Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Meretes utvalgte: Ostevinen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
video

Skal du velge én vin til ostetallerkenen, er denne perfekt.

Om man skal velge én vin til et ostefat eller ostebord, er en tradisjonell chardonnay fra Jura er den beste. Dens modne og nøttaktig karakter passer med en mengde oster, men aller helst de faste og de fra samme region.

Jean François og broren Armand liker de gammeldagse vinene. Denne har vært tre år i fat som er opp til 80 år gamle. Brødrene lager vin på samme måte som i middelalderen. De er 15.-generasjons vinprodusenter, som siden 1475 har bodd i samme hus. De har 30.000 flasker med gammel vin i kjelleren som stammer fra 1781. Flere av dem står på dagens prisliste, som begynner på årgang 1926.

– Vinene trenger alder. Vi har mye regn i Jura, og derfor får vi mye syre. 1781 som er en Ch. Chalon er den beste. Da jeg skiftet korken for 12 år siden, smakte jeg på den. Den var utrolig livlig og ung, helt fantastisk, sier Jean François Bourdy.

Hvitvinen er laget av chardonnay, som er dyrket på kalkjord.

– Den har vi laget på samme måte i 400 år. Lagret på gamle store fat i fem år, før den blir tappet. Den holder uendelig lenge, og derfor selger vi 90 år gamle flasker av denne.

89

Navn: Jean Bourdy Côtes du Jura Blanc 2019

Produsent: Jean Bourdy , Jura , Frankrike

Pris: 275,00 Varenummer: 10497601 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Vinarius AS

Moden sammensatt duft av nøtter, skinke og ost. Fyldig og bløt frukt på smak med en salt og lang mineralsk tørr finish. Pen lengde med en lett kompleksitet. MB

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.