Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Når dagene blir lange og kjedsomheten stor, er Happolati-kokk Rune Bjørnengs sunne nudelsuppe laget fra bunnen av et fint prosjekt.

Når dagene blir lange og kjedsomheten stor, er Happolati-kokk Rune Bjørnengs sunne nudelsuppe laget fra bunnen av et fint prosjekt.

Tre gode supper du kan lage nå

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Mars er den første vårmåneden på kalenderen, men i Norge er det fortsatt mye vinter og lavt nivå av d-vitamin før vi endelig kan feire solens endelige triumf over snø og tele i bakken. Dette er suppene du lager for å holde ut.

Samme hva som er spørsmålet: Suppe er nesten alltid et godt svar.

En suppe er trøstemat og sykemat, lett fordøyelig, mettende og nærende på samme tid. Den kan være varm, kald, billig, dyr, kjapt rasket sammen eller et heldagsprosjekt for en dag der det skjer lite annet (hallo, pandemi!). Suppe passer til både hverdag og fest. De fleste supper blir bare bedre av å stå en dag eller to i kjøleskapet, og kan lett fryses ned i porsjoner. Dermed er suppe perfekt både for singelkokken og selskapskokken, som kan gjøre forretten klar i god tid før det er på tide å pynte seg.

Alle disse tre suppene er fine å lage i mars, enten de lages for å stille sult, døyve kjedsomhet eller feire at våren er rett rundt hjørnet.

Kraft på sopp og tang, og nudler laget av speltmel gjør denne nudelsuppen både sunn og noe for seg selv.

Kraft på sopp og tang, og nudler laget av speltmel gjør denne nudelsuppen både sunn og noe for seg selv.

Hjemmelagde nudler

Nudelsuppe er noe av det beste som finnes. Det tar litt tid å lage den helt fra bunnen av selv, men det er faktisk verdt det. Happolati-kokken Rune Bjørneng lager sin sunne versjon med sopp, tang og spelt – en fin suppe også for dem som har et håp om å forvandle koronakroppen til sommerkroppen.

-
+

Nuddelsuppebase

  • 1 kgchampingnon
  • 100 gtørket shitake (eller annen tørket sopp, men kan også sløyfes)
  • 20 gtørket kombu-tang
  • 1.5 lvann
  • 0.5 dlsoya
  • 0.5 dlfishsauce
  • Et par skvis sitronsaft

Hjemmelagde speltnudler

  • 150 gspeltmel
  • 3 ssvarmt vann
  • 1 stkegg
  • 1 klype salt

Topping

  • 300 gfersk shitakesopp
  • 1 bunt koriander
  • 1 bunt vårløk

Slik gjør du:

  • Kok opp sopp og vann. La det trekke på lav varme i en time.
  • Ta kjelen av platen og tilsett tangen. La det trekke i ti minutter.
  • Sil suppen og husk: press godt, det fortsatt er mye god smak igjen i soppen.
  • Avslutt med å smake til suppen med soya, fishsauce og sitronsaft.

Speltnudler:

  • Bland sammen speltmel, egg og salt. Spe med vann til det blir til en fin og fast deig. Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet hvert fall en time, da blir den enklere å kjevle ut.
  • Rull så deigen gjennom en pastamaskin eller kjevle den for hånd. Du kan selv velge hvor tykk og store nudlene selv skal være.
  • Kok nudlene i to minutter i lettsaltet vann.

Topping:

  • Dette er bare et forslag til topping. Her kan man selvfølgelig toppe suppen med masse forskjellige ting, helt ut ifra hva man selv er glad i – eller har i kjøleskapet.
En strålende gul linsesuppe med oppskrift fra Vidar Bergum er en oppkvikker for humøret i mars.

En strålende gul linsesuppe med oppskrift fra Vidar Bergum er en oppkvikker for humøret i mars.

Knallfarget linsesuppe

Mat med smak fra Midtøsten er blant 2021s store trender. Den Istanbul-bosatte kokebokforfatteren Vidar Bergums versjon av linsesuppe fra Midtøsten er fargerik, oppmuntrende og på toppen av alt et billig alternativ for studenter eller andre som synes det ser lenge ut til neste lønning. Den som kan lage linsesuppe, spiser som en konge.

