Nepevis

Tekst
Åkerens hvite ridder.

Åkerens hvite ridder.

Hvite neper blir litt mer eksklusive av rug og rips.

Fakta: Godt & grønt

Jo Bøe Klakegg og Björn Svensson fra Michelin-restauranten Fauna gir D2-leserne oppskrifter på god vegetarmat.

Før poteten kom og reddet oss, var nepen en av grønnsakene som fikk folk gjennom sultperioder i store deler av den vestlige verden. Siden er det mange som har sett på neper og andre rotfrukter som dyrefôr.

Men hvorfor skal kyrne ha alle de gode grønnsakene for seg selv?

– På høsten er jo nepene superbra, sier Jo Bøe Klakegg.

 

SKJØR KNOLL

Den hvite nepen er litt mer delikat og kritthvit enn mange av de andre rotknollfruktene. Den ligger et sted midt mellom kålroten og reddiken.

– Nepene er veldig skjøre, sier Klakegg. De tåler ikke all verden av varmebehandling, i motsetning til for eksempel selleriroten. De kan fint spises rå, både revet og i biter.

Men Klakegg trekker nepeskivene lett i smør og vann. Da beholder de den knasende teksturen, men bitterheten blir litt dempet og de får litt mer sødme.

 

RIPSSMELL

Det syrlige yoghurtvannet med bondebønner og selleri gir en kontrast til peppersmaken, mens det sprø, umamismakende rugstrøet gir en fint mettende vegetaropplevelse.  

– Ripsen setter en ekstra smell på tungen. Men om du vil ha en enda mer mettende rett, så lag en liten ostesaus til, råder Klakegg.

 

LUN NEPESALAT

Hvite rotknoller med rug, rips og yoghurtvann.
4 personer

1. Nepene kokes et par minutter.<br>2. Rugbrødsmuler stekes i smør. <br>3. Rå neper

1. Nepene kokes et par minutter.<br>2. Rugbrødsmuler stekes i smør. <br>3. Rå neper

KOKTE NEPER
4 neper
Smør og salt

Skrell nepene og del dem i skiver på cirka en halv centimeter. Kok opp vann med en klatt smør og litt salt. Ha nepene i vannet og la dem småputre et par minutter.

TILBEHØR
1 l yoghurt naturell 
10 belger bondebønner
1 stangselleri
Sitron
1 skive rugbrød
Smør og salt
1 håndfull rips

Heng én liter yoghurt i et klede over en skål over natten. Vannet som drypper ned i bollen er yoghurtmyse. Du trenger cirka 4 dl myse til denne retten.

Rens bondebønnene og hakk dem opp. Blansjer dem i 20 sekunder.

Bruk bare midten og toppen av en stangselleri. Skjær i tynne skiver.

Varm opp mysen til cirka 60 grader og ha i bønnene og sellerien. Smak til med salt og sitron.

Kjør rugbrødskiven i kjøkkenmikseren til små smuler. Stek smulene sprø i smør og legg dem på kjøkkenpapir. Strø litt salt over.

Servér nepeskivene med det lune yoghurtvannet og bønnene rundt. Ha sprø rug på toppen og pynt med rips.

Se flere oppskrifter fra «Godt og grønt» her.
Les mer fra D2 her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner