Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Åpner fabrikkutsalg i Storgata

Tekst
Pølsemakeriet og spekeriet Indre Oslo Matforedling drives av Timon Botez og Magnus Thorvik. Nå åpner de fabrikken for folket i Storgata.

Pølsemakeriet og spekeriet Indre Oslo Matforedling drives av Timon Botez og Magnus Thorvik. Nå åpner de fabrikken for folket i Storgata.

Indre Oslo matforedling åpner fabrikkutsalget Fettgreven, med store planer for 2017.

- Kjøttet vi lager er uten konserveringsmidler, og vi vil gjerne forsikre om at folk vet hvordan de skal behandle det, så de blir helt fornøyd, sier Timon Botez.

Sammen med Magnus Thorvik lager han økologiske pølser og spekemat i kjelleren til Mangelsgården i Storgata, det som en gang var det gamle kjøkkenet til Oslo kommunes arbeidsanstalt og asyl.

- Vi jobber med økologiske varer og kjøper purker direkte fra bonden vår på Flisa. Dette kjøttet er fantastisk, med mye fettinnhold og god smak, men dyrene er for store til å gå inn i systemene til de store slakteriene, sier Thorvik.

De startet i fjor med å sende ut varer til folk som meldte seg på via nettet. Nå har de pusset opp inngangspartiet, men beholdt de gamle flisene i sjakkmønster. Hver torsdag er Fettgreven åpen for besøkende etter avtale. Etter planen skal Fettgreven bli butikk på heltid, når bare porten inn til gården blir fjernet i løpet av neste år. Enn så lenge kan kundene avtale tidspunkt direkte med Indre Oslo Matforedling.

Timon Botez og Magnus Thorvik møttes over en felles kjærlighet til kjøtt på gården til Andreas Viestad på Sagene i Oslo. 

Timon Botez og Magnus Thorvik møttes over en felles kjærlighet til kjøtt på gården til Andreas Viestad på Sagene i Oslo. 

- Vi er her tre til fem dager i uken. Akkurat nå gjør ikke jeg noe annet enn dette. Håpet er at dette er noe å leve av på sikt, sier Magnus Thorvik.

Fakta: INDRE OSLO MATFOREDLING

Pølsemakeri og spekeri drevet av Magnus Thorvik og Timon Botez.

Lager pølser og spekemat av økologiske purker, griser som er for store til å gå gjennom normale distribusjonskanaler, men hvis kjøtt er velegnet til Thorvik og Botez’ produkter.

Produksjonen skjer i en kjeller i Storgata i Oslo.

Åpnet utsalget Fettgreven i desember. 

Mersalg

- Vi ser kostnadsaspektet av å drive butikk, det er høyt. Vi står og produserer her til vanlig, og så sender vi ut en epost fem dager før vi leverer. VI har tidligere pleid å ha utleveringsplasser ulike steder i byen, men så har det vokst. Det er utfordrende med logistikken. Nå har vi en medlemsliste med 500 stykker. Da burde vi prøve å få dem hit, sier Botez, og fortsetter:

- Når folk først kommer og kjøper pølsene, vil de gjerne kjøpe andre ting også. Det andre aspektet er at spekematen vår krever litt andakt i prosess. Den er uten tilsatt nitritter og konserveringsmidler, så da er det viktig at de som får det vet å håndtere det.

- Vi er såpass unge i gamet at hver gang det kommer et nytt stykke kjøtt ut av spekerommet, er det nesten som en liten baby. Å, skal vi selge det og gi det fra oss, sier Botez og ler.

- Det er noe med å se folk i ansiktet og forklare.

Strøm-Larsen positive

- Vi skulle gjerne hatt flere spesialforretninger i Oslo, vi, det er bare positivt. Det er det eneste som hjelper på mangfoldet, sier Jan Strøm-Larsen, daglig leder av den tradisjonsrike slakteren på Torshov.

Han hilser Fettgreven velkommen, men er usikker på hvordan de vil klare seg.

Indre Oslo Matforedling lager økologiske pølser. De har hittil kun hatt kundene på liste, men nå har markedet vokst. 

Indre Oslo Matforedling lager økologiske pølser. De har hittil kun hatt kundene på liste, men nå har markedet vokst. 

- Vi selger en del økologiske varer, og det er en del som spør etter det, men det er ikke mange nok. Det kan bli vanskelig å nå frem, men det er helt klart en trend i markedet.

Strøm-Larsen merker også at folk er mer opptatt av smak enn av helse. Det kan også være positivt for Fettgrevens sjanser i markedet.

- For en del år siden var folk veldig opptatt av at det skulle være lite fett på ribben og entrecoten. Nå har det snudd. Mange kan mer og mer om mat, og da vet de at det er viktig at det er litt fett, for smakens skyld, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.