Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Paal-André Schwital
Paal-André Schwital les mer

Mat

Godt til hverdag og fest

Seien er i ferd med å gå i glemmeboken. Det burde den ikke.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Sei er en av våre vanligste fisketyper, som dessverre er på vei inn i glemmeboken for de fleste av oss. Men med et godt tilbehør kan denne hverdagsfisken forvandles til det rene festmåltid.

Grønt og sunt
Spinat er en av de sunneste grønnsakene vi har og er noe man alltid burde spise mer av. Men spinat blir lett slapp og kjedelig når den tilberedes.

Et godt alternativ er å lage en spinatkrem. Den kan til og med lages på forhånd, men den bør kjøles ned raskt etter tilberedning for at den skal beholde den friske grønnfargen.

- Vask spinaten nøye før du bruker den. Helst tre ganger, for det kan være mye jord som gjemmer seg innimellom bladene.

Spenstig sei
Det er mange triks for å få en perfekt seimiddag, men det aller viktigste er en god hovedråvare. Unngå frossen sei om du har muligheten til å få tak i fersk.

- En fersk og fin fisk skal lukte godt, være blank i skinnet og ha spenst i kroppen. Det er oppskriften på suksess, om man ikke har muligheten til å fiske fisken selv, sier Bocuse d’Or-vinner Skeie.

- Jeg liker å steke fisken med skinnsiden ned først. Der sitter det meste av smaken og fettet som du vil ha med.

Det er også viktig at fisken er godt saltet på forhånd, slik at det har tid til å trekke inn.

Har du mange gjester, stek fisken nesten ferdig i pannen, og ha den på et brett før gjestene kommer. Sett den i ovnen i 10 minutter før du serverer den. Kjenn på lamellene om fisken er ferdig, så slipper du å steke én og én.

800 g seifilet fra ryggen
2 ss sammalt hvete eller grovt rugmel
salt/sort pepper
1 ss nøytral olje
2 ss smør

Salte fisken før den stekes, gjerne noen timer før. Stek fisken på skinnsiden, som du har dyppet i litt mel, i nøytral olje til den er gylden. Legg den over på stekebrett sammen med smør og stek den ferdig på 150 grader i ca 8 minutter i ovnen.

Løk og poteter
3 løk
4 ss smør
800 g nypoteter eller poteter med tynt skall
3 ss kapers
4 bløtkokte egg
2 stangselleri
1 sitron

Kutt potetene med skall i tykke skiver og kok dem i lettsaltet vann til de er ferdige. Sauter løk i smør til den er myk og gylden. Skrell stangsellerien og kok den i lettsaltet vann i 20 sekunder. Tilsett kapers, stangselleri og potetene i løken. Smak til med salt, sitronsaft og pepper. Anrett med delte, lune egg.

Spinatpuré
2 sjallotløk
½ hvitløkfedd
300 g spinat
2 ss smør
10 g potetmospulver
salt/pepper

Stek sjallotløk og hvitløk i litt olje til de blir blanke, ha så i spinaten og ha på lokk. Kok i 2-3 minutter til spinaten er mør. Kjør dette i blender med potetmospulver og smør, smak til med salt og pepper. Dersom du ikke skal bruke den med en gang så er det lurt å spre den ut på en tallerken og avkjøle den raskt i kjøleskapet, da beholder den grønnfargen. Varm opp ved servering.

Oppskrifter

Seibiff med løk, kapers, potet og sitron, spinatkremSeivin

Retten er preget av mange, men sarte smaker. Derfor trengerd di en lett hvitvin med fintunet og søtladen frukt, som tar hensyn til sødmen i løken samt den fine strukturen i fisken, og som samtidig har fylde nok til å takle de salte kapersene.

Her er en lett hvitvin fra «Den nye verden» et godt valg, gjerne laget på druen chenin blanc fra Sør-Afrika. Eller en alvarinho fra Portugal eller Spania.

45436 Alvarinho Deu la Deu 2008
Adega Coop. Regional de Monção
Minho, Portugal
Kroner 158,90 Bestilling
91 poeng
Wine Tailor
Aromatisk og floral duft med et fint mineralpreg. Sitrusfrukter, aprikos og epler på smak kombinert med en stram god syre og bra lengde. Nå til 2012 MB/TM

59599 Sequillo White 2008
Sadie
Swartland, Sør-Afrika
Kroner 249,- Bestilling
88 poeng
Vinarius
Laget på hovedsakelig chenin blanc med innslag av grenace blanc, vigonier og rousanne. Dufter friskt av sitrusfrukter, ferske epler og tre. Stram syre og kjøttfull konsistens på smak med en lang pen mineralsk avslutning. Drikk nå og i tre år framover. MB

80330 Ken Forrester Chenin Blanc 2008
Ken Forrester
Stellenbosch, Sør-Afrika
Kroner 147,50 Hovedsortiment
82 poeng
VinoVinVinho
Fruktig vin med innslag av epler. Frisk, enkel, grei vin. Nå TM

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Mat Mat
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Har du fått med deg disse matvideoene?