Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Spicy blomkålsalat med tahini smaker best ved romtemperatur.

Spicy blomkålsalat med tahini smaker best ved romtemperatur.

Blomkålens nye klær

Tekst

Vil du få varsel hver gang Vidar Bergum publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Ovnsbakt og med krydder fra Midtøsten blir blomkålen noe utenom det vanlige.

Moderne mat fra Midtøsten handler om å bruke klassiske smaker og kombinasjoner i en ny setting. Det kan være nye måter å tilberede maten på, nye teknikker, eller helt nye bruksområder for ingredienser. Smaken skal likevel umiskjennelig høre hjemme øst for Middelhavet.

Ta blomkål og tahini, sesampastaen som er mye brukt i Midtøsten. Friterte blomkålbuketter med salat og tahinisaus ved siden av har lenge vært utbredt i denne delen av verden området. Med god grunn.

Selv om det kanskje høres litt traust ut, utfyller smakene av blomkål og tahini hverandre utrolig godt. Enda bedre blir det om du legger til noen moderne vrier.

Blomkål best i ovnen

Som nesten alle andre grønnsaker, er blomkålen aller best ovnsbakt. Legg til rause mengder olivenolje og noen velutvalgte krydder, og blomkålen går fra beskjeden til svært så utadvendt. Tahinidressingen tilfører både fylde og syrlighet som står godt til. Friskheten fra koriander gjør salaten komplett. Det er rett og slett en genial kombinasjon.

En god tahini er viktig for smaken, så ta turen til n ærmeste grønnsaksbutikk om du kan. Her finner du arabiske merker som holder langt høyere kvalitet enn de vestlige du finner på dagligvaren. Uansett merke skiller tahini seg raskt, så rør den godt sammen før hver bruk. Hvis ikke, får du mye olje i maten mens smaken ligger igjen i glasset.

Blomkålsalat er aller best ved romtemperatur, eller litt over. Den er derfor veldig fin å gjøre klar på formiddagen. Men ikke la den stå fremme på kjøkkenbenken i alles påsyn.

Da er faren overhengende for at det allerede er tomt når du skal servere.

Med riktig krydder blir traust blomkål spennende.

Med riktig krydder blir traust blomkål spennende.

-
+

Blomkålsalat

  • 500 gBlomkål i buketter
  • 3 ssOlivenolje
  • 1.5 tsHel spisskummen
  • 1 tsTyrkiske chiliflak (isot biber, kan sløyfes)
  • 50 gMandler
  • 1 stkRaus håndfull (15 g) friske korianderblader
  • Salt

Tahinidressing

  • 50 gTahini
  • 2 ssSitronsaft
  • Vann
  • Salt og pepper

Slik gjør du:


Blomkålsalat

  • Forvarm ovnen til 230 grader, over- og undervarme.
  • Bland sammen blomkålbuketter, olivenolje, spisskummen, chiliflak og litt salt. Fordel på et stekebrett.
  • Stek høyt i ovnen til blomkålen er gjennomstekt og brun i kantene, 25-30 minutter. Vend gjerne etter 15-20 minutter. Avkjøl.
  • Rist mandlene i ovnen til de er gode og sprø, omlag 10 minutter. Gjør det gjerne samtidig med at blomkålen er i ovnen, om du har plass. Avkjøl.

Tahinidressing

  • Lag tahinidressing ved å blande sammen tahini og sitronsaft. Spe med 1-2 ss kaldt vann til dressingen har konsistens som tynn yoghurt. Smak til med salt og pepper.
  • Rett før servering, vend sammen blomkål, nøtter og koriander. Ha over tahinidressingen, eller server den ved siden av.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.