Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Spis lilla - hold deg frisk

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Lilla frukt og gørnnsaker inneholder antocyaniner, stekre antioksidanter som er med på å forhindre sykdom.

Lilla frukt og gørnnsaker inneholder antocyaniner, stekre antioksidanter som er med på å forhindre sykdom.

Nå er det lilla mat som gjelder.

Rødkål og rødløk, bjørnebær, blåbær og solbær. Aubergine, radicchio og amarant; villris og granatepler.

På matfronten er det lilla som gjelder i år, ifølge helse- og supermarkedskjeden Whole Foods som har utropt lilla mat til en av årets store mattrender. Muligens har den ikke nådd Norge for fullt, men den som leter, finner både lilla blomkål, rosettkål i folettesjatteringer og gjennomlilla gulrøtter, avlet frem blant annet for fargen.

Og årsaken?

Ikke bare ser den dype, lille fargen innbydende og litt annerledes ut i et hav av rødt, oransje og grønt. Fargestoffene som gir mat blå og lilla farge, antocyaniner, er antioksidanter som har helsebringende egenskaper, enten de finnes i spontant lilla og blå planter, eller i planter som er avlet frem for fargestoffets skyld. Det finnes opp mot 8000 antocyaniner i naturen, som det er økt interesse blant forskere for.

 

 

- Sterke antioksidanter

— Antocyaniner er en fellesbetegnelse på en type fargestoffer som finnes i store mengder i mange frukt, bær og grønnsaker. De fleste antocyaninene vi kjenner er sterke antioksidanter, skriver PhD Siv Kjølsrud Bøhn, seniorforsker i forskningsgruppen for mat og oksidativt stress ved Universitetet i Oslo i en epost til Smak.

— Befolkningsstudier viser at inntak av mat som er rik på antocyaniner er assosiert med positive helseeffekter som lavere risiko for diabetes, fedme, hjerte og karsykdommer, forklarer Bøhn.

— Flere kliniske studier viser også at antocyaninrike matvarer virker betennelsedempende. Celle og dyrestudier viser at disse stoffene kan påvirke signalsystemene i cellene og at de har evne til å beskytte nerveceller. Mat som er rik på antocyaniner er også proppfull av andre virksomme stoffer og vi vet ikke hvilke av disse stoffene som er viktigst for de gunstige helseeffektene av frukt og grønnsaksinntak. Mest sannsynlig er det nødvendig med variert inntak av mange ulike stoffer for å oppnå best effekt, forklarer hun.

 

 

Forhindrer sykdom

Skader som oppstår i kroppen på grunn av oksidering på cellenivå har en sammenheng med sykdommer som kreft, hjerte-karsykdommer og diabetes. Inntak av frukt, bær og grønnsaker, forebygger slik sykdom.

Forskere antar at det er antioksidantene som gjør at plantebasert mat er sykdomsforebyggende, men de er ennå ikke sikre. Det finnes også andre mulige forklaringer.

— For eksempel kan stoffer fra plantemat påvirke kroppens eget forsvar eller virke via positive effekter på tarmfloraen, skriver Bøhn.

Men det er antioksidantrik mat som er sunn. Det hjelper ikke om antioksidantene kommer isolert i pilleform. Faktisk har enkelte studier til og med vist negative effekter på helsen til personer som har inntatt antioksidanter som kosttilskudd. Det er plantematen som forbedrer helsen.

— Selv om de eksakte bakenforliggende mekanismene for hvorfor det er sunt å spise plantemat ikke er klare vet vi at inntak av antioksidantrik mat — altså plantemat, beskytter mot sykdom. Lilla plantemat kan gjerne inngå som en del av «fem om dagen», mener Bøhn.

Fordi antocyaninene er vannløselige, er det en fordel å spise lilla frukt og grønt i så rå og ubearbeidet tilstand som mulig, og helst med skallet på dersom det er der fargen sitter.

Så lenge det er rosa, mørk rødt eller en eller annen nyanse av lilla, er det antocyaniner som gir maten farger — med unntak av rødbeter. Rødbeter får fargen sin fra betalain, som angivelig ikke har samme helseeeffekt.

Iskremprodusenten Hennig-Olsen har også hevet seg på lilla-bølgen. Den nye iskremen Monster, en vaniljeis med sjokolade og kjeksbiter som er farget lilla med rødbetfarge og spirulina bare for fargens skyld, ifølge markedsdirektør Lillian Susanne Hall.

I denne serien viser vi hvordan du kan lage innbydende mat med lilla frukt og grønnsaker. Om du ikke får tak i lilla versjoner av alt, smaker det meste like godt med den vanlige versjonen av grønnsakene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Salat med villris og lilla grønnsaker og bær.  

Salat med villris og lilla grønnsaker og bær.  

-
+

Salat med villris, radicchio, syltet løk og bjørnebær

 • 250 gVillris
 • 1 tsSalt
 • 1 lVann

Syltet løk

 • 1 stkMiddels stor rødløk
 • 1 dlVann
 • 1 dlEplesidereddik
 • 0.5 dlSukker

Salat

 • 1 stkHode radicchio
 • 1 dlBlader av rød amarant (fåes i asiatiske butikker) eller andre salatblader med rød eller lilla farge
 • 100 gBjørnebær
 • 1 stkHåndfull pistasjnøtter
 • Balsamicodressing

Slik gjør du

 • Kok opp vann og ha i salt og ris.
 • Kok på middels til lav varme til risen er ferdig og ikke lenger har en hard kjerne, 45-60 minutter. Sil av vannet.
 • Bland halvparten av balsamicodressingen inn i risen mens den ennå er varm.

Syltet løk

 • Kok opp vann, eddik og sukker til sukkeret løser seg i væsken.
 • Del løken i to og skjær i tynne halvmåner.
 • Legg løken i laken og ta av varmen.
 • La den ligge der til væsken har kjølt seg og løken er blitt sjokkrosa.

Salat

 • Del radicchioen i fire og skjær bladene i brede strimler.
 • Plukk amarantbladene fra stilken. Vask og tørk begge deler godt.
 • Sett til side litt syltet løk, nøtter og bjørnebær.
 • Bland alle ingredienser sammen med dressingen rett før servering og topp med løk, nøtter og bær du har satt til side.