-
+

Linsesuppe

  • 3 ssolivenolje
  • 1 stkmellomstor løk, skrelt og finhakket
  • 1 stkmellomstor gulrot, skrelt og raspet
  • 3 stkhvitløksfedd, skrelt og finhakket
  • 1 sstomatpuré
  • 1 tssukker
  • 2 dltørre røde linser
  • 1 tsmalt spisskummen
  • 1.2 lvann eller lys kraft
  • 3 sssmør eller olivenolje
  • 1 tstyrkiske chiliflak (pul biber) eller 1 ts paprikapulver + vanlige chiliflak etter smak
  • 1 sssitron, i båter, til servering
  • frisk bladpersille, finhakket, til servering (kan sløyfes)
  • salt og pepper

Nok til cirka 4 personer

Slik gjør du:

  • Varm olivenoljen i en tykkbunnet kasserolle over medium varme. Fres løk, gulrot og potet til løken er blank og myk, 8-10 minutter. Rør jevnlig, det skal ikke få farge.
  • Ha i hvitløksfedd, tomatpuré og sukker. Fres videre i ett minutt under stadig omrøring. Ha så i linser og spisskummen. Bland godt sammen og ha i vann eller kraft, samt litt salt og pepper. Kok opp, skru ned varmen til lav og la putre under lokk til linsene er gått helt i oppløsning, 20-30 minutter. Kjør suppen fin med en stavmikser eller blender. Smak til med salt og pepper.
  • Varm smør over medium varme. Så snart det er smeltet og bobler godt, trekk av varmen og bland inn chiliflak.
  • La linsesuppen stå noen minutter før servering. Den skal være varm, men ikke glohet. Topp hver bolle med en liten skje chilismør, litt bladpersille (om du vil) og server sitronbåter ved siden av, så hver enkelt får suppa akkurat så syrlig som de selv foretrekker.

Tips: For en klassisk linsesuppe som er gul i fargen, bytt ut tomatpuré med en liten potet som du skreller og finhakker.

Den spanske mandel- og hvitløkssuppen ajo blanco gir en forsmak av sommeren.

Den spanske mandel- og hvitløkssuppen ajo blanco gir en forsmak av sommeren.

En smak av sommer

Og så kommer dagen da solen skinner så klart og varmende at det er lov å leke at det er sommer selv om det bare er påsken som er rett rundt hjørnet. Den kalde spanske mandel- og hvitløkssuppen ajo blanco smaker godt om vinteren også, men best er den når været er godt, varmt og så lovende at noen hver kan trenge både fysisk og mental nedkjøling. Det er fortsatt bare mars.

-
+

Ajo Blanco

  • 225 gSkåldede mandler
  • 750 mlIskaldt vann
  • 75 gTørket brød uten skorpe
  • 3 stkFedd hvitløk
  • 1 tsHavsalt
  • 3 ssGod olivenolje
  • 3 ssSherryeddik
  • 0.5 stkAgurk
  • 200 gSteinfrie, grønne druer
  • Havsalt
  • Svart pepper
  • God olivenolje til anretning

Slik gjør du

  • Legg brødet i bløt i vann.
  • Kjør de skåldede mandlene i en blender sammen med halvparten av vannet til konsistensen er helt jevn.
  • Knus hvitløken i en morter sammen med havsalt.
  • Skjær agurken i små terninger og klem ut væsken av brødet.
  • Ha hvitløk, agurk, brød, olivenolje, sherryeddik og resten av vannet i blenderen og kjør suppen til konsistensen er omtrent som en tynn milkshake.
  • Smak til med salt, pepper og eventuelt mer eddik og olje, og sett suppen i kjøleskapet i et par timer til den er iskald. Den kan også godt stå over natten.
  • Del druene i to.
  • Server suppen i glass eller skåler med druer og noen dråper olivenolje.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner