Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

En salat som gjør deg nummen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Vidar Bergum publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Nøkkelen til en god og overraskende asiatiskinspirert salat ligger i balansen mellom smakene.

– Oi, hva er det i denne? Tunga mi er blitt helt nummen!

Akkurat i det jeg skulle til å spørre om hun hadde noe nøtteallergi, kjente jeg det samme selv. Det prikket. Så danset det seg videre over tungen, som snart ble nummen.

De to andre ved bordet som ennå ikke hadde forsynt seg av retten som nettopp var ankommet, måtte også prøve. Jo da, også de ble nummen på tungen. Hva var dette for noe?

Fruktige pepperkorn

Vi analyserte oss raskt frem til kilden: Små pepperkorn, spredt rundt om i hele retten. Nummende sichuanske pepperkorn.

Det er nå godt over ti år siden mitt første, uforglemmelige møte med autentisk sichuansk mat. Novelty-interessen for den nummende bivirkningen ga seg raskt, men fascinasjonen for disse helt særegne pepperkornene har vedvart. Sichuansk pepper har en herlig blanding av fruktig smak og hete. Med disse egenskapene er det lett å lage god mat.

I denne sommersalaten har jeg gitt dem hovedrollen. Du finner neppe retten i Sichuan. Like fullt er den inspirert av ingrediensene og smakene fra Kinas aller mest spennende matregion.

Frisk dressing

I sichuansk mat er det ofte de samme ingrediensene som går igjen til å smaksette rett etter rett. Det er ikke tilstedeværelsen til den enkelte ingrediens som først og fremst avgjør smaken. Det er forholdstallet som er det viktige.

Siden dette er en frisk sommerrett har jeg lent meg tungt mot det syrlige, og også introdusert lime, for ekstra friskhet. Og ja, har du sett på ingredienslisten allerede, leste du rett: Det er to hele spiseskjeer sichuanske pepperkorn i denne retten.

-
+

Nummen biffsalat med risnudler

  • 350 gstykke mørt storfekjøtt (f.eks. entrecôte)
  • 160 grisnudler
  • 175 gsnittebønner eller grønne bønner, strimlet
  • 1 stk.rød paprika, kjerne og frø fjernet, finstrimlet
  • 2 stk.vårløk, skåret i skiver på skrå
  • en raus håndfull friske urter (f.eks. koriander eller mynte)
  • olje, til steking

Marinade

  • 2 sssichuansk pepper, grovknust i morter
  • 2 tshel svart pepper, grovknust i morter
  • 1 stk.hvitløksfedd, most i morter eller med flatsiden av en kniv
  • 1 sssoyasaus
  • 1 ssnøytral olje, pluss ekstra til steking
  • 0.5 tssalt

Dressing

  • 3 sssoyasaus
  • 1.5 sssvart riseddik (chinkiang)
  • 1.5 sssukker
  • 1 ssfrisk limesaft
  • 2 tssesamolje

Slik gjør du

  • Bland sammen alle ingrediensene til marinade. Fordel den på kjøttet. Sett til side.
  • Hell kokende vann over nudlene. Ha på lokk og la stå av varmen til de er møre, sjekk pakken hvor lenge nudlene du har tar. Ha over i kaldt vann, renn av og sett til side.
  • Blansjer bønner i kokende vann i 1–2 minutter. Ha over i kaldt vann med en gang. Renn av og sett til side.
  • Bland sammen alle ingrediensene til dressingen. Rør godt så sukkeret blir helt oppløst.
  • Ha litt nøytral olje i en tykkbunnet stekepanne over medium/høy varme. Stek biffen til den er slik du liker den. Sett til side og la hvile i 5 minutter. Skjær den så i tynne skiver.
  • Bland sammen biffkjøtt, bønner, paprika, vårløk, urter og cirka 1/3 av dressingen. Har mye av pepperen falt av biffen under steking, ha også i litt av pepperen som ligger igjen i stekepannen. Server umiddelbart med risnudler og resten av dressingen ved siden av.

*

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.