Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Seniorlandslaget som tok Gull i OL.

Seniorlandslaget som tok Gull i OL.

OL-gull til det norske kokkelandslaget

Tekst

Vil du få varsel hver gang Henrik Offenberg Rasch publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Norge tok gullet under under det olympiske mesterskapet i Tyskland

Fakta: Kokkelandslaget

  • Laget: Gunnar Hvarnes (coach), Christer Rødseth (kaptein), Henrik Falkensten (kokk), Kjell Patrick Ørmen Johnsen (kokk), Aron Espeland (kokk), Kristoffer Westvik Lofnes (kokk), Tonje Torvanger (kokk), Kåre André Hjartholm (kokk), og Jan-Erik Hauge (kokk).
  • Commiser/lærlinger: Åshild Lerbak, Thomas Seim Breivik, Kenneth Pettersen, Robert Haugen.

Det norske kokkelandslaget tok storslem, og ble tildelt den Olympiske gullmedaljen for sin kokkekunst under det olympiske mesterskapet IKA Culinary Olympics i dag. Senest Norge ble tildelt gullmedaljen var i 2008.

– Det her er enormt. All honnør til Gunnar Hvarnes som har klart å lede laget til seier, sier Sven Erik Renaa som var manager for laget som vant for 12 år siden.

– Det er uten tvil den største konkurransen i kokkesammenheng. Store deler av verden er jo representert.

Konkurransen er delt opp i to. Den ene, «Chefs Table», går ut på å fremme nasjonens råvarer gjennom seks små serveringer til et dommerpanel. I tillegg må det presenteres et fat som speiler visjonen til laget. Den andre konkurransen foregår som en restaurant hvor laget må kjøre en kjøkkenservice med en tre-retters meny.

– Laget har hatt en fantastisk dynamikk og flyt gjennom de to konkurransedagene, sier Jan-Erik Hauge, kokk på landslaget.

– Vi løste Chefs Table-oppgaven veldig annerledes enn de andre landene. Vi brukte elementer som samsvarte bedre med hverandre på tvers av de to konkurransene.

Men best av alt var å slå Sverige, som tok sølvet.

– Helt ubeskrivelig, sier Hauge.

En av smårettene på Chefs Table

En av smårettene på Chefs Table

Stor lettelse

29 land har de siste fire dagene konkurrert under matmessen Intergastra i Stuttgart i Tyskland. Det er 25. gang den prestisjefylte konkurransen, som og finner sted hvert fjerde år, arrangeres. Da var blant annet Sven Erik Renaa, Kari Innerå og Kjartan Skjelde en del av kokketeamet.

– Seieren kommer til å merkes på kjøkken verden over, og gi laget et godt fundament og selvtillit inn mot konkurranser som VM om to år, sier Renaa.

Selv fikk han muligheten til å åpne restauranten Re-naa, som nylig ble tildelt to stjerner i Guide Michelin.

– Det var veldig på tide at noen klarte å gjøre det samme som vi gjorde, sier Espen Vesterdal Larsen, som var kokk på teamet i 2008.

– Det er enormt mange timer som er lagt inn i innsatsen som førte til seier. Få ting kan måles med det her.

Juniorsølv

Norge var, sammen med Island og Sverige, de eneste nasjonene som ble tildelt toppscore, for begge sine bidrag i de to konkurransene. Bronsen gikk til Island.

Det norske juniorlandslaget ble, i likhet med seniorlandslaget, tildelt toppscore i begge konkurransene. Det holdt til en sølvmedalje totalt. Gullmedaljen gikk til Sverige og bronsen til Sveits.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.