Duften som gjør menn ville

Tekst
Baconkaker med blåmuggost. Se oppskrift i saken

Baconkaker med blåmuggost. Se oppskrift i saken

Christopher Sjuve har skrevet baconbibelen. Her er hans beste oppskrifter.

«Spørsmålet kvinner som shopper etter ny parfyme stiller
mer enn noen andre, er: ‘Hvilken duft gjør menn ville?’
Etter år med intens research kommer nå svaret. Det er bacon»

Tania Sanchez, forfatter av boken «Perfumes: The Guide»

Fakta:

Christopher Sjuve
Norsk matskribent og hobbykokk, født 1974.
Matredaktør for det Egmont-eide nettstedet Klikk.no.
Også kjent for ulike tv-prosjekter med mat, deriblant TV 2-programmet «Nesevis».
Utdannet historiker med hovedfag i historie.

Lyden av en overdimensjonert kjøkkenvifte drønner fra et av de rødmalte rekkehusene i Hellerudgrenda utenfor Oslo. En eim av røkt og saltet svinekjøtt under forvandling til gyldne, knasende, verdensbejublede kjøttflak møter en allerede utenfor inngangsdøren. Innenfor er den nærmest gjennomtrengende – men likevel så forlokkende at skrittene går raskt i retning kjøkkenet.

– Der ser du! Baconet har en magnetisk tiltrekningskraft, sier Christopher Sjuve (41), baconforfatter, hobbykokk og matredaktør for nettstedet Klikk.no.

«Alt blir bedre med bacon» er en samling av 75 oppskrifter med bacontilnærminger til snacks, middagsretter, desserter og som påskjønnelse til råvarer forbundet med annet enn sprøstekt svineside – samt en fortelling om grisens og baconets opprinnelse.

– Hvorfor ville du lage en kokebok om bare bacon?

– Målet mitt er å få folk til å lage mat selv. Og med bacon kan man egentlig ikke bomme. Å lage ting med bacon er en bra måte å vinne selvtillit på kjøkkenet på. Og siden jeg er utdannet historiker, måtte jeg bare skrive om baconets historie. En historie som viste seg å være mye kulere enn jeg hadde trodd, forteller Sjuve om arbeidet med «Alt blir bedre med bacon». 

En bok Sjuve mener han er først i verden til å lage.

– Det er jo merkelig, men den eneste kokeboken jeg fant om bacon var en bok om hvordan man kunne bruke bacon i desserter. De begynte der! Så dette er ikke bare Norges, men verdens første kokebok om bacon.

– Det finnes jo andre kokebøker om bacon. Et kjapt internettsøk på «books about bacon» gir flere kokebøker med titler som: «Seduced by Bacon», «I Love Bacon!» og «Everything Tastes Better with Bacon»?

– Det jeg mener er at jeg ikke fant den store bacon-bibelen. At det var den jeg måtte skrive.

 

100 år i skiver

På slutten av 1800-tallet var ikke bacon bare bacon: det var salt kjøtt som kunne komme fra hele grisen og det var en billig kilde til kjøtt for arbeiderklassen. Da kjøttindustrien begynte sin markedsføring, ble baconet definert slik vi kjenner det i dag: røkt og saltet svineside.

Først i 1915 begynte selskapet Armour å kutte hverdagsluksusen i skiver.

– Hva er det beste med bacon?

– Det er den raskeste veien til smakslykke i stekepannen. Ingenting gir like stor tilfredsstillelse på like kort tid. 

– Så du steker alltid baconet i panne?

– Nei. Skal du steke mye, er det jo helt klart bedre å bruke stekeovnen. Sett ovnen på 200 grader, legg baconet på et bakepapir, og kikk inn i ovnen etter ti minutter.

Christopher Sjuve begynte forberedelsene til boken med å marsjere ut i det store baconuniverset på internett. Boken er spekket med ulike bacontrivia og fun-facts egnet til å imponere rundt frokostbordet eller over en bålpanne i fjellheimen. 

– Det er en voldsom entusiasme for bacon, ikke bare i USA, men overalt. Det er et hav av bacon der ute, og oppfinnsomheten er stor.

Sjuve forteller at noe av det morsomste var å lære å lage bacon selv, i egen røykeovn.

– Jeg måtte være litt Petter Smart og det ble et par turer til rørleggerbutikken, men det er ikke så omfattende som man skulle tro. Trikset er at røyken ikke må bli for varm, sier Sjuve.

For å lage bacon, er det tre ting som er nødvendig: gris, salt og røyk.

– For en som ikke har tid til hjemmelaget, hva er det viktigste å se etter når man skal kjøpe bacon i butikk?

– Velg et bacon som er tørrsaltet og med naturlig røyksmak. Det står som oftest på pakken. 

Fakta:

Bacon-trivia
309.143.261
skiver bacon trengs for å nå rundt Jorden.
Amerikanske A&W Restaurants hevder å være den første hurtigmatkjeden som la bacon på en cheeseburger.
Forskere har funnet at vitamin B3, som man finner i matvarer som peanøtter, soltørkede tomater – og bacon, kan forlenge livet ditt. Forsøket ble gjort på rundormer, og de som fikk store mengder B3, levde en tiendedel lenger enn de som ikke fikk noe.
The Bacon Show ble startet av en kar som mente han kunne poste én baconoppskrift hver dag for alltid. Bloggen runder ti år i år.
BLT-sandwich er kanskje den mest kjente varianten av bacon-sandwicher. Verdens største BLT ble laget i 2014 og var over 69 meter lang og hadde 2000 skiver bacon.
En rekke restauranter har spesialisert seg på bacon, deriblant Bar Brutus i Montreal. Bacondrinker, bacondonuts, baconsushi – og selvsagt en Kevin Bacon-burger. Kilder: Discovery.com, huffingtonpost.com, baconshow.blogspot.no, recordsetter.com, wikipedia.com, barbrutus.com

 

Årefortettet ball

Christopher Sjuve husker godt da han jobbet i kjøttbransjen for å spe på studielånet. Han leverte kjøttprodukter til ulike restauranter, men fikk også bevitne prosessen der salt og vann sprøytes inn i ulike typer kjøtt. 

– Det var lyden av penger. Det er egentlig overraskende hvor lite nordmenn er bevisst på laboratoriumfremstilt mat. Mange blir lurt. Også med bacon, sier kokebokforfatteren.

– Har du en egen favorittoppskrift fra boken?

– Helsemyndighetene: Lukk øynene. Vi lagde en ostebit, pakket den inn i kjøttdeig, surret i bacon og videre fritert i olje. Så tenkte jeg på om jeg kunne forbedre dette på et vis. Så kom jeg på å kle butterdeig rundt før jeg la den årefortettende ballen i frityren. Det er 90 sekunders pur lykke!

Det ser likevel ikke ut til at baconinntaket det siste halvåret har forandret Sjuves fysikk nevneverdig.

– Jeg ble ikke utstyrt med magemål fra fødselen av, og når man skriver baconbok er det viktig å sykle. Jeg legger inn to mil om dagen.

Familien hjemme på Hellerudgrenda har fått kjørt seg med Sjuves halvårige eksperimentering med ulike baconoppskrifter. 

– Det har gått med sinnssyke mengder med bacon, og jeg har prøvd mye rart, men det er forbløffende hvor mye som fungerer. Jeg har ennå ikke klart å bevise at noe blir dårligere med bacon. Det meste blir bedre, mye blir interessant. Men dårligere? Neppe.

Fakta:

Visste du at …
▶ du kan fjerne en flis i fingeren med bacon? Legg et stykke bacon rundt området med flisen, og fettet og saltet i baconet vil etterhvert trekke flisen til overflaten.
▶ rått bacon visstnok også egner seg som omslag dersom man får et giftig bitt?
▶ bacon i tillegg skal det være en remedie for vorter? Bare legg et stykke på utveksten og vent på magien. Lar magien vente på seg, finnes det visstnok noe som heter leger og apotek. Kilde: «Bacon: A Love story», Heather Lauer

 

Baconkaker med blåmuggost

Bilde øverst i saken
Nok til seks personer

4 ss smør ◆ 2 dl knuste kjeks ◆ 2 ss finhakkede valnøtter ◆ 6 skiver bacon ◆ 40 g blåmuggost ◆ 80 g kremost

Smør seks små former med smør. Smelt smøret og bland i kjeksen. Fordel blandingen i formene og press ned. Sett til avkjøling i kjøleskap.

Stek baconet gyldent i ovnen på 180 grader på bakepapir. La det renne av på kjøkkenpapir i noen minutter.

Finhakk baconet og ha i en bolle sammen med valnøtter, kremost og blåmuggost.

Fordel blandingen i formene. Sett i kjøleskapet i minst tre timer, helst over natten. Bruk en liten kniv til å skjære ned langs kantene. Lirk ut baconkakene.

Pynt med litt stekt bacon på toppen, og server gjerne med Maple-sirup.

 

Kjøttrull i baconnett

Nok til seks personer

14 skiver bacon ◆ 500 g kjøttdeig ◆ 1 fedd hvitløk ◆ 1⁄2 gul løk ◆ 3 ss hakket persille ◆ 1⁄2 paprika ◆ olje, salt og pepper

Hakk løk og stek den gylden i olje. Ha i knust hvitløk, persille og paprika og stek i noen minutter til. Sett til side.

Legg et stort stykke bakepapir på arbeidsbenken.

Flett bacon: Legg syv skiver bacon ved siden av hverandre, vertikalt.

Vipp opp enden på annenhver skive, og legg den første horisontale skiven. Vipp tilbake baconskivene som ble vippet opp, og trekk tilbake de vertikale skivene som ikke ble rørt ved forrige runde, og legg baconskive nummer to på plass horisontalt. Blir det et flettemønster, så er det riktig.

Rør kjøttdeigen seig med litt salt og pepper. Form den til et rektangel som er litt mindre enn det flettede baconet. Legg de stekte grønnsakene som en horisontal stripe midt på kjøttdeigen.

Ta tak i bakepapiret og løft over, slik at baconet kommer rundt hele kjøttdeigen. Form det forsiktig til en pølse.

Stek i ovnen på 180 grader i omtrent 45 minutter, eller til baconet ser gyldent og fint ut. Det er lurt å snu det litt underveis, ellers blir ikke baconet sprøtt under. Det kan også stekes på rist.

 

Bakt blomkålhode med bacon

Nok til fire personer

1 blomkål ◆ 20 skiver bacon

Forvarm ovnen til 175.

Skjær bort det grønne på blomkålen. Dekk hele blomkålhodet med overlappende baconskiver.

Bak blomkålhodet i ovnen i en times tid.

Blir baconet for svidd, kan det dekkes med aluminiumsfolie.

Les mer om mat og vin på Smak.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner