites til blåskjellene. Bare viljestyrke og tanken på Akan-arbeid holdt oss fra å bestille et glass tørr hvitvin til.

 

Rause porsjoner

Den tynne, men likevel kremede sausen syntes nesten ikke under kiloen med blåskjell som fylte skålen. Bare et eneste ett hadde et skår i seg, ingen var uåpnet, og alle holdt god avstand til de uspiselige størrelsene "tørre og små" og "uappetittlig store." Sammen med den kraftige, sjøsalte sausen smakte det fantastisk, om enn i salteste laget for saltsensitive.

Blåskjell og skalldyr blir ofte behandlet som sommermat i Norge, men aller best smaker de faktisk i vintermånedene. Pepper slurpet i seg den runde og fyldige tomatiserte sausen som lå i bunnen på en minst like generøs skalldyrsgryte.

 

Middelmådige reker

Under middelmådige reker, men også en hel skjøkreps, lå store mengder av både blåskjell og vongole. Ingen av de to klarte å spise helt opp denne dagen, og det var fortsatt tid til en kopp espresso som tok lengre tid å lage på den lille maskinen enn å drikke.

Men de var også klare for å gå, for livet på barstoler er ikke komfortabelt i lengden. Om sommeren utvider Fiskeriet serveringen med utebord, og om skalldyrene kanskje er enda bedre vinterstid, er det mer fristende å la måltidet trekke ut i sommerhalvåret.

Gjester som har behov for å prate uforstyrret i behagelige stoler bør velge et annet sted, men Fiskeriet er et sikkert kort for alle som ønsker ferske skalldyr til lunsj i uformelle omgivelser. Prisene er også fullt ut akseptable, med 460 kroner for to retter og to kaffe.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.