Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

«Like godt som maten mamma lager»

Tekst

Vil du få varsel hver gang Liz Buer publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Sulten som en tyrk. For matblogger Vidar Bergum i Istanbul er farger og supre grønnsaker i hovedsetet.

Sulten som en tyrk. For matblogger Vidar Bergum i Istanbul er farger og supre grønnsaker i hovedsetet.

Matblogger Vidar Bergums kokkelering imponerer selv hans tyrkiske venner.

Et omdiskutert valg, flyktningkrise og terroraksjoner. Naboskap med tragedien Syria. Utfordringene står i kø for Tyrkia, men dagliglivet er omtrent som vanlig i Vidar Bergums nabolag Balat i Istanbul, der han bor og skriver bloggen Et kjøkken i Istanbul. Her deler han oppskrifter på tyrkisk mat som, vagt plassert, hører hjemme et sted mellom Hellas, Midtøsten og Sentral-Asia.

- Mattradisjonene i disse områdene går mye lenger tilbake enn landegrensene. Du har mat fra Levanten - altså Syria, Libanon, Jordan, Israel, Irak og helt til Egypt med det arabiskpregete. Det er vanskelig å si at «dette er en syrisk rett» eller «dette er en egyptisk rett». Det sør-østlige Tyrkia er typisk kebab og krydder. Det anatolske, sentrale Tyrkia har mye gryteretter og yoghurtbasert mat, forteller Vidar Bergum på Skype fra huset han deler med den tyrkiske samboeren i Istanbul.

Finanskrakk

Bloggen er spekket med historie og fortellinger fra dagliglivet i Tyrkia, turer på markedet og møter med flyktningebarn. Denne miksen gjorde at han vant kategorien Årets Nisjeblogg i konkurransen Årets Matblogger i fjor.

Interessen for tyrkisk mat stammer fra London der han traff den tyrkiske kjæresten. Utdannet fra Handelshøyskolen i Bergen, studerte han videre ved London School of Economics og fikk jobb i Londons finansverden. Under finanskrisen jobbet han i AIG - verdens største forsikringsselskap.

- Jeg husker dagen Lehman Brothers var konkurs. Samme dag ble Merril Lynch solgt til Bank of America. Men det ble også kjent at det var et stort, svart hull i AIG. Vi gikk hjem fra jobb og sa; «kanskje vi sees i morgen? Eller kanskje ikke.» Det var spesielt. Jeg var ikke så bekymret for meg selv, men jeg hadde kolleger med familie og forpliktelser, sier Bergum. 10 års hardkjør ble etterhvert byttet ut med det gode liv i Istanbul. Huset ble først kjøpt som en investering, men snart så de muligheten for å gjøre noe helt annet. Paret driver nå med eiendomsinvestering i Istanbul. Balat er blitt en yndet bydel for folk med urban livsstil, der nye kafeer popper opp hver uke.

- Det er et rolig nabolag der folk får leve sine liv som de vil. Her er er det lite spenninger. Jeg føler meg ikke tryggere i London enn her, sier Bergum og minner om at Istanbul med sine 14 millioner innbyggere på mange måter er en fredelig by med svært lite kriminalitet. Mange syriske flyktningefamilier er flyttet inn i området, og bloggeren skriver både barna som leker i gaten og maten - Aleppo var en gang verdens kulinariske sentrum med råvare-og krydderhandel.

Prutekunst

Rettene hans er for en stor del grønnsakbaserte.

- Hva vil du anbefale en nordmann å starte med av tyrkiske retter?

- Aubergine er jo stjernen i det tyrkiske kjøkken. Begynn med karniyarik, fylt aubergine med kjøttsaus.

- Hva er ditt mest minneverdige måltid?

- Morito i London, med tapas fra Spania til Nord-Afrika og Midtøsten. Det var da jeg skjønte konseptet med meze. Jeg oppdaget den type smaker jeg bruker nå. Jeg kom på plass i matlagingen.

Som mamma

- Hva synes tyrkiske venner om matlagingen din?

- Først trodde jeg de sa «dette er like godt som maten mamma lager», for å være hyggelige. Etterhvert har jeg skjønt at de er litt imponerte, jeg må være såpass ærlig!

- Hva ville du servert Kongen?

- Masse meze. Småretter med ulike farger, råvarer og spennende smaker som man deler. Lammespyd med tyrkisk marinade.

- Hva er det beste og verste ved norsk mattradisjon?

- Det beste er at det favner såpass mye av det lokale, som vilt, villbær og fisk. Det verste er at man ikke har tatt grønnsakene seriøst nok, sier bloggeren i Istanbul.

Denne lunsjen er som en langhelg i Paris: - Tidligere måtte du dra ut av landet for å oppleve dette

Nå er det aspargessesong: De beste vinene til asparges

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Denne drinken er for deg som er vant til brennevin: – Whiskey handler om myke verdier