Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Samme grunndeig blir til fire helt forskjellige kaker med spennende smakstilsetninger.

Samme grunndeig blir til fire helt forskjellige kaker med spennende smakstilsetninger.

En kakedeig: Fire kaker

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Smør, mel og melis er et lerret en julebaker i siste liten kan male spennende smaksmalerier med.

Når du har bakt de tyske skivene litt for mange ganger, er det på tide å tenke nytt. De gode nyhetene er at det ikke er nødvendig å endre på ferdighetene, bare tankegangen. Og det fortsatt er nesten en uke til jul.

Den grunnleggende deigen av smør, sukker og mel er et fantastisk lerret for all slags smaker — og fremtoninger. Den smaker like godt enten den er kjapt rullet sammen til en pølse og skåret i passelig tykke skiver, eller kjevlet flat og møysommelig stukket ut i valgfrie motiver. Merk likevel at deigen er ganske «kort» og de ferdige kakene er såpass sprø, at de mest forseggjorte snøkrystallformene er i overkant ambisiøst å bruke. Men hjerter, enkle stjerner og andre ukompliserte fasonger går fint.

Det er fullt mulig å stå hjemme en fredagskveld og tenke «det må være mulig å bruke noe jeg har istedenfor å kjøre til butikken og få tak i sitron og rosmarin» - som forøvrig er en genial smakstilsetning - og ha rett i det.

-
+

Mørdeigshjerter

  • 340 gRomtemperert, usaltet smør
  • 320 gSiktet melis
  • 420 gSiktet hvetemel
  • 0.5 tsSalt
  • 0.5 tsVaniljeekstrakt, evt vaniljesukker
  • 0.5 dlSukker, til utbaking

Ha smøret i bollen til en miksmaster og sikt melisen over. Rør sammen til massen er helt jevn.

 Ha i vaniljeekstrakten og rør godt. Dersom du bruker vaniljesukker isteden, blander du dette med det siktede melet og saltet før du blander dette godt sammen med smøret og melisen til deigen er jevn.

Legg deigen mellom to lag bakepapir eller plastfolie og klapp eller kjevle den til en ca 1,5 tykk plate.

Legg den kaldt i 4-6 timer.

Stikk ut middels store hjerter - eller andre former om du ønsker det; stjerner er også fint - og legg på bakepapir. Dryss et raust lag sukker over hver kake, enten vanlig hvitt eller farget dekorsukker.

Avkjøl kakene i 45 minutter. (Dette er ikke strengt nødvendig, men de holder formen bedre da.)

Varm ovnen til 160 grader.

Stek i ca 20 minutter. Kakene skal forbli bleke.

Avkjøl på rist og lagres i lufttett boks.

Cappuccino-kjeks

Har du ikke en sitron å rive skallet av og et par kvister fersk rosmarin for hånden, har du kanskje espressopulver stående innerst i skapet. Det er så finkornet at det bare er å røre rett inn i blandingen av smør og melis sammen med en ekstra klype salt. Noen teskjeer får kaken til fullstendig å endre karakter. Her kan man bruke en dessertskje til å ta opp og forme kakene som kaffebønner med et knivskåret snitt i midten.

Som alltid med denne typen deig er det en fordel å kjøle ned de ferdig formede kakene litt, så de holder fasongen under steking. Når de er ferdig stekt og avkjølt, smelt 70 prosent sjokolade eller hvit sjokolade i vannbad og dypp den ene enden av hver kjeks ned i den smeltede sjokoladen. La stivne på et brett dekket med bakepapir.

-
+

Cappuccinokjeks

  • 340 gRomtemperert, usaltet smør
  • 320 gSiktet melis
  • 1 tsVaniljekstrakt eller vaniljesukker
  • 1 tsSalt
  • 2 ssEspressopulver
  • 420 gSiktet hvetemel
  • 100 gMørk sjokolade
  • 100 gHvit sjokolade

Slik gjør du:

  • Sikt melisen i kjøkkenmaskinens bakebolle og visp den sammen med smøret. Begynn i sakte fart så du ikke får melis over hele kjøkkenet.
  • Ha i vanilje, salt og espressopulver. Bland godt.
  • Rør inn melet.
  • Rull deigen til en pølse og pakk i plast hvis du skal skjære skiver, eller bare ha den i en bolle hvis du skal lage «kaffebønner». Legg den et kjølig sted i 4-6 timer eller til neste dag.
  • Skjær 0,5-1 cm tykke skiver av pølsen og legg på bakepapir, eller bruk en barneskje til å ta opp klumper av deigen som du former til en kaffebønne. Gi bønnene et snitt med kniv midt på.
  • La deigen stå kaldt i 20-45 minutter så kakene holder bedre på formen under steking.
  • Stek på 160℃ i ca 15 minutter. La kakene avkjøles på bakebrettet.
  • Når kakene er avkjølt, smelt sjokoladene i vannbad og dypp kakene i den smeltede sjokoladen.

Julekaker med indisk smak

Det er farlig å henge for mye på instagram. Før eller senere får man det for seg å forsøke et halsbrekkende kakestunt. I hvert fall hvis man følger den indisk-amerikanske ingeniøren og matbloggeren Amisha Gurbanis konto The Jam Lab. Hennes thandai shortbread lurte meg utpå ifjor, og resultatet var så vellykket at kakene nå er inne på «må-bake»-listen hjemme hos oss. Gurbani bruker vestlige teknikker, men smaksetter ofte med indiske ingredienser.

Thandai er en søtlig blanding av nøtter, varme kryddere og roseblader som tradisjonelt sett blandes med varm melk som så kjøles ned. Men blandingen er også en gave til kaker, som får en mildt krydret profil. Smøret i kakedeigen bærer frem aromaene av fennikel og kardemomme enda bedre enn melk gjør. For å male krydderne fint nok, er det nødvendig å male dem i en krydder- eller kaffekvern i flere omganger. Gurbanis egen oppskrift lager mer enn det som trengs til en porsjon kaker - men resten kan brukes til all slags godsaker. Ifjor rullet jeg for eksempel sjokoladetrøfler i krydderblandingen.

Bruk en drøy desiliter thandai til én porsjon av grunndeigen, og rør det inn i smøret og melisen før du tilsetter melet. Kjevle deigen ut ganske tynt og stikk ut med ønsket form. Når de ferdige kakene er avkjølt, dypp den ene enden av dem i smeltet hvit sjokolade og strø finhakkede pistasjnøtter og roseblader over.

-
+

Thandai-pulver

  • 3 ssMandler
  • 3 ssRå, usaltet pistasj- og cashewnøtter
  • 2 ssValmuefrø
  • 7 stkSvarte pepperkorn
  • 4 stkFrøene fra fire kardemommebelger
  • 0.5 stkKanelstang
  • 3 stkNellikspiker
  • 1 ssFennikelfrø
  • 0.5 tsAnisfrø
  • 3 ssTørkede roseblader (fåes i bedre innvandrerbutikker)
  • 0.5 tsMalt muskat

Shortbread med thandai-smak

  • 340 gRomtemperert, usaltet smør
  • 320 gSiktet melis
  • 0.5 tsSalt
  • 0.5 tsVaniljeekstrakt eller vaniljesukker
  • 1 dlThandaipulver
  • 420 gSiktet hvetemel
  • 200 gHvit sjokolade
  • Finhakkede roseblader og pistasjnøtter til pynt

Thandai-pulver:

  • Grovhakk nøtter og kanel og bland alle krydderne sammen.
  • Kjør alt sammen i krydderkvern eller en kaffekvern som er godt rengjort. Om det ikke er plass til alt sammen på en gang, gjør det i flere omganger.
  • Mal til det er et fint pulver.
  • Kan lagres i lufttett glass eller boks.

Shortbread:

  • Ha smøret i bollen til en miksmaster og sikt melisen over. Rør sammen til massen er helt jevn.
  • Ha i vaniljeekstrakt, salt og thandaipulver og rør godt. Ha i hvetemel og bland alt godt sammen til deigen er jevn.
  • Legg deigen mellom to lag bakepapir eller plastfolie og klapp eller kjevle den til en ca. 1 cm tykk plate.
  • Legg den kaldt i 4-6 timer.
  • Kjevle deigen til den er ca 3/4 cm tykk.
  • Stikk ut i ønsket fasong og legg på bakepapir.
  • Avkjøl kakene i 45 minutter. (Dette er ikke strengt nødvendig, men de holder formen bedre da.)
  • Varm ovnen til 160℃.
  • Stek i ca. 15 minutter. Kakene skal forbli bleke.
  • Avkjøl på rist.
  • Smelt hvit sjokolade i vannbad. Bruk en pensel til å pensle omtrent en tredjedel av overflaten på hver kake og strø finhakkede pistasjnøtter og roseblader over. Når sjokoladen stivner, vil de sitte fast.

Tranebær og appelsin

Vil du gjøre det enklere, er også kombinasjonen av tørkede tranebær, revet appelsinskall og hakkede pistasjnøtter en vinner på kakefatet. Kjevle gjerne ut deigen og trykk ut fine former her også, men det er en del tid og arbeid spart i å bare rulle deigen til en pølse, rulle den i sukker og så skjære tynne skiver. Smaken blir den samme gode.

Shortbreadhjerter

Shortbreadhjerter

Cappuccinokjeks.  Foto: Sarah Hambro

Cappuccinokjeks. Foto: Sarah Hambro

Shortbread med indisk krydder og hvit sjokolade.   Foto: Sarah Hambro

Shortbread med indisk krydder og hvit sjokolade. Foto: Sarah Hambro

Shortbread med tranebær, pistasjnøtter og appelsinskall.

Shortbread med tranebær, pistasjnøtter og appelsinskall.

-
+

Mørdeigskjeks med tranebær, pistasj og appelsinskall

  • 340 gRomtemperert, usaltet smør
  • 320 gSiktet melis
  • 0.5 tsVaniljeekstrakt
  • 420 gSiktet hvetemel
  • 0.5 tsSalt
  • 1 dlTørkede tranebær
  • 1 dlRå, usaltede pistasjnøtter
  • 1 stkRevet skall av en appelsin
  • 0.5 dlSukker til utbaking

Rør sammen smør og melis med miksmaster.

Ha i vaniljeekstrakt og rør inn om du har.

Hvis du bruker vaniljesukker isteden, bland dette sammen med melet og saltet før du rører dette godt inn i blandingen av smør og melis.

Deigen blir ganske tett og hard.

Rull deigen til en ca 5 cm tykk pølse og pakk i plast hvis du ønsker runde kjeks, eller klapp den ut til en ca 1 cm tykk plate mellom to lag plastfolie hvis du ønsker å stikke ut former.

Avkjøl deigen i kjøleskap i 4-6 timer.

Hvis du har laget en pølse av deigen, er det fint å rulle den i sukker før du skjærer ca 1cm tykke skiver av den og legger på bakepapir.

Hvis du vil stikke ut fine former, gjør du det, og drysser heller sukker på toppen av kakene.

Kjøl de ferdig utstukkede kakene helst ned i 45 minutter, da holder de formen bedre.

Varm ovnen til 160 grader.

Stek i 16-18 minutter. Kakene skal fortsatt være bleke.

Avkjøl på rist.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.