Meretes utvalgte: Beaujolais med karakter

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Mye har skjedd i Beaujolais de siste årene. 80-tallet er glemt, og nye, unge vinprodusenter lager gamay-versjoner verden aldri har smakt.

Midt i denne bølgen av fruktige, saftige og sødmefulle rødviner av spontanfermenterte druer, lager Claude Geoffray på Château Thivin viner ingen i Beaujolais kan måle seg med. Thivins to sørlige appellasjoner, Côte de Brouilly og Brouilly, gir et forbausende strukturert og sammensatt bilde av druen gamay og terroiret.

På Mont Brouilly, under eldgamle, ruvende sedertrær, ligger slottet midt i en skråning. Som en av de eldste vingårdene i Beaujolais, Thivin også en av få som med rette kan benytte seg av «Château». Den eldste kjelleren ble bygd allerede i 1383 og er fortsatt i bruk. Frem til revolusjonen var det Marquis de Vichy som eide eiendommen.

Dagens generasjon Geoffray er den sjette i rekken etter Zaccharie, som i 1877 kjøpte eiendommen fra advokat og parlamentsmedlem Thivin. Frosten og vinlusen phylloxera hadde herjet regionen det året, skarve to hektar med vinmark fulgte med og mye måtte gjøres.

I dag styrer 37 år gamle Claude Geoffray over 27 hektar med vinmark. Etter endt vinutdannelse i Sveits og vinjobbing på New Zealand, tok han over i 2007, men foreldrene er fortsatt med på driften.

Han bruker hele drueklaser og en maserasjonstid på mellom 10 og 20 dager. Vinene lagres deretter i store, gamle eikefat, med unntak av Cuvée Zaccharie, som ligger i to år på barrique. Nå er Zaccharie tilgjengelig på Polet i 2017-årgangen. Så vil du smake en av de beste vinene Beaujolais har å by på så er dette sjansen.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner