Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Potetsalaten du kan spise alene

Tekst

Vil du få varsel hver gang Vidar Bergum publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Med noen veloverveide valg får du en god, frisk og MYE lettere potetsalat – uten rømme og majones.

For meg er det to alternativer når det skal grilles.

Én (denne jeg har tatt til meg): Mezebord med forskjellige salater, dipper og andre småretter i forskjellige farger, teksturer og smaker, etterfulgt av grillspyd med lam og kylling.

To (den jeg har vokst opp med): Grillet kjøtt, potetsalat og frisk salat. De siste årene har grillede grønnsaker kommet til.

Lettere hverdagsmat

Sistnevnte er et svar på hvordan preferansene våre endrer seg over tid. Fra å spise mye tung mat som du blir stinn av, er hverdagsmaten for meg nå mye lettere enn for et tiår eller to siden. Nordeuropeiske klassikere viker stadig oftere for italiensk, asiatisk eller Midtøsten-mat.

Nå er jeg kommet dit at noe må gjøres, også med potetsalaten, i alle fall til grillmaten. Det er for mye. Men jeg er ikke villig til å kompromisse på smaken. Det krever at jeg tenker nøye gjennom smaksetting, for du får mye gratis når du bruker rause mengder rømme og majones.

Klassisk britisk kombinasjon

Det finnes mange gode og lettere varianter fra middelhavslandene, men denne gang lot jeg meg til alt overmål inspirere av det britiske kjøkken. Det kulinariske er ikke det som ligger fremst i pannebrasken når noen sier Storbritannia, men deres flittig brukte kombinasjon av erter og mynte står perfekt til poteter. Det skader selvfølgelig heller ikke at erter tilfører raust med proteiner, særlig om du har vegetarianere rundt bordet.

Og så kjører jeg på med sitron. Mye sitron. Både skall og saft er med for å gi den nødvendige motvekten jeg trenger til grillmaten. Bruker du en god og fruktig extra virgin olivenolje i tillegg, tør jeg påstå at salaten blir så god at den kan spises helt på egen hånd.

-
+

Potetsalat med erter og mynte

  • 1 kgkokefaste poteter, skåret i 2–3 cm biter
  • 2 stkhvitløksfedd, most med litt salt i en morter eller med flatsiden av en kniv
  • 1 stksitron, skallet, revet
  • 4 sssitronsaft
  • 0.75 tsmalt koriander
  • 1 dlextra virgin olivenolje
  • 350 gerter
  • 6 stkvårløk
  • 20 gbladpersille
  • 20 gmynte
  • salt og pepper

Slik gjør du:

  • Kok potetene møre i lettsaltet vann. Pass på så du ikke overkoker dem. Renn av og la dampe av et par minutter.
  • Bland sammen hvitløk, revet sitronskall, sitronsaft, koriander og extra virgin olivenolje, samt salt og pepper etter smak. Bland halvparten av denne dressingen inn i de varme potetene. Avkjøl.
  • Kok erter i lettsaltet vann i 1 minutt. Ha over i en bolle med isvann, eller renn av under kaldt vann til ertene her helt avkjølte.
  • Når potetene er avkjølte, bland sammen med erter, vårløk, urter og resten av dressingen. Smak til med salt, pepper og eventuelt mer sitron eller olivenolje, om nødvendig.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.