Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Kokk Heidi Bjerkan setter leverandørene i høysetet. I kveld fikk hun Matprisen for sitt arbeid med bærekraftig og økologisk mat.

Kokk Heidi Bjerkan setter leverandørene i høysetet. I kveld fikk hun Matprisen for sitt arbeid med bærekraftig og økologisk mat.

Heidi Bjerkan vant Matprisen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Eirik Traavik publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Kokk Heidi Bjerkan fikk Matprisen for sitt arbeid med bærekraftig og økologisk mat. - Det betyr masse, sier hun.

– Det er fantastisk morsomt, det betyr masse, sier Heidi Bjerkan, kokk og eier av restaurant Credo i Trondheim. I kveld mottok hun Matprisen i mathallen Vippa på Vippetangen i Oslo.

- Det er så artig å bli anerkjent for det man brenner for. Også håper jeg det også hjelper å synliggjøre produsenter, sier Bjerkan.

Matprisen ble etablert i 2014 av Ø Q (Økologisk mat i storhusholdning) og DebioInfo. Målet er å hedre akt ører som bidrar til å øke forbruk og produksjon av økologisk og bærekraftig mat. I sin begrunnelse legger juryen – bestående av blant andre Esben Holmboe Bang fra Maaemo og Andreas Viestad fra Geitmyra Matsenter – vekt på Bjerkans evne til å trekke frem de trønderske produsentene hun jobber med, samt hennes utrettelige pågangsmot. Det store antallet prosjekter hun til enhver tid sjonglerer «tar pusten fra juryen».

– Det er viktig å få frem produsentene slik at de blir mer betydningsfulle. Jeg tror ikke folk forstår hvor viktig jobb de gjør. Det må bli mer fokus på at det er små produsenter som gjelder, ikke bare de store. Mangfold er superviktig, sier prisvinneren.

Fakta: Heidi Bjerkan

Startet som lærling på Grand, jobbet som kokk på cruiseskipet Queen Elisabeth II og kjøkkensjef på Slottet, før hun startet restaurant Credo i Trondheim. Bjerkan står også bak Vippa på Vippetangen i Oslo.

I serien «Heidis enkle» viser hun sine enkle og friske retter på Smak.

Familien

Med base i Trondheim har Bjerkan de siste årene bygget en egen «familie» av leverandører og serveringssteder rundt Credo, restauranten hun var med å starte for tjue år siden. Ved siden av Credo eier Bjerkan bydelsrestauranten Jossa, og gjennom en eierandel i Vippa setter hun også sitt preg på hovedstadens matkultur. Utover restaurantdriften er Bjerkan involvert i biodynamisk kretsløpsgårdsbruk på Skjølberg Søndre på Svorkmo, utenfor Trondheim, som siden 2016 har vært hovedleverandør av grønnsaker til Credo. Bjerkan samarbeider også tett med Fannremsgården i Orkdal, som produserer kjøtt og meieriprodukter fra trønderfe. Lokale råvarer og bærekraft er viktig for Heidi Bjerkan.

– Det er for å ta vare på jorda. Jeg er bekymret for hvordan vi håndterer jorda, og så er det viktig for meg fordi jeg har mulighet til å være med å påvirke gjestene våre slik at de kan begynne å tenke litt annerledes, sier Bjerkan.

Credos Heidi Bjerkan vant Matprisen 2017.

Credos Heidi Bjerkan vant Matprisen 2017.

Timon Botez driver Indre Oslo Matforedling sammen med Magnus Thorvik. Mandag kveld ble de kåret til årets produsent under Matprisen 2017.

Timon Botez driver Indre Oslo Matforedling sammen med Magnus Thorvik. Mandag kveld ble de kåret til årets produsent under Matprisen 2017.

Flere utmerkelser

Lysverket i Bergen ble kåret til årets kjøkken for sitt arbeid med lokale leverandører og kreative bruk av råvarer. Agropub – et nettsted for spredning av kunnskap om økologisk landbruk og agronomi, driftet av Norsk senter for økologisk landbruk – ble utropt til årets forskningsformidler. Indre Oslo Matforedling, slaktebedriften som lager spekemat og pølser av purker og melkekyr, som av størrelseshensyn eller andre grunner ikke brukes i industriell kjøttproduksjon, ble kåret til årets produsent. Norges sjømatråd ble tildelt den såkalte «utfordrerprisen», en kritisk oppfordring juryen håper at vil få sjømatrådet til å jobbe hardere med å vise frem bredden og mangfoldet i norsk sjømat.(Vilkår)