Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Samspill. Der labneh tilfører en fyldig kontrast til grønnsakene, gir krydderblandingen za’atar en eksotisk touch.

Samspill. Der labneh tilfører en fyldig kontrast til grønnsakene, gir krydderblandingen za’atar en eksotisk touch.

De fleste vil ha en runde til av denne retten

Tekst

Vil du få varsel hver gang Vidar Bergum publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Grønnsaker med krydderblanding og labneh er en libanesisk favoritt.

– Hva er det som henger der?

Spørsmålet var kanskje naturlig. På støttebjelken som går på tvers over balkongen, hang et sammensnurret kjøkkenhåndkle. Under, en balje. Fra håndkleet dryppet det taktfast.

– Jeg lager labneh!

Labneh er saltet yoghurt som henges til avrenning lenge nok til at den får konsistens som kremost eller tykkere, alt etter hvor lenge du har tenkt å oppbevare den. Den har vært lagd i uminnelige tider i Midtøsten.

Les alle oppskriftene i serien her: Mat fra Midtøsten

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

Fyldig ost

I gamle tider satte libanesiske familier visstnok til livs 200–300 kilo i året av denne yoghurtosten. Den var en god måte å preservere melk på. Blir den tykk nok, kan labneh nemlig formes til baller og oppbevares i olje i flere måneder.

Labneh må selvfølgelig ikke henges på balkongen, selv om den tradisjonelt henger utendørs – mysen som renner av, gjør underverker for jorden under. Et tykt kaffefilter og en sil over en bolle i kjøleskapet gjør samme nytten. Med sin kremete konsistens gir labneh en utmerket fylde til grillede grønnsaker. For du legger vel ikke bare kjøtt på grillen?

Eksotisk touch

I denne retten tilfører krydderblandingen za'atar en eksotisk touch. Hovedingrediensen i za'atar er en villurt som kan minne om oregano, timian eller merian. Sammen med sumak og ristede sesamfrø utgjør den en krydderblanding som er uimotståelig på brød, salat eller grillede grønnsaker nå på sommeren.

Server retten som tilbehør, mellomrett eller snacks mens du griller. Eller som hovedrett med noen mettende salater til. Uansett hvordan du serverer: Vær forberedt på at de fleste vil ha en runde til.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

-
+

Grillede grønnsaker med labneh og za'atar

 • 1 stkstor aubergine
 • 2 stkmellomstore squash
 • olivenolje
 • 200 glabneh eller en veldig tykk type yoghurt
 • 2 ssextra virgin olivenolje
 • 1 ssza'atar
 • frisk mynte (kan sløyfes)
 • salt og pepper

Slik gjør du

 • Skjær grønnsakene i 4-8 biter på langs og 2-3 biter på tvers. Strølitt salt på og la stå i 10 minutter. Tørk godt av både squash og aubergine. Pensle med raust med olivenolje.
 • Grill squash og aubergine på alle sider til gyllen på utsiden og myk inni. Du kan også bruke grillpanne eller en stekepanne. Gjør det i så fall i flere omganger, om nødvendig, og ha litt olje i panna. Avkjøl.
 • Anrett labneh på en tallerken. Topp med grønnsaker, extra virgin olivenolje, za'atar og mynte